Δε. Ιαν 17th, 2022

Καταρχήν είμαι αναφανδόν υπέρ του οποιοδήποτε  αυτοπροσδιορισμού ή του ετεροπροσδιορισμού και σίγουρα δεν με πειράζει να βλέπω μια γυναίκα ή το τρίτο φύλο να αφήνει μούσια ή να χρησιμοποιεί μούσια ως καλλιτεχνική περφόμανς. Η «διαφορά» και όχι η «ταυτότητα» είναι έκφραση μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, μια κοινωνία που θα μέτραγαν το μήκος των μαλλιών και της φούστας δεν θα μου ταίριαζε.

Από την άλλη πλευρά υπερασπίζομαι μια αυθεντική «διαφορά», όπως και μια αυθεντική «ταυτότητα» και όχι μια εμπορευματική και εμπορεύσιμη  «διαφορά» και μια εμπορευματική και εμπορεύσιμη «ταυτότητα».

Μια αυθεντική «διαφορά», όπως και μια αυθεντική «ταυτότητα» δεν υπερασπίζεται το χαμηλής ποιότητας  πολιτισμό της “Eurovision 2014”, ή την «διαφορά» της νικήτριας-τάχα μου, τάχα μου ανατρεπτικής drag queen,  Conchita Wurst από την Αυστρία. Και την ίδια στιγμή υπερασπίζεται μια ΕΕ που κλείνει τα σύνορα της, πνίγοντας την «διαφορά» των μεταναστών και των προσφύγων στο Αιγαίο;;

Ούτε μια ΕΕ που λέει πως όλα επιτρέπονται, όλα είναι ελεύθερα αρκεί να αγοράζονται και να πουλιούνται;; Η έννοια της αγοραπωλησίας, η έννοια του εμπορεύματος που καταντά  νεκρό ομοίωμα- στην drag queen,  Conchita Wurst- είδα ένα ομοίωμα και όχι μια αυθεντική drag queen που αμφισβητεί την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, την καπιταλιστικο-εμπορευματική τάξη πραγμάτων.

Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός -αυτός που ταυτοποιεί την «διαφορά», για να ισοπεδώσει τις αυθεντικές πλουραλιστικές διαφορετικότητες- που υπαρκτά ή δυνητικά αμφισβητούν την πραγματική πραγματικότητα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, στο πρόσωπο  στην drag queen Conchita Wurst είδε ένα νέο πολιτικό πρόταγμα.

Ένα πολιτικό πρόταγμα στα μέτρα του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, στα μέτρα της ισοπέδωσης του χρηματιστηριακού κεφαλαίου , της νέας σύγκρουσης μεταξύ δύσης και ανατολής, μεταξύ της φιλελεύθερης και ναζιστικής ταυτόχρονα δύσης και της ομοφοβικής και σταλινοεθνικιστικής Ρωσίας.

Οι «διαφορές» και οι «ταυτότητες» είναι κοινωνικές κατασκευές που είτε εξυπηρετούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και η συστημική κατασκευή του «τρίτου φύλου» αυτό πράττει, είτε εκφράζουν επαναστατικές κινήσεις που καταστρέφουν τον κόσμο της αποξένωσης και της καπιταλιστικής εμπορευματοποίησης.

Για να το πω πιο ξεκάθαρα ταξικά: Σκεφτείτε τι μέλλον έχει ένας άνεργος και φτωχός drag queen.  Μάλλον το μόνο που του μένει είναι να πουλήσει, να εκπορνεύσει καλύτερα, την «διαφορά» του. Ε αυτό δεν σου κάνει και πολύ φιλελεύθερο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό και χειραφετικό.  Αλλά σίγουρα σου κάνει ΕΕυρωκεντικό και ολοκληρωτικά καπιταλιστικό.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση