Τρ. Ιαν 25th, 2022

Έχω σοκαριστεί σε μεγάλο  βαθμό με την πολύνεκρη δολοφονική ενέργεια στο Charlie Hebdo. Το συγκεκριμένο σατιρικό περιοδικό είναι μια  απόδειξη πως το πνεύμα του Μάη 68 παραμένει ζωντανό και τρομοκρατεί την εξουσία. Και τι τρομερότερο από τη εξουσία του θεού, όχι όπως αυτός πιθανά υπάρχει, αλλά όπως αυτός εκφράζεται από τις ανθρώπινες εξουσιαστικές ανάγκες, επιθυμίες, πραγματικότητες.  Που μεταφέρουν τις  δικές τους επιθυμίες, ανάγκες, πραγματικότητες στο ουρανό για να τις επιστρέψουν στην γη, ακόμη πιο τρομερότερες.

Και αυτό συνέβη με όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες που αγωνίστηκαν με το ξίφος για την μοναδικότητα της πίστης, και την παγκόσμια κυριαρχία. Η ιστορία έδειξε πως ο Χριστιανισμός έγινε η θρησκεία της αποικιοκρατίας και εν πολλοίς ο μουσουλμανισμός μετατρεπόμενος στην ιδεολογία του ισλαμισμού έγινε η θρησκεία των καταπιεζομένων μαζών σε μεγάλο τμήμα του κόσμου.  Κύρια της μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Ευρώπης και στο 19ο αιώνα και 20ο της Βορείου Αμερικής και της Αφρικής. Όταν ο αποικιοκράτης κυβερνούσε με το βούρδουλα και το ευαγγέλιο, ο καταπιεσμένος έβρισκε ελπίδα στο κοράνι.

Επίσης τόσο στην περίπτωση του Χριστιανισμού ή και του μουσουλμανισμού εκφράζει ένα κόσμο που έχασε την ψυχή του, έχασε την καρδία του βαδίζει στο δρόμο του μαρτυρίου, δίχως ελπίδα ή καλύτερα μόνο με την ελπίδα μιας μεταθανάτιας ζωής ή μιας κοσμικής κυριαρχίας επί των απίστων ή μιας εξέγερσης επί των υλικών ευρωπαικών αξιών. Που όμως συχνότατα πρόκειται για μια εξέγερση που καταλήγει στο ακραίο πουριτανισμό και πατριαρχισμό.

Δυο ακόμη σχόλια:  Α)Η επιστροφή της πολιτικής του ισλαμικού φονταμενταλισμού ως θεωρίας αντίστασης και μηδενιστικής αναγνώρισης των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς των καπιταλιστικών ευρωπαϊκών μητροπόλεων(άρα καμία σχέση με αυτό που λέει η ΝΔ)  συσχετίζεται τόσο με την νεοαποικιοκρατική πολιτική των χωρών τους, όσο και με την απουσία κοσμικών ανατρεπτικών αριστερών αντισυστημικών ρευμάτων. Ενώ ας σημειωθεί πως σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες ο ισλαμικός φονταμενταλισμός συνεργάστηκε με τους Ναζί, με τους Αμερικάνους στο Αφγανιστάν και με τους Γάλλους σε Αλγερία και Συρία.

Β) Η ισλαμική νεοφασιστική τρομοκρατία είναι μια μορφή μηδενιστικής τρομοκρατίας που θέλει να σπείρει το τρόμο δίχως να θέλει να πείσει κανένα για το δίκαιο της. Ένας νεοφασισμός που κινείται σε ανταγωνιστικό, αλλά και συμπληρωματικό πλαίσιο με τον κρατικό εκφασισμό, κτυπώντας όχι μόνο την ελευθερία γνώμης αλλά την ελευθερία γενικά.  Κάτω από αυτή την οπτική κινείται σε μια αντίθετη οδό με τον μουσουλμανισμό ως μια θρησκεία της αλληλεγγύης και του παγκόσμιου ελέους.  Και σίγουρα από τα συγκριτικά πολύμορφα  ρεύματα της αναζήτησης του θείου και της αληθείας, όπως αυτά εκφράζονται από τα ρεύματα του σουφισμού. Το ρεύμα του σουφισμού που βρίσκεται δεκαετίες τώρα στο στόχαστρο των πουριτανικών ισλαμοφασιστικών ρευμάτων στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και αλλού.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση