Πε. Ιαν 27th, 2022

Θα επιχειρήσω ένα μικρό σχόλιο για το ζήτημα της  Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου. Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καθόλου μα καθόλου ως βάση το ταξικό κριτήριο.  Για την ακρίβεια έχουν ως βάση το αστικό- μικροαστικό κριτήριο και όχι το κριτήριο να εκπροσωπήσουν  και να αναδείξουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών- εργατικών τάξεων και των καταπιεσμένων.  Η επιλογή των υποψηφίων του θέλει να έχει ένα πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα για να “αρπάξουμε” από παντού. Έτσι υποψήφιος από την μια ο γνωστός  Δημήτρης Χριστόπουλος, αλλά καπάκι να και Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου. Μόνο που έτσι κινδυνεύεις να χάσεις από παντού και από τους μεν και από τους δε. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 υπήρξε ένα πλατύ πολυσυλλεκτικό κόμμα, μα τότε υπήρχαν άλλοι όροι, τότε το σύστημα μπορούσε να ικανοποιεί  σε μεγάλο βαθμό τα αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα.

Δεν θα μπω σε μια λογική πρακτορολογίας. Δηλαδή αν η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου είναι  άνθρωπος της ΚΥΠ και των Αμερικάνων ή αν από την άλλη αντίστοιχο ρόλο παίζουν οι αντιεθνικιστές τύπου  Δημήτρη Χριστόπουλου. Επιλέγω να μιλήσω πολιτικά. Και σε αυτό το σημείο τόσο οι δυνάμεις που συντάσσονται πίσω  από την Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου αλλά και οι δυνάμεις του αστικού κοσμοπολιτισμού είναι δυνάμεις της υπάρχουσας καπιταλιστικής πραγματικότητας.

Δεν είναι  δυνάμεις που θέλουν να δώσουν  ή να υπερασπιστούν τα  πολιτικά- πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα σε κάθε μορφή αυτοπροσδιορισμού, είτε Ρόμ, είτε Πομάκος, είτε Τούρκος, είτε Μακεδόνας, σε μια κατεύθυνση ταξικής ανατρεπτικής ενότητας τους με το ελληνικό προλεταριάτο.

Η αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο εθνικό- πολιτιστικό αυτοπροσδιορισμό έχει νόημα, όχι στο να γίνεται παιχνίδι μεταξύ εθνικισμών(Ελληνικού, Τουρκικού, Βουλγάρικου, Μακεδονικού)  και ιμπεριαλιστικών κύκλων, αλλά στο δημιουργεί όρους ταξικής επαναστατικής ενότητας μεταξύ των προλεταρίων.

Έτσι θα προτιμούσα ένα ή μια Ρομ υποψήφια που να έκφραζε τα ταξικά προλεταριακά συμφέροντα ή αντίστοιχα μια Πομάκα ή Πομάκο, Τούρκο ή Τουρκάλα, Μακεδόνα ή Μακεδόνισα που να έκφραζε τα ταξικά προλεταριακά συμφέροντα, την αναγκαιότητα των λαών των Βαλκανίων για ενωμένα σοσιαλιστικά- κομμουνιστικά Βαλκάνια. Βέβαια ένα τέτοιο κόμμα δεν είναι ούτε θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ…σε κάθε περίπτωση μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κυβερνήσει;;

Δημήτρης Αργυρός– υποψήφιος της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή  

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση