Πα. Ιαν 28th, 2022

Το ντοκιμαντέρ φασισμός ΑΕ, είναι πράγματι μια πάρα πολύ αξιόλογη δουλειά των δημιουργών του Debtocracy και του Catastroika. Εξηγώντας τους διαδρομές μεταξύ φασιστών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών, εκδοτικών συμφερόντων. Συγκρίνοντας την εποχή του 1930 με την δική μας, το κίνημα του ιταλικού φασισμού, του Γερμανικού ναζισμού με το φαινόμενο της ΧΑ.
Σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν δίκαιο, οι νάζι, οι φασίστες, όπως και οι Χρυσαυγίτες είναι δημιουργήματα του καπιταλισμού, στηρίζονται από τους εφοπλιστές, τους εκδότες και τους επιχειρηματίες.

Υπάρχουν όμως και τεράστιες διαφορές. Ο ιταλικός φασισμός και ο Γερμανικός ναζισμός ήταν μαζικά κινήματα, μια αντιδραστική ακροδεξιά πολιτικοποίηση των κατεστραμμένων μεσοστρωμάτων που συνδέονταν με ένα αντιδραστικό αντικαπιταλιστικό λόγο, που μεταμορφώθηκε σε συστημική λύση, αντιπαλεύοντας τους αντιφασίστες και τους κομμουνιστές στο δρόμο. Μεταμορφώθηκε σε λύση όταν οι εργατικές σοσιαλιστικές επαναστάσεις έχασαν. Μεταμορφώθηκαν σε λύση όταν η αριστερά και το εργατικό κίνημα δεν μπόρεσε ενωμένα να τους συντρίψει στο δρόμο.

Αγκαλιάζοντας τις επιθυμίες εκατοντάδων χιλιάδων μικροαστών, νοικοκυραίων, εργατικής αριστοκρατίας και λούμπεν προλεταρίων. Και εκεί βρίσκεται το ερώτημα. Γιατί κατάφερε να εκφράσει και να στρατεύσει την λαϊκή επιθυμία, ενώ η αριστερά απέτυχε;; Και με αυτό δεν ασχολείται το ντοκιμαντέρ φασισμός ΑΕ.

Από την άλλη πλευρά τόσο η δικτατορία του Μεταξά, όσο και η δικτατορία του Παπαδόπουλου δεν ήταν καθεστώτα που στηρίχτηκαν σε φασιστικά κινήματα, επιχείρησαν να δημιουργήσουν αλλά απέτυχαν οικτρά. Συσπείρωσαν μικροαστικές αγροτικές και μη μάζες, λούμπεν στοιχεία, συντηρητικούς νοικοκυραίους, αλλά δεν δημιούργησαν λαϊκά αντιδραστικά κινήματα.

Στην Ελλάδα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει ένα ισχυρό φασιστικό λαϊκό κίνημα. Ούτε η ΧΑ ήταν ή είναι ένα τέτοιο μαζικό φασιστικό λαϊκό κίνημα. Κατάφερε σε ένα βαθμό να πολιτικοποιήσει το λούμπεν στοιχείο, τους ακροδεξιούς, τους συντηρητικούς νοικοκυραίους, και τους κατεστραμμένους μικροαστούς, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα λαϊκό κίνημα, αλλά απέτυχε. Η ΧΑ είναι και θα παραμείνουν τα δολοφονικά σκυλιά των αφεντικών. Είναι το ίδιο το κράτος που αναλαμβάνει την φασιστικοποίησης της κοινωνίας, για να στηρίξει τα συμφέροντα των αφεντικών.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, το φασισμός ΑΕ είναι μια πολύ αξιολογότατη ανεξάρτητη- από το κράτος και τα αφεντικά- προσπάθεια που θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχτεί.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

One thought on “ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΕ”

Αφήστε μια απάντηση