Τρ. Ιαν 25th, 2022

Καλημέρα σας με ένα θάνατο και μια γέννα: Αυτό που πέθανε είναι η ΔΡΑΣΥ. Το δημιούργημα των συγκρουσιακών και ανατρεπτικών αγώνων για μια πόλη των αναγκών, των δικαιωμάτων, των ελεύθερων χώρων, των δημοσίων τόπων, της επαναθεμελίωσης του δημόσιου και του κοινού. Ως χώρος/ τόπος συνάντησης, διαβούλευσης αλλά και προπαντός σύγκρουσης με τα ντόπια αφεντικά, τις ελίτ και της πολιτικής του ιδιωτεύειν. Πέθανε όχι τόσο γιατί δυνάμεις της επέλεξαν δίχως καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου με άλλες παρατάξεις και δη του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι η ταφόπλακα σε μια πορεία προς το θάνατο, απόρροια της αδυναμίας της καιρό τώρα, να παίξει ένα πρωτοπόρο ρόλο στην αγωνιστική, μαχητική και κινηματική αναζωογόνηση της στην πόλη και στους χώρους εργασίας. Ήταν εκτός σε ότι κινήθηκε στην πόλη αυτά τα χρόνια, ήταν εκτός στην ΔΩΔΩΝΗ, δεν έπαιξε κανένα ρόλο για να δημιουργήσει κινηματικά γεγονότα. Κάποιες επιμέρους δυνάμεις και αγωνιστές πρωταγωνίστησαν στις μάχες που έγιναν κάτω από άλλες συλλογικότητες. Ο επικεφαλής της δεν κατάφερε να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τίποτε από τις αντιθέσεις και την ταξική πάλη. Δεν κατάφερε να διαλύσει ούτε μια φορά αυτό το αποστεωμένο όργανο της άσκησης της αστικής πολιτικής του τοπικού κράτους. Το φάντασμα της μπορεί να το περιφέρουν στις συνομιλίες τους με την ρεφορμιστική αριστερά. Ή αν δεν τα βρουν στα οφίτσια να την κατεβάσουν ακόμη και στις εκλογές, για το κίνημα και την επαναστατική ανατροπή δεν έχει και μεγάλη σημασία.

 Αυτό που γεννήθηκε είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την  αντικαπιταλιστική ανατροπή. Ύστερα από μια σχετικά μαζική συνέλευση που κάλεσαν μέλη του ψηφοδελτίου της ΔΡΑΣΥ για να σώσουν κάτι από το ανατρεπτικό και συγκρουσιακό φορτίο που κουβαλούσε από την εποχή του ενιαίου μετώπου για τα ζητήματα των ελεύθερων και δημοσίων χώρων.  Η αλλαγή του ονόματος ήταν μια συνετή κίνηση για να απεμπλακούμε από φαινόμενα ΔΡΑΣΥ1 και ΔΡΑΣΥ2. Επίσης το όνομα έχει μια λογική ενιαίας αντιμετώπισης με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο και συνολικότερα με τις κεντρικές μάχες ενάντια στην κυβέρνηση, την  ΕΕ-ευρώ, το κεφάλαιο σε σαφή διαχωρισμό με την ρεφορμιστική αριστερά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ.

Το νέο σχήμα δεν θα κριθεί στις εκλογές που έρχονται που δεν τις αντιμετωπιζει ως η μάχη των μαχών αλλά ως μια μάχη, στο ταξικό πόλεμο. Με μια διάθεση να παίξει το ρόλο του συλλογικού ηγεμόνα και του πρωταγωνιστή των κινημάτων διεργασιών, ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής, όχι όμως του ξερόλα καθοδηγητή και του σωτήρα. Ενάντια σε λογικές ανάθεσης και αντιπροσώπευσης και χωρίς να στηρίζει κανενός είδους πολιτικό σωτήρα ή να επιχειρεί να δημιουργήσει νέες πολιτικές μούρες και παράγοντες πρότεινα και τυπικά και ουσιαστικά να μην δοκιμάσουμε το μοντέλο να κατεβάσουμε υποψήφιο δήμαρχο. Έξαλλου προτείνουμε όλη η εξουσία να περασει στα χέρια των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, και η πόλη να διοικείται από τις συνελεύσεις σε δημοτικά διαμερίσματα ή τόπους εργασίας. Ε σε ένα τέτοιο μοντέλο δεν χωρά δήμαρχος..Η πρόταση μου απορρίφθηκε, η πλειοψηφία των πραγματικών συντρόφων μου,  θεωρείσαι  πως πρέπει στις εκλογές να παίξουμε σε ένα βαθμό και με τους νόμους που καθορίζει το σύστημα και ίσως να χουν και δίκαιο. Τις επόμενες ώρες/ μέρες θα δημοσιευτεί ένα αρχικό κείμενο με μια σειρά υπογραφών και την επόμενη θα αποφασιστεί και το όνομα του υποψήφιου δημάρχου. Το ταξίδι αρχίζει!!!!!!

Στην συνέλευση βρέθηκαν  αντιπρόσωποι από την ΑΡΑΝ που με επαναστατικό πολιτισμό και ηθική υπερασπίστηκαν την άποψη τους για την λογική του διαλόγου με τις  δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Είμαι βέβαιος πως με αυτές τις δυνάμεις παρά την τελευταία πολεμική- που και εγώ πρωταγωνίστησα μέσα από αυτό το μπλοκ- θα ξαναβρεθούμε.  Στην αρχή  όμως της διαδικασίας  ένας έξαλλος Σωτήρης Μαλάμος από την ΚΟΑ με βαρβαρότητα και βέρα χουντική νοοτροπία επιχειρείσαι να διαλύσει την συνέλευση. Προσωπικά δυστυχώς  επιβεβαιώνομαι για τον χαρακτηρισμο πρώην σύντροφος…. να τον χαίρονται οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά συμφωνήσουν.

 

    

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση