Κυ. Ιαν 23rd, 2022

  Αλίμονο αν οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι όλοι ΝΑΖΙ. Ένα σημαντικός αριθμός είναι όμως. Ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός είναι η ακροδεξιά δεξαμενή των ψηφοφόρων που βρίσκεται δεξιά της ΝΔ και τώρα αυτή δεν μπορεί να τους ενσωματώσει όπως έπραττε πάντα.

Η  συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΧΑ δεν είναι όμως ούτε ακροδεξιοί, ούτε πιο πολύ  ναζί. Ανήκουν στις λεγόμενες λαϊκές τάξεις με την πλειοψηφία να προέρχεται από τα κατεστραμμένα μεσοστρώματα και όχι από την εργατική τάξη. Κατεστραμμένα μεσοστρώματα και στριμωγμένοι αστοί και μεσοαστοί που τείνουν ή έχουν ενστερνιστεί λούμπεν συμπεριφορές.

Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται για ψήφους παραπλανημένων ανθρώπων, μετα την δολοφονία του Φύσσα κανείς δεν μπορεί με σοβαρότητα να το  υποστηρίζει. Πρόκειται για συνειδητούς ψήφους εξαθλιωμένων που τείνουν να περάσουν στην σφαίρα του υπανθρωπισμού.

Ψήφους οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά εξαθλιωμένων που από την μια επικεντρώνουν το μένος τους στους άλλους εξαθλιωμένους, σε μια λογική ανθρωποφαγίας, και από την άλλη μεταβιβάζουν την αλλοτριωμένη δύναμη τους σε θεωρητικά πιο ισχυρούς.  

Επίσης ας σημειωθεί πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά εξαθλιωμένων που ψηφίζουν ΧΑ με τους πιο ταξικά-πολιτικά  προσδιορισμένους και κοινωνικά αλλοτριωμένους  ψήφους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, ιδιαιτέρα στις βορειοευρωπαικές της εκδοχές.  Ο οικονομικός εθνοκεντρισμός με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, απέναντι στον ευρωκεντρισμό με εξίσου νεοφιλελεύθερο πρόσημο που είναι η βάση της ακροδεξιάς ευρωπαϊκής στροφής δεν είναι αιτία για την ενίσχυση της ΧΑ.

Η αιτία της ενίσχυσης της ΧΑ και της δημιουργίας ενός κοινωνικού ρεύματος, που την στηρίζει έστω και εκλογικά, αλλά όχι ευτυχώς ακτιβίστικα, βρίσκεται στην οικονομική, πολιτική και συναισθηματική εξαθλίωση, αλλοτρίωση και λουμπενοποίηση 3 εκατομμυρίων πολιτών.

Αυτό δεν συνεπάγεται πως το ανταγωνιστικά διαλεκτικό  δίπολο εθνικό-διεθνικό δεν έχει βάση και στην χώρα μας με την λαϊκή κυριαρχία να έχει καταλυθεί και να χει μετατραπεί η χώρα μας σε ένα  ευρωκεντρικό προτεκτοράτο χρέους. Αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι η αιτία που η ΧΑ έχει πάρει τόσους πολλούς ψήφους.

Οι πολύμορφα αλλοτριωμένα εξαθλιωμένοι που στηρίζουν ΧΑ, Μώραλη ή Μιχαλολιάκο, Μπέο και Γκόντα δεν διαμαρτύρονται γιατί κουμάντο κάνουν οι Βρυξέλες και όχι η Αθήνα, γνωρίζουν πως κουμάντο κάνουν οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, συνειδητά επιλέγουν να πάνε μαζί τους.

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως οι εξαθλιωμένοι της ΧΑ θα επιλέξουν άμεσα κάτι άλλο.  Το στοίχημα για την αριστερά και το μαζικό κίνημα είναι να διαμορφώσουν τις συνθήκες έτσι ώστε να μειωθούν τα αίτια της εξαθλίωσης που οδηγούν στην απανθρωπιά.  Αν δεν τα καταφέρει, αν δεν τα καταφέρουμε., .τότε η βαρβαρότης αποτελεί μια λύση, είτε ως ΧΑ, είτε ως κάτι άλλο, ίσως χειρότερο από αυτό.

Για αυτό το λόγο σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο μαχόμενος αντιφασισμός σε συνεργασία  με τις αντικαπιταλιστικές- αντιιμπεριαλιστικές εργατοδημοκρατικές συλλογικότητες.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση