Τε. Ιαν 26th, 2022

Οι συνελεύσεις της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή   της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο  απέδειξαν μια σημαντική διαφορά με τις διαδικασίες της ΔΡΑΣΥ. Είναι πραγματικές συνελεύσεις,  που πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις και τις τσιριτσάντσουλες των παραγόντων, λειτουργεί η γενική συνέλευση.  Λειτουργεί με πνεύμα συντροφικό, αν και δεν υπάρχουν συμφωνίες σε όλα τα σημεία. Λειτουργεί ως πραγματική γενική συνέλευση συντρόφων, αν όχι φίλων.

Στην συνέλευση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο  ένας σύντροφος μίλησε για του επικούρειους κήπους που θα πρέπει να δημιουργήσουμε. Να λοιπόν μια φιλοσοφική παρομοίωση για την έως τώρα λειτουργία της  Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή , λειτουργεί ως επικούρειος κήπος, ως ένας κήπος φίλων.

Όπως είναι γνωστό οι επικούρειοι κήποι και οι στωικές στοές κράτησαν ζωντανή την φιλοσοφική φλόγα όταν η δημοκρατική πόλις- κράτος ως μια ενότητα άρχισε να διασπάται και να εκφυλίζεται.  Ταυτόχρονα δίχως να μιλήσουν για το άτομο, έδωσαν περισσότερη έμφαση στην ατομική ύπαρξη και όχι στην οργανική ενότητα όπως η πόλις. Προετοιμαζοντας κατά αυτό τον τρόπο τη επόμενη μετάβαση – εμφάνιση του ιστορικού φιλοσοφικού πνεύματος.

Αισθάνομαι πως σε αυτή την βαθιά συστημική κρίση και την καπιταλιστική παρακμή,  που οι παραδοσιακές συλλογικές οριοθετήσεις και καθορισμοί έχουν χαλαρώσει, οι ταξικές ταυτότητες έχουν αποδομηθεί, η ατομικότητα και το άτομο έχει διαχυθεί σε μια ρευστή ουσία αλλοτριωμένης εξατομίκευσης, με το ολοκληρωτικά δομημένο κεφάλαιο να έχει καταπιεί τα πάντα, η δημιουργία σύγχρονων επικούρειων κήπων και στοών είναι μια πρώτη απάντηση. Έτσι ώστε να επανακαθοριστούν τα όρια μεταξύ συλλογικού- ατομικού, πέρα από τον ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου και την  πολλαπλά αλλοτριωμένη πραγματικότητα.

Η σύγκρουση που έρχεται δεν μπορεί να οικοδομήσει κάτι που θα μοιάζει με τα παλαιά πλαίσια και όρια. Ούτε όμως οι ταξικοί προσδιορισμοί μπορούν να δώσουν απάντηση. Και παρόλο που το ζήτημα της πόλης αποκτά ένα πολύμορφο παραγωγικό χαρακτήρα, με νέους ταξικούς προσδιορισμούς, η έννοια του πολίτη δεν μπορεί να απαντήσει.

Μια Αριστερή Παρέμβαση με προοπτική αντικαπιταλιστικής ανατροπής πρέπει να έτοιμη για πραγματικές  αντικαπιταλιστικές ανατροπές και προγράμματα. Δίχως να περιμένει την ωρίμανση των συνθηκών.  Αν καταρχήν κατακτήσαμε να γίνουμε ένας πραγματικός κήπος συντρόφων και φίλων, είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη και καλό είναι να μελετήσουμε την έννοια της επικούρειας παρέκλισης. Και πως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί όχι στην εκλογική μάχη , μα στις πραγματικές μάχες που έρχονται στο κίνημα. Για αυτό το λόγο ας είμαστε πιο χαλαροί, ελαφρείς και ανοικτοί μεταξύ μας για να είμαστε πιο αδιάλλακτοι με τους εχθρούς μας.  Για να καταφέρουμε να αποτελέσουμε μια τελείως διαφορετική αριστερή ανατρεπτική πρόταση.

Καλή επιτυχία στην Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Νίκο Ζήκο, στην Αριστερή  Παρέμβαση στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική ανατροπή με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Πατσούρα, ο νεότερος υποψήφιος από όσους κατεβαίνουν μέχρι τα τώρα. Καλή επιτυχία σε όλα τα αριστερά αντικαπιταλιστικά συγκρουσιακά σχήματα της περιοχής της Ηπείρου.

    

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση