Πε. Ιαν 27th, 2022

Όταν ένας τσάρος, σκλάβος του έρωτα, της σχέσης εξουσίας/ κυριαρχίας  που απορρέει από δαύτον, μεταβιβάζει την απόλυτη εξουσία του στην σκλάβα του, τότε τα πάντα είναι δυνατόν να ανατραπούν. Όπως την έπαθε ο τσάρος Βλαδίμηρος με την σκλάβα του Νάρδα που για να αποδείξει πόσο πολύ την αγαπά την κάνει τσαρίνα, η μαύρη τσαρίνα και αυτή  όχι μόνο απολαμβάνει την απόλυτη εξουσία της αλλά επιβάλει δικαιοσύνη. Την δικαιοσύνη των καταπιεσμένων, των σκλάβων και των γυναικών.

Αυτή την μουσική παράσταση μεσαιωνικής παραμυθίας σε ένα περιβάλλον καμπαρέ του 30 μας διηγούνται οι «Τσιριτσάντσουλες», μια αυτοργανωμένη θεατρική ομάδα.  Έχτες βράδυ στο ΑΚΟΙΧΙ(αυτοργανωμένο κοινωνικό χώρο Ιωαννίνων) και απόψε στο άλσος(σε περίπτωση βροχής και πάλι στο  ΑΚΟΙΧΙ.  Με βάση ένα διήγημα του Λεοπόλντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ που γράφτηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο «Σκληροί Έρωτες».

Η ιστορίας της σκλάβας Νάρδα που έγινε η μαύρη τσαρίνα  είναι μια  αντιστροφή της διαλεκτικής του αφέντη- δούλου. Σύμφωνα με την χεγκελιανή διαλεκτική αφέντη- δούλου ο ένας χρειάζεται  τον άλλον, ο ένας υπάρχει χάρη στο άλλο. Δεν υπάρχει αφέντης δίχως σκλάβο και δεν υπάρχει σκλάβος δίχως αφέντη.

Μια οντολογική εσωτερική σχέση που είναι όχι μόνο είναι εμφανής στην περίπτωση του τσάρου και της σκλάβας αλλά παίρνει και απόλυτο χαρακτήρα, καθώς αυτή η διαλεκτική συνδυάζεται με την γνώση του έρωτα εξουσία.  Ο τσάρος Βλαδίμηρος όχι μόνο θέλει να αναγνωρίζεται ως τέτοιος από την σκλάβα Νάρδα, αλλά υποταγμένος στην εξουσία του έρωτα, θέλει να αναγνωρίζεται ως  έρωτας στα μάτια της Νάρδας. Σε αυτή την περίπτωση ο πραγματικός αφέντης είναι η Νάρδα, η σκλάβα και μετατρέπεται και τυπικός όταν ο τσάρος της μεταβιβάζει την εξουσία για να αναγνωριστεί ως γνώση/ έρωτας και όχι ως κυριαρχία.

Η Νάρδα ως «μαύρη τσαρίνα» παίρνει την ταξική έμφυλη αντιεξουσιαστική εκδίκηση της.  Διατηρώντας αντιστραμμένα την διαλεκτική σχέση αφέντη- δούλου… Επιθυμεί και επιβάλει την αναγνώριση της ως αφέντρα, ως τσαρίνα τόσο από τους ευγενείς, όσο και από το λαό.  Κατά μια έννοια είναι η ιστορία της πρώτης φάσης της οκτωβριανής επανάστασης. Η δεύτερη φάση αποκτά νομοτελειακό χαρακτήρα. Διατηρώντας στην ουσία της την διαλεκτική θα διαμορφώσει το δικό της στρώμα ευγενών και μια νέα απολυταρχία ξεκινά.

Απόψε στο άλσος Ιωαννίνων  9 μμ είσοδος δωρεάν, έξοδος αμφίβολη και αυτοργανωμένη..

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση