Πε. Ιαν 20th, 2022

Η ομιλία του  Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στα πλαίσια ενός φοβισμένου σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος που δεν αμφισβητεί το ευρωενωσιακό πλαίσιο, τα ιερά και όσια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ούτε τις δομές του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού.  Παρόλα αυτά αφορούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αν γίνουν πράξη θα καλυτερεύσουν την ζωή στο 30% του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ενώ θα ξελαφρώσει τα βάρη που χουν πέσει στις πλάτες των μεσοαστών και του τμήματος των μεγαλοαστών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Για να γίνουν όμως πράξεις πρέπει να συμφωνήσουν οι τράπεζες, τα ιμπεριαλιστικά και καπιταλιστικά επιτελεία, οι ευρωενωσιακοί κύκλοι,  η χρηματιστηριακή ολιγαρχία, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Πως όμως θα εξασφαλίσουν την συναίνεση τους;; Μπροστά στην πιο μεγάλη κρίση του το παγκόσμιο κεφάλαιο οδηγείτε στην όξυνση του ταξικού πολέμου ενάντια στους φτωχούς, φλερτάρει με την κήρυξη ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ξαναδοκιμάζει το θανατηφόρο φαρμάκι του φασισμού για να αντιμετωπίσει την δυνάμει απειλή της προλεταριακής  εξουσίας.

Πως λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους;; Η εφαρμογή ακόμη και αυτού του φοβισμένου σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος περνάει μέσα από την σύγκρουση και όχι τον διάλογο με τα ντόπια και ξένα αφεντικά. Σύγκρουση που θα έχει στόχο την ίδια την εξουσία και όχι απλώς την κυβέρνηση.

Και αυτό απαιτεί τον εξοπλισμό, τον πολιτικό, ιδεολογικό και πρακτικό εξοπλισμό, του προλεταριάτου, του αγωνιζόμενου λαού και της αριστεράς.

Ο Αλέξης το πρώτο που έπρεπε να πει στον λαό είναι πως πάμε για πόλεμο και όχι για γιορτή. Μια αριστερή κυβέρνηση για να μην μετατραπεί σε Χιλή, πρέπει να προλάβει τους υποψήφιους Πινοσέτ.   Να «κρεμάσει» πρώτα τα αφεντικά για να μην τον κρεμάσουν αυτοί.

Φυσικά ο λαός δεν είναι έτοιμος να ακούσει τέτοιες αλήθειες, αλλά αν ο λαός από μόνο ήταν έτοιμος να παίξει αυτό το ρόλο δεν θα χρειάζονταν οι πρωτοπόρες πολιτικές, κοινωνικές  δυνάμεις και συλλογικότητες  Το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τέτοιος μηχανισμός ταξικού πολέμου, το ΚΚΕ που θα έπρεπε να ήταν ή που θα ήθελε να ήταν λέει «απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο» Το ακόμη πιο άσχημο της υπόθεσης είναι πως ούτε  το εργατικό κίνημα δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμής να παίξει το ρόλο του, αυξάνοντας και δυναμώνοντας την προλεταριακή αντίσταση, απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και την καπιταλιστική- ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Αυτό θα πρέπει να συμβεί «από τα έξω», από  τα “πάνω” και από τα “κάτω” με την δράση και τον συντονισμό των πρωτοπόρων κομμουνιστικών, αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.  Αλλά και αυτές δεν είναι σε καλύτερη μοίρα για να παίξουν αυτό το πρωτοπόρο ταξικό ρόλο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες φαντάζει σωτήρας ο Αλέξης Τσίπρας, δίχως και ο ίδιος να θέλει να παίξει αυτό το ρόλο. Απεναντίας μεταβιβάζει τις ευθύνες σε ένα κουρασμένο λαό και ένα ηττημένο εργατικό κίνημα  να αντισταθεί , για να μπορεί να διαπραγματευτεί με τους «οικονομικούς δολοφόνους» των τραπεζών, των πολυεθνικών και της ΕΕ.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι ακριβώς τι θα εξαγγείλεις, αλλά πως θα το εφαρμόσεις.

Οι συστημικές δυνάμεις είναι καθαρές από την πλευρά τους. μια δυο και τρεις γενιές Ελλήνων θα μάθουν να ζουν κάτω από τις ανάγκες τους και πολύ πιο κάτω απ΄τις επιθυμίες τους, με μια Ελλάδα αποικία Χρέους της ΕΕ, για να βγάζει κέρδη το κεφάλαιο.

Η αριστερά απ΄την δική πλευρά θα έπρεπε να ήταν το ίδιο ξεκάθαρη. Όχι μόνο μπορούμε να ζήσουμε ικανοποιώντας τις ανάγκες μας, αλλά και με ένα τρόπο που δεν έχουμε ξαναζήσει και ματαδεί. Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ;;  Και αυτό χρειαζόμαστε: μια αριστερά που να οργανώνει το ΕΜΕΙΣ, το ΤΩΡΑ, εξοπλίζοντας τον οργανωμένο αγωνιζόμενο λαό

Δημήτρης Αργυρός

 

 

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση