Πε. Ιαν 27th, 2022

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ξαναδίνει την “ΟΑΣΗ” στους ιδιώτες, έστω και αν αυτοί είναι “κοινωνικοί συνεταιρισμοί”. Τρίχες κατσαρές “κοινωνικοί συνεταιρισμοί” και πράσινα αλογα.  Η κοινωνική οικονομία μέσα σε ένα πλαίσιο κυριαρχίας της καθολικής υποταγής των πάντων στο κεφάλαιο, είναι ένας τρόπος, για να μεταβιβάζει τις ευθύνες της η πολιτεία στους ανέργους. Πάρτε κάτι ψηλά και φτιάξτε “κοινωνικό συνεταιρισμό”.

Με τα χοντρά φράγκα να τα παίρνει, να συνεχίσουν να τα παίρνουν οι ιδιώτες και οι τράπεζες. Πόσο μάλλον σήμερα στα πλαίσια του πλέον ανθρωποφάγου καπιταλισμού. Για να μην πω πως πίσω από τον “κοινωνικό συνεταιρισμό” είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται “κύριοι” και συμφέροντα που λιμπίζονται το φιλέτο της “ΟΑΣΗΣ” . Πάντως καλό είναι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την ΌΑΣΗ να μην πέσουν στην παγίδα και φτιάξουν “κοινωνικό συνεταιρισμό”, άποψη μου βέβαια αυτή

Τόσος κόπος και αγώνας για την “ΟΑΣΗ” για να ξαναγίνει ιδιωτική επιχείρηση, αφού ο Δήμος δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματίας. Και πάλι “τρίχες κατσαρές” ο Δήμος είναι επιχείρηση, ο μνημονιακός Δήμος του Καλλικράτη λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το βλέπουμε σε κάθε λειτουργία του, ιδιαίτερα στο ζήτημα των δημοτικών φόρων και των εργασιακών σχέσεων.

Και τι λες εσύ, τι λέτε εσείς ότι πρέπει  να γίνει με την ΟΑΣΗ;;  Προσωπική μου άποψη και όχι του σχήματος που θα το συζητήσουμε συλλογικά, προσωπική μου άποψη είναι και η ΟΑΣΗ και το ΞΈΝΙΑ και κάθε ιδιωτικοποιημένη ή πρώην ιδιωτικοποιημένη δημοτική επιχείρηση, να περάσει στην οικονομική και διοικητική διαχείριση και τον έλεγχο του Δήμου.  Να μην μετατραπούν σε δημοτικές επιχειρήσεις αλλά σε δημοτικές υπηρεσίες ή τομείς. Και στην συνέχεια να ερωτηθούν αμεσοδημοκρατικά οι πολίτες για πιο κοινωνικό ρόλο και τομέα πρέπει  και μπορούν να χρησιμεύσουν.

Με εργατικό και  κοινωνικό έλεγχο  για κάθε τομέα και δραστηριότητα πρέπει να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών, των εργαζόμενων και της νεολαίας για πολιτισμό, τόποι συνάντησης και δραστηριοτήτων, πολιτικών κοινωνικών και πολιτιστικών δρώμενων.

Φυσικά μιλάμε όχι απλώς για μια άλλη δημοτική αρχή, αλλά για ένα άλλο δήμο, για ένα δήμο που θα ελέγχεται  αμεσοδημοκρατικά από τους εργαζόμενους και τους πολίτες στο επίπεδο της γειτονιάς και του τόπου εργασίας.  Μπορεί να κρατηθεί ένας τέτοιος δήμος, Ναι εφόσον γίνει η πρώτη σπίθα αντίστασης και γενικευμένου  ξεσηκωμού που θα κάψει και θα αλλάξει τα πάντα.

Δημήτρης Αργυρός- υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή 

 

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση