Τρ. Ιαν 25th, 2022

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ. μέχρι το Σεπτέμβρη θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα δια μέσου των δήμων για ένα επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο πολύ, πολύ φτωχούς. Το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και το επίδομα θα κυμαίνεται από 200 έως 370 ευρώ.

Καταρχήν ας χαιρετήσω το γεγονός της θέσπισης ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση. Κατά δεύτερον όμως  δεν μπορούμε, πάρα να πούμε,  πως πρόκειται για φιλανθρωπία της κακίας ώρας και μάλιστα σε μια προεκλογική- όπως αναμένεται- περίοδο.

Στα 4 χρόνια της κρίσης οι τραπεζίτες και οι δανειστές μας έχουν αρπάξει κατά μέσο όρο το 30%  του εισοδήματος μας, έχουμε ένα εκατομμύριο απλήρωτους εργαζόμενους, 2 εκατομμύρια άνεργους ή υποαπασχολούμενους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και για το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δώσουν, αν δώσουν, 20 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη μεριά 500 νοματαίους  κατέχουν το 30% του ΑΕΠ, ποσό που φτάνει στα 60 δις ευρώ.  Δηλαδή μιλάμε για  ένα κατά κεφαλήν  ποσό που ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ.  Και από την άλλη 3 εκατομμύρια είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και  200 ευρώ θα πάρουν αυτοί που είναι έτοιμοι να πεθάνουν στην ψάθα.

Μια δημοκρατική κοινωνία και πολιτεία για λέγεται δημοκρατική και για να παραμείνει δημοκρατική, εκτός από την γενικευμένη θεσμοθέτηση ενός καθολικού ελαχίστου εισοδήματος που θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση στο κάθε πολίτη, πρέπει να θεσμοθετήσει και ένα ανώτερο επιτρεπτό όριο  εισοδήματος και περιουσίας. Δεν μπορεί κάποιος να έχει 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και κάποιος να μην έχει τίποτε. Δεν μπορεί κάποιος να χει τεράστια περιουσία και κάποιος να μην έχει ούτε σπίτι να μείνει.  

Και επειδή αυτό δεν πρόκειται να το πράξουν αυτοί που τα έχουν όλα, αυτοί οι 500 νοματαίοι, αυτές οι 100 οικογένειες που  μας κυβερνάνε, ας το πράξει ο οργανωμένος λαός, οι εργαζόμενοι που παράγουν αυτόν τον πλούτο. Πως;; Μα όπως γίνεται πάντα, με αιματηρούς αγώνες που θα οδηγήσουν στην κατάκτηση του πλούτου και της εξουσίας από   τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Δημήτρης Αργυρός- υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή  

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση