Σα. Ιαν 22nd, 2022

Είναι αλήθεια πως για το ζήτημα της ΔΡΑΣΥ προχώρησα σε κάποιους σκληρούς χαρακτηρισμούς που ίσως και θα έπρεπε να τους αποφύγω. Όχι πως είχα και έχω άδικο, αλλά παραήμουν καντιανός και αυστηρός για φιλοσοφικά, οντολογικά και πολιτικά αδαείς. Το έπραξα γιατί ίσως στο ζήτημα της ΔΡΑΣΥ αναγνώρισα μια πραγματική δυναμική της κίνησης που καταργεί την κατάσταση πραγμάτων, μια κίνηση που βγήκε από τα κάτω, μέσα από τους αγώνες για την επαναοικειοποίηση της πόλης.

Ένα πραγματικό ενιαίο εργατικό και όχι λαϊκό μέτωπο που βγήκε μέσα από την  μάχη του ΞΕΝΙΑ, συσπειρώνωντας πλατιές αριστερές και όχι μόνο μάζες. Ένα  πραγματικά ενιαίο εργατικό μέτωπο που το αντιμετώπισαν με εχθρικότατα αυτοί που σήμερα ομνύουν στην ενότητα για την ανατροπή, διαλύοντας την επιτροπή αγώνα πολιτών.  

Η πραγματική αδυναμία της ΔΡΑΣΥ βρίσκεται στην απονεύρωση της  από τα κινήματα που θα έπρεπε να υπάρχουν για την  επαναοικειοποίηση της πόλης. Και εκεί οι ευθύνες ανήκουν σε όλους μας, ιδιαίτερα όμως στο Στέφανο Σκοπούλη που δεν έπαιξε το ρόλο που του είχε ανατεθεί. Ε αν δεν συνδεθεί με την πραγματική κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων είναι νεκρή.  Και αυτό δεν θα το πραγματώσει αν κινηθεί σε μια λογική λαϊκού μετώπου, του εναντίον, θα το πραγματώσει αν γίνει αυτή η δύναμη της εργατικής και λαϊκής ενότητας από τα κάτω σε αντιδιαχειριστική, ανατρεπτική κατεύθυνση. Σε αυτό το πεδίο που θα κτιστεί η πραγματική ενότητα των μαχόμενων τμημάτων της λαϊκής πλειοψηφίας.

Αυτή την αγωνιστική, κινηματική  επανέναρξη φιλοδοξεί να εκφράσει η γενική συνέλευση της Τετάρτης 5/3/2014, στις 7 μμ  στην στοά Σάρκα που καλούν  Μέλη του ψηφοδελτίου των δημοτικών εκλογών του 2010 της ΔΡΑΣΥ (δημοτικό σχήμα στο Δήμο Ιωαννίνων). Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό κίνημα/ κίνηση που όχι μόνο θα αναλύει τα πράγματα διαφορετικά, άλλα θα οικοδομεί στο αγωνιστικό κινηματικό πεδίο ένα ριξικελευτο εργατολαϊκό μέτωπο. Σε αυτή την διαδικασία/ κίνηση οι εκλογές είναι μόνο μια μάχη, ο πόλεμος θα κριθεί στο αν και πόσο η πόλη, η περιφέρεια, η χώρα, ο κόσμος ολάκερος περασει στην εξουσία των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.              

Ακολουθεί το κείμενο που καλούν στην συνέλευση τα μέλη της ΔΡΑΣΥ:

Για μια εργατική και λαϊκή απάντηση στην πόλη μας

Η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται στην καρδιά της σφοδρότερης δομικής κρίσης του καπιταλισμού ύστερα από τη δεκαετία του 1930, που όπως γνωρίζουμε οδήγησε στο φασισμό και στη συνέχεια στο μακελειό του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Η προοπτική του φασισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών πολέμων βρίσκονται και σήμερα στην επικαιρότητα, όπως βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και την άνοδο νεοναζιστικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Η κρίση που βιώνουμε είναι μια κρίση υπερσυσσώρευσης, κρίση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για να βγει από την κρίση του το κεφάλαιο ένας τρόπος υπάρχει, η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και η καταστρατήγηση κάθε εργατικού – κοινωνικού δικαιώματος.

Από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (Νοέμβριος 2010) τα πράγματα γύρω μας έχουν χειροτερέψει σε πολλά επίπεδα. Η πολιτική των Μνημονίων σπέρνει τη φτώχεια, τη διάλυση υγείας, παιδείας, κοινωνικών δομών, ασφαλιστικών ταμείων και καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας για τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη κι ο λαός βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Η χώρα βρίσκεται επί της ουσίας σε καθεστώς πτώχευσης, σε διαρκή επιτήρηση από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι πιστωτές της μαζί με το ντόπιο κεφάλαιο υπαγορεύουν τους όρους για τη συνέχιση της πίστωσης. Το δίδυμο των «σωτήρων» Σαμαρά – Βενιζέλου «προεδρεύει» στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και κλιμακώνει μια βάρβαρη επίθεση με συνδυασμό παλιών και νέων μνημονιακών μέτρων.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, της φτώχιας, της εξαθλίωσης, που όμοιό του συναντά κάποιος μόνο σε πολεμική κατάσταση. Γι’ αυτό, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, πρέπει να καταδικασθούν η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και η πολιτική της, να καταδικασθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της τρόικας και η δημοτική αρχή του Φ. Φίλιου καθώς και η παράταξη του Ν. Γκόντα. Να μην αφήσουμε το περιθώριο στους νεοναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής να παριστάνουν το νόμιμο κόμμα και να σταματήσουμε την προσπάθειά τους να κατέβουν στις εκλογές. Να καταδικασθούν οι κεντροαριστερές λογικές διαχείρισης και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, κίνηση των 5 Δημάρχων στην οποία συμμετέχει και ο Φ. Φίλιος κλπ). Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ για να ανατραπούν τα μνημόνια και όσοι τα στηρίζουν. Αρνούμαστε τη διαχειριστική πολιτική του ευρωμονόδρομου και την πολιτική της ηττοπάθειας, που ακολουθούν οι πολιτικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αντίστοιχα.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια όμως αναπτύχθηκαν και αγώνες από την εργατική τάξη, τη νεολαία που γκρέμισαν τρεις κυβερνήσεις, καθυστέρησαν πλευρές των επιθέσεων και σε άλλες περιπτώσεις ακύρωσαν ακόμα και σχέδια των κυβερνήσεων. Αυτές οι εμπειρίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίηση τεραστίων κομματιών της κοινωνίας. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είδαμε τη ΝΔ να χάνει από τη δύναμη της, το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζεται και την Αριστερά συνολικά, να εκτινάσσεται σε ποσοστά που ξεπερνούν και το ιστορικό 25% της ΕΔΑ. Τέσσερα χρόνια στα οποία είδαμε από τις πιο μαζικές γενικές απεργίες, το κίνημα των πλατειών, τις κλαδικές απεργίες διαρκείας, τους αγώνες ενάντια στις επιστρατεύσεις και τους ξαφνικούς θανάτους τύπου ΕΡΤ.

Ο Καλλικράτης σφραγίζει την αντιλαϊκή οργάνωση του κράτους. Αποτέλεσε και αποτελεί τη θεσμική βάση εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του τοπικού και περιφερειακού κράτους. Τα Μνημόνια Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί.

Στις συνθήκες αυτές, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2014, που συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, αποτελούν κρίσιμη πολιτική μάχη με τεράστια σημασία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Αρνούμαστε τόσο το υπάρχον όσο και το προηγούμενο μοντέλο τοπικής διοίκησης. Θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μας, την έκβαση της ταξικής πάλης. Για το λόγο αυτό δίνουμε βαρύτητα στην ενεργή συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, με επιτροπές αγώνα, με άμεση δημοκρατία, αλλά και με απλή αναλογική σε όλες τις αρχαιρεσίες, για μια πραγματική τοπική λαϊκή αυτοδιοίκηση.

Καλούμε σε πολιτική μετωπική συσπείρωση και συμπόρευση όλες τις δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς, τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Κινήματος, όλους τους αγωνιστές που διαφοροποιούνται από τη διαχειριστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Όλους όσοι συμφωνούν με το εξής αναγκαίο και επαρκές πολιτικό πλαίσιο:
Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στην κοινωνία καθώς και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
Για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας με παύση πληρωμών και διαγραφή ολόκληρου του τοκογλυφικού χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), με κατάργηση Μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων.
Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος. Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για θεσμούς λαϊκής οργάνωσης – δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.). Πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.
Αγώνας ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, στην ανταποδοτικότητα – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών (ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, χαράτσια).
Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις και οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από Ευρώ και ΕΕ από διεθνιστική σκοπιά.
Πάλη για την κρατικοποιήση του τραπεζικού συστήματος χωρίς αποζημίωση στους τραπεζίτες
Επιβολή του εργατικού ελέγχου σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το ίδιο το κίνημα της εργατικής τάξης και του αγωνιζόμενου λαού μέσα από τους ανυποχώρητους αγώνες με απεργίες και καταλήψεις. Δεν απευθύνεται ούτε σε δημοτικές αρχές ούτε σε κυβερνήσεις. Πρωταγωνιστής των εξελίξεων είναι η εργατική τάξη και οι αγώνες της μέσα από τους οποίους καθορίζει τις εξελίξεις και επιβάλει τη δική της ατζέντα.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να εκφραστεί η οργή που νιώθουμε όλοι μας, σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται μια άλλη αριστερά, που θα μιλάει και κυρίως θα πράττει στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας. Την πρόταση μας για τους αγώνες και την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές την απευθύνουμε επιθυμώντας να βαδίσουμε μαζί με κάθε απεργό εργαζόμενο, με κάθε αγωνιστή ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου, με κάθε αντιφασίστα και αντιρατσιστή, με κάθε εργαζόμενο με μειωμένο μισθό, με κάθε κάτοικο που δεν του φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα, με κάθε απολυμένο, με κάθε απλήρωτο, με κάθε νέο της περιπλάνησης και των πεντάμηνων, με κάθε αλληλέγγυο αγωνιζόμενο, με κάθε οργισμένο πρώην ψηφοφόρο των καθεστωτικών κομμάτων.
Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια. Για την πραγματική λαϊκή αυτοδιοίκηση! Για την αντικαπιταλιστική προοπτική και την κοινωνία των αναγκών μας! Για να πιάσουν οι αγώνες μας τόπο! Για να νικήσουμε!
Καλούμε σε Γενική συνέλευση την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στη Στοά Σάρκα (2ος όροφος) στις 19:00.

Μέλη του ψηφοδελτίου της ΔΡΑΣΥ στις δημοτικές εκλογές του 2010

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

3 thoughts on “συνέλευση ΔΡΑΣΥ: Ας κινηθούμε ανατρεπτικά, εργατικά, αντιδιαχειριστικά, κινηματικά”
  1. afti i alilografia den exei kamia sxesi me Dialektiko Ylismo (eidika)ta tou Mixali mas metaferoun se alles epoxes..Siantou Zaxariadi k.l.p.( epeidi o Sosialismos einai EPISTIMI pou akomi Den DiDaskete san prwto ma8ima….giati FoBizei tous pantes) ,O ka8e an8rwpos exei to Dikaioma na efrazei tin apopsi tou…. esto ke na einai la8os.Giati etsi kapote 8a brei tin ali8eia .To na krineis omws me laikistiko tropo an8ropous pou exoun anti8eti apopsi me tin skepsi sou einai aparaDekto.To epipeDo tou Argyrou se 8emata Sosialismou ala ke marxismou apexei eti fwtos apo tin kritiki pou tou kaneis agapite Mixali….. I kalytera na ton kaneis parea na ma8eis ke merika swsta pragmata ..pou 8a se Boi8isoun stin zwi sou na ais8anese aneta ke na apoBaleis tis kakies synei8ies

  2. αγαπητε δημητρη ο σοφος λαος μας λεει μια παροιμια.γατος γαμει και γατος σκουζει.αφου σπηλωσες αγωνιστες και συλλογικοτητες τον τελευταιο μηνα τωρα σαν καλος χριστιανος που εισαι ειπες να κανεις και μια εξομολογηση και με τρεις μετανοιες και μια επικληση στον μ-λ να παρεις αφεσση αμαρτιων για την πρακτορολογια και την διαλυση που επιφερατε στην ΔΡΑΣΥ εσυ και οι ομοιδεατες σου.το μονο που μπορω να πω ειναι “ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩXΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ”

    1. δεν παίρνω τίποτε πίσω από αυτά που είπα…η ουσία παραμένει, απλά σε αδαείς δεν θα έπρεπε να ήμουν τόσο καντιανός και αυστηρός..αν δεν ξέρεις να διαβάζεις τι γράφω… όποτε δεν ζητάω από κανένα ύφεση αμαρτιών και πιο πολύ από εσάς..και δεν θέλω να το συγκεκριμενοποιήσω προσωπικά, γιατί θα έλεγα πράγματα που δεν πρέπει ή που δεν πρέπει να βγουν στην επιφάνεια…..δεν ξέρω που την είδες την πρακτολογία..κτλ, στενά και αστικά μια ρεφορμιστική πολιτική επιλέξατε δίχως καμιά είδους δημοκρατική νομιμοποίηση που διάλυσε την ΔΡΑΣΥ. Ελπίζω να εξασφαλίσατε κανένα οφίτσιο για αντάλλαγμα..ξέρεις οι “ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩXΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ” θα είναι οι μόνοι που θα έχουν θέση στο παράδεισο και όχι βέβαια οι πολιτικοί ιντριγκαδόροι…

Αφήστε μια απάντηση