Τρ. Ιαν 25th, 2022

Τα αποτελέσματα στις ευρωκάλπες δίνουν ένα πολύμορφο αντιφατικό μήνυμα ταξικής πόλωσης. Πανευρωπαϊκά η αντίθεση στις ανοικτές αγορές, ΕΕ, παγκοσμιοποίηση εκφράστηκε κατά βάση από ακροδεξιά έως νεοναζιστικά μορφώματα. Στην Ελλάδα η τρίτη θέση του ανοικτά νεοναζιστικού μορφώματος της ΧΑ αντανακλά την λουμπενοποίηση σημαντικού τμήματος των εξαθλιωμένων και λιγότερο την εναντίωση στις αγορές- την παγκοσμιοποίηση, τα εθνικά ζητήματα και την μετανάστευση. Από την άλλη μεριά υπήρξε και μια αριστερή ψήφος ελπίδας και διαμαρτυρίας, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.  

Συστημική αναπροσαρμογή

Σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο οι συστημικές δυνάμεις επιχειρούν μια ανανέωση του πολιτικού δυναμικού τους που έχει φθαρεί από την κρίση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τόσο οι πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση μιας νέας κεντροαριστεράς που θα είναι αντίβαρο ή και συνεργάτης  του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η άμεση συμμέτοχη στα κοινά της εργοδοσίας, των εφοπλιστών ή της μαφίας. Το σύνολο των δεξιών/ κεντροδεξιών/ κεντροαριστερών δυνάμεων βρίσκεται  στο 50%. Αντανακλώντας τόσο ένα τμήμα των τελείως εξαθλιωμένων, που έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, ζητάνε «προστασία» από τα μαντρόσκυλα του συστήματος , αλλά και ένα 30% του πληθυσμού που έχει θιχτεί ελάχιστα, όπως και το 5% που έχει βγει κερδισμένο από την κρίση.

Νίκη της αριστεράς(;;)

Ναι η αριστερά, η Συριζαίικη αριστερά νίκησε, παίρνοντας την πλειοψηφία των ψήφων της αριστερές, του παλαιού ΠΑΣΟΚ, καθώς και τμήμα των ψηφοφόρων της «άλλης» αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ. Το ότι στην πλειοψηφία τους είναι αριστεροί και λαϊκοί ψήφοι φαίνεται και από αυτούς που εκλέγονται ως ευρωβουλευτές,  Γλέζος, Σακοράφα, Κούνεβα και Κατρούγκαλος

Προσαρμόζοντας το λόγο του σε πιο κεντροαριστερές εκδοχές, σε εκδοχές ενός πολιτικού ρεαλισμού, που δεν θα τρομάξει τους μικροαστούς, τμήμα του αστικού μπλοκ, εθνικού- διεθνικού, δεν απάντα με ταξικό τρόπο στο ζήτημα της εξαθλίωσης που λουμπενοποιείται, ενώ επιτρέπει στην κεντροαριστερά να δυναμώνει.

Ακολουθώντας μια αμυντική γραμμή πολέμου θέσεων απέναντι στο πόλεμο κινήσεων του συστήματος βρίσκεται μια θέση πάντα πίσω από τις κινήσεις που κάνει το σύστημα. Αντίθετα αν εφάρμοζε μια πιο έξυπνη αριστερόστροφη γραμμή που θα συνδύαζε πόλεμο θέσεων και πόλεμο κινήσεων όχι μόνο θα  έπαιρνε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά θα κατακτούσε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές.

ΚΚΕ: σώζει την «παρτίδα» από τους δήμους που πήρε       

Το ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, όπως και το γεγονός πως μετά από καιρό κατέκτησε 4 δήμους,  σώζουν  πρόσκαιρα το τριτοπεριοδικό σταλινισμό του ΚΚΕ που προωθεί ένα γενικόλογο αντικαπιταλιστικό πόλεμο κινήσεων, ολοκληρωτικά ακίνδυνο για τις δυνάμεις του συστήματος και το καπιταλιστικό μπλοκ εξουσίας.

Κατά μια έννοια το ΚΚΕ, όπως πολιτεύεται είναι η πιο ακίνδυνη για το σύστημα ψήφος, πιο ακίνδυνη και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο τριτοπεριοδισμός του δημιουργεί λιγότερα προβλήματα από τι δημιουργεί η  αμυντική γραμμή πολέμου θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη πως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε 4 δήμους έδωσαν την ψήφο του στο ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, όχι τόσο για αυτό που είναι αλλά για αυτό που το θέλουν να γίνει. Ή για αυτό που μπορεί να γίνει.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: η αποτυχία!!!!  

Σύντροφοι και συντρόφισσες μπορεί το 0,7% να είναι και σε ψήφους και σε ποσοστά διπλάσιο από το 0,33% των εκλογών του Ιούνη του 2012, αλλά είναι πολύ πιο πίσω, τόσο από το 1,3% του Μάη του 2012 ή το 2,3% των περιφερειακών εκλογών της περασμένης βδομάδας.

Πρόκειται για μια ήττα, για να μην πω καταστροφή. Πρόκειται για μια σχιζοειδή κατάσταση, οι πρωταγωνιστές των κινημάτων, οι πρωτεργάτες των αγώνων να μην μπορούν σε μια σχετικά μαζική κλίμακα να εκφράσουν την αναγκαιότητα- δυνατότητα(;;) ριζικών  αλλαγών, τομών, ρήξεων.

Ή μήπως δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, οι αναγκαιότητες σίγουρα υπάρχουν. Και αν δεν υπάρχουν τώρα, πότε θα υπάρξουν, όταν ο καπιταλισμός βγει από την κρίση του σε βάρος του κόσμου της εργασίας ή όταν μετατρέψει το σύνολο των εργαζόμενων σε μια ρωμαϊκή πλέμπα;;

Πρέπει να δούμε τι δεν κάνουμε καλά, τι δεν πάει καλά, τι πάει στραβά. Τελικά αν έχουμε λόγο ύπαρξης ανάμεσα στο ευρωκεντρικό, νεοευρωκομμουνιστικό ΣΥΡΙΖΑ και τον τριτοπεριοδικό και λαικοδημοκρατικό ΚΚΕ;;

Πολλοί θα πουν πως φταίει το γεγονός πως δεν προχωρήσει η μετωπική συμπόρευση. Είμαι στην ακριβώς αντίθετη πλευρά. Δεν υπάρχει πολιτικά και επικοινωνιακά ένα ξεκάθαρο ανατρεπτικό, ελευθεριακά κομμουνιστικό, αντικαπιταλιστικό σήμα. Ένας ξεκάθαρος ανατρεπτικά, ελευθεριακά κομμουνιστικός αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε διαφοροποίηση από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Και αυτό  κατά την δική μου γνώμη με ένα τρόπο μπορεί να αρχίσει να γίνεται. Με ένα ρίζωμα της ανατρεπτικής- αντικαπιταλιστικής οπτικής σε τοπικό επίπεδο, διαμέσου των  αντικαπιταλιστικών σχημάτων πόλης και περιφέρειας.  Φτάνει πια με τον εργατισμό μας που τον κλείνουμε σε όλες τις κλίσεις, την ίδια στιγμή που το ίδιο το υποκείμενο αρνείται αυτό το χαρακτήρα, την κατάσταση και την προοπτική.

Παραδείγματος χάρη: αντί να μιλάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή για την ισχυροποίηση του εμπορεύματος εργατική δύναμη, ας μιλήσουμε για την παραγωγή του κομμουνισμού σήμερα.  Για τις τεράστιες δυνατότητες που επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα άλλο πολιτισμό σήμερα, και να αρχίσουμε να τον «παράγουμε»…  Αυτή η έναρξη της κομμουνιστικής παραγωγής θα είναι η δική μας ανατρεπτική σύνδεση πολέμου θέσεων- πολέμου κινήσεων.

Αν υπάρχει ένας πολιτικός χώρος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο χώρος του αντικαπιταλιστικού ριζώματος, της παραγωγής του κομμουνιστικού συγκρουσιακού πράτειν.  Αισιοδοξείς;;; όχι και τόσο!!! Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλειοψηφία τους ζουν σε μια ιστορική φάση πριν από την σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα. Είναι δυνάμεις μαχητικές, ταξικά καθαρές, αγωνιστικές, υπερασπίζονται τον  «σοσιαλισμό» που γνώρισαν ή αυτόν που ήθελαν να ζήσουν, αλλά δεν  βλέπουν τον νέο κόσμο που είναι παρόν. Ένα κόσμο που είτε μπορεί να μετατραπεί σε ένα βάρβαρο καπιταλιστικό φαουδαρχισμό, είτε σε άμεσα ελευθεριακό κομμουνισμό.

Παρόλα αυτά παραμένω σε αυτό το χώρο γιατί συνεχίζει να έχει τους πιο τίμιους, ταξικούς αγωνιστές που βρίσκονταν και θα συνεχίζουν να βρίσκονται μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες που διεξάγονται…. Και αυτό στην παρούσα φάση  συνεχίζει να μετράει. Και είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους, και από αυτούς που μας ψήφισαν και από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο Νίκο Ηλία θα προστρέξουν αν ξεσπάσει ένας αγώνας.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

One thought on “αριστερή στροφή με δεξιό φλας”
  1. H akros 8ewria odigei tin an8rwpinh psyxh stin arnitiki pseuDes8isi antikeimenika.. an Den exei gnwseis ypokeimenika.Ke ksexna poly grigora tin yposxesi pou eDwse ston iDio tou ton eauto na agwnis8i gia ena kalytero an8rwpino melon .Auta kapote otan egine i Diaspasei tis k.n.e. ke osous akolou8isan ton GRAPSA .(o opoios htane kalos epanastatis Den eixai omws AKADIMAIKH morfwsi toso koinoniologika ke propantos ston tomea tis psyxologias …apo martyries ka8igitwn tou ke synexws engateleipe tin DIATRIBH tou) Etsi to kinima stin Elada egine polymorfo ke ana8ema an katalaBenei o ka8e kaloproeretos Ellinas ti symenei sosialismos ti einai koumounismos.Se ligo an synexistei etsi o Agwnas mas 8a trizoun ta kokala tou Basili Rafailidi ke tou ERICH FROMM gia tis peripeties twn Aristerwn tis Ellados .

Αφήστε μια απάντηση