μα μπορεί να είναι ο δήμος επιχειρηματίας;;;

Απέναντι σε όσους διαφωνούν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων και  του ξεπουλήματος  της δημόσιας- δημοτικής περιουσίας και των ελεύθερων χώρων το συστημικό/ καθεστωτικό επιχείρημα που κυκλοφορεί ευρέως είναι;;

Μπορεί να  δήμος επιχειρηματίας;; Και η πιο πλέον συνήθης απάντηση της λάιτ αριστεράς, είναι πως όχι βέβαια, αλλά μπορεί να δοθεί σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς ανέργων, ΑμεΑ..κτλ,  ωραία εφεύρεση για να φεύγει από τις πλάτες τις πολιτείας η ευθύνη των άνεργων, των ΑμεΑ… κτλ.  Ενώ η πιο συνήθης απάντηση μιας χαρντ αριστεράς είναι πως μπορεί για να παίξει ένα κοινωνικό παραγωγικό ρόλο, ξεχνώντας πως θα μιλάμε επί της ουσίας για κρατικοκαπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση είτε στην μια, είτε στην άλλη εκδοχή ο Δήμος παίζει ένα πολύμορφο παραγωγικό ρόλο και σίγουρα σήμερα που αναλαμβάνει κρατικές αρμοδιότητες, δίχως την οικονομική στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, παίζει το ρόλο του επιχειρηματία ή χειρότερα τον παρασιτικό ρόλο του εισοδηματία.

Αλήθεια δεν είναι ο σημερινός Δήμος που λειτουργεί  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνική πρόνοια;; Ακόμη  και το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικά συσσίτια..κτλ, μπαίνει   συνήθως με λογική της αστικής ή μικροαστικής φιλανθρωπίας και όχι της ταξικής αγωνιστικής αλληλεγγύης που θα έκανε αγωνιστή και πρωταγωνιστή  τον καταπιεσμένο που οι συνθήκες της ζωής τον έβαλαν στο περιθώριο.

Ο Δήμος που θα ανήκει σε μια αγωνιστική, αριστερή, αντικαπιταλιστική  ανατρεπτική πλειοψηφία  πρέπει να λειτουργεί κριτήρια κοινωνικά, ταξικά, εργατοδημοκρατικά και με βάση την λογική των  δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και όχι  του επιχειρείν. Έτσι το πρώτο που θα πράξει είναι να μονιμοποιήσει όλους τους εργαζόμενους και να προσλάβει όσους μπορεί περισσότερο και πάλι μόνιμους.

Όχι δεν μιλάμε για ένα σοσιαλισμό σε μόνο μια πόλη, ακόμη και αν αυτός είναι ένας Δήμος όπως ο Δήμος της Αθήνας.  Ο Δήμος που θα ανήκει σε μια αγωνιστική, αριστερή, αντικαπιταλιστική  ανατρεπτική πλειοψηφία  – δίχως να χει αυταπάτες διαχείρισης- πρέπει να παίξει τον ρόλο του δίπλα στο λαϊκό- εργατικό ταξικό κίνημα. Δημιουργώντας εργατικές/ κοινωνικές αντιεξουσίες, ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης θα είναι δίκτυα που θα απαιτούν μαχητικά και  αγωνιστικά να πάρουν  πίσω ένα τμήμα του κλεμμένου πλούτου, που καρπώνεται το κεφαλαίο.  Δεν θα απευθύνεται στους πάσης φύσεως «παγουρίστας» και μκο, να βοηθήσουν. Θα καταλαμβάνει σουπερ μάρκετ και θα τα μοιράζει δωρεάν στους προλετάριους, καλύτερα οι ίδιοι οι προλετάριοι θα συμμετέχουν στο παιχνίδι της κοινωνικής απαλλοτρίωσης.

Ένας τέτοιος  δήμος που θα μεταβιβάζει την εξουσία στους ίδιους τους εργαζόμενους πολίτες διαμέσου των συνελεύσεων γειτονιάς και των συνελεύσεων στους εργασιακούς χώρους. Αγωνιζόμενος να αυξηθούν οι δημόσιες επιδοτήσεις και επενδύσεις. Θα βρίσκεται αντίκρυ στην απάτη των ΕΣΠΑ που δίνονται με κριτήρια που βρίσκονται απέναντι στην λογική του δημοσίου και του εργατικού, προωθώντας τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.

Θα αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη του στους τοκογλύφους και στις τράπεζες- εκτός και αν  μιλάμε για μια πραγματική- και όχι μούφα- συνεταιριστική τράπεζα όπως είναι αυτή της «ηπείρου», που λειτουργεί με ξεκάθαρα εμπορικά κριτήρια.  Θα προσπαθήσει βέβαια να πληρώσει τα χρέη του στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα μειώσει ως και θα καταργήσει τα τέλη στην εργατική τάξη και στους συνταξιούχους που δεν έχουν μεγάλη ατομική ιδιοκτησία.  Ειδικά  άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ δίχως πολύ μεγάλο εισόδημα και περιουσία δεν πρέπει να πληρώνουν τίποτε. Απεναντίας θα τα αυξήσει στο μεγάλο κεφάλαιο, στους μεγάλους εισοδηματίες, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε εταιρίες.

Δηλαδή μιλάμε για ένα Δήμο, για μια δημοτική αρχή σε ανοικτή σύγκρουση, τόσο με  το ντόπιο κατεστημένο, όσο και με το κεντρικό κράτος και την ΕΕ. Θα κρατηθεί μια τέτοια δημοτική αρχή;; Ναι αν έχει ένα μαχόμενο προλεταριάτο, ένα αγωνιζόμενο λαό δίπλα της που θα έχει αρχίσει να δημιουργεί τις δικές τους επαναστατικές αντιεξουσίες στην  κοινωνία και στους τόπους εργασίας. Ένας τέτοιος Δήμος θα έχει κάνει πράξη την αμεσοδημοκρατία, συνελεύσεις γειτονίας και χώρων εργασίας, το ζήτημα είναι αν οι ίδιοι οι προλετάριοι, ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός να αρπάξουν την δυνατότητα, αλλά και να νιώσουν Και   αυτοί την ευθύνη και το καθήκον ζήσουν διαφορετικά, να ζήσουν αλλιώς…

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν ο δήμος είναι επιχειρηματίας ή όχι, ούτε αν θέλετε να κυβερνήσετε ή όχι. Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Γνωρίζει πως η υπερψήφιση των συνδυασμών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συνεπάγεται το καθήκον της επαναστατικής του στράτευσης. Και δεν νιώθει ακόμη έτοιμος  και πλήρως συνειδητοποιημένος για αυτό.  Θα μας στηρίξει και θα μας ψηφίσει στο βαθμό που θέλει δυνατές και ισχυρές της φωνές της ρήξης και της ανατροπής, για να είναι μπροστάρηδες στους αγώνες του.

Δημήτρης Αργυρός – υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή 

Δημιουργός: Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση