Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Θεωρώ τον εαυτό μου ελεύθερο πνεύμα που δεν μπαίνει ή επιχειρεί να μην μπει σε καλούπια. Σε πάσης φύσεως καλούπια και πιστεύω πως αν όλοι μας  το πράτταμε, τότε η κοινωνία μας, γιατί θα ήταν υπερβολικά βαρύγδουπο να πω  η ανθρωπότητα, θα ταν καλύτερη. Έτσι σε καμία περίπτωση, δεν θα ήθελα κάποια πράγματα που γράφω,  να θεωρηθούν πως αντιπροσωπεύουν άλλους πέρα από τον εαυτό μου. Σίγουρα είναι μέλος μιας πολιτικής συλλογικότητας, υποψήφιος βουλευτής και αποδέχομαι τις πολιτικές της συμφωνίες. Και αυτές σε μεγάλο, το μεγαλύτερο βαθμό, προπαγανδίζω. Ταυτόχρονα όμως ο καθένας μας έχει την δική οπτική που μπορεί να διαφοροποιείται σε κάποια ζήτημα. Αυτή είναι μια γενικότερη τοποθέτηση για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Καταρχήν δεν ταυτίζω όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου.  Άλλο ΧΑ, άλλο ΝΔ, άλλο ΠΑΣΟΚ, άλλο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ΚΚΕ, άλλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλο το ΕΕΚ και άλλο ο Μ-Λ χώρος. Το τονίζω αυτό διότι δεν χωρούν μανιχαιστικά σχήματα και απόλυτες σωτηριολογικές θεωρήσεις για κανένα κόμμα ή σχηματισμό. Αν κάποιος μπορεί να μας σώσει είναι το δικό μας μαχόμενο σώμα είτε ως ελεύθερα άτομα, είτε ως συλλογικότητες, είτε ως πλήθος ή μάζα.

Ταυτόχρονα όμως τα κόμματα έχουν παρόν και μέλλον καθώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές θεωρήσεις και διαφορετικά κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα. Και κάτω από αυτή την ταξική θεώρηση υφίσταται και ο διαχωρισμός σε δεξιά και αριστερά. Όχι γιατί ακροδεξιά κόμματα όπως η ΧΑ,  δεξιά κόμματα όπως η ΝΔ, νεοδεξιά όπως το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν εργαζόμενους. Άλλα γιατί στον ένα ή στο άλλο βαθμό τους στρατεύουν στην υπόθεση της ικανοποίησης των συμφερόντων των ανώτερων στρωμάτων και των ελίτ. Αντίστοιχα τα αριστερά κόμματα έχουν τμήματα των ανώτερων στρωμάτων ή και των ελίτ, στρατεύοντας τα στην υπόθεση της ικανοποίησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή. Όπως υπάρχουν διακυμάνσεις εκ των δεξιών και άλλο η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, ο φασισμός της ΧΑ, η κεντροακροδεξιά της ΝΔ και η κεντροαριστεροδεξιά του ΠΑΣΟΚ/ Γιωργάκη.

Έτσι άλλο η υπεράσπιση των εργαζόμενων εντός του καπιταλιστικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο η αναζήτηση ενός καλά περιφρουρούμενου σοσιαλισμού του ενός και μοναδικού κόμματος του ΚΚΕ.

Και άλλο η αναζήτηση μιας αριστεράς που θα επιχειρεί να κάνει το εργαζόμενο δυνατό και συνειδητό υποκείμενο αλλαγής, αντίστασης, ρήξης και επαναστατικής ανατροπής, έτσι ώστε να ηγεμονεύσει η τάση της χειραφέτησης, επί της τάση της υποταγής,  όπως τολμούν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και σε άλλο βαθμό με τις ιδιαιτερότητες τους τα άλλα ρεύματα της «άλλης» αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής  αριστεράς και αναρχίας.

Τις εκλογές μάλλον θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό από μια πρώτη άποψη θεωρώ πως θα είναι μάλλον ένα θετικό γεγονός, καθώς θα τις χάσουν οι δυνάμεις που ευθύνονται για την καταστροφή που ζούμε. Ο ελληνικός λαός θα τιμωρήσει τις δυνάμεις της καταστροφής, δίνοντας μια ευκαιρία στις αριστερές δυνάμεις που δεν του υπόσχονται επαναστατικές, ανατρεπτικές περιπέτειες, αλλά έναν άλλο – πιο έντιμο συμβιβασμό- με τις μεγάλες δυνάμεις που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.  Ελπίζοντας οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πως θα τις πείσουν ή σε ένα βαθμό θα τις πιέσουν να αποδεχτούν μια νέα κατάσταση. Ταυτόχρονα ευελπιστούν πως θα δημιουργηθεί μια  αριστερότερη  πανευρωπαϊκή κατάσταση.

Θεωρώ πως σπέρνουν αυταπάτες σε ένα λαό που έχει τραβήξει πολλά, έχει χάσει πολλά, ένα μεγάλο τμήμα του έχει αγωνιστεί και συνεχίζεται να αγωνίζεται, ταυτόχρονα όμως το μεγαλύτερο τμήμα του δείχνει να έχει κουραστεί, να έχει συμβιβαστεί και στρατεύεται στα εύκολα που όμως είναι πιο ουτοπικά από την επαναστατική ανατροπή. Και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί  μια ενδεχόμενη αποτυχία θα πάρει αμπάριζα όλες τις αριστερές δυνάμεις.

Φυσικά είναι στο χέρι του εργαζόμενου λαού να ενισχύσει και εκλογικά αυτές τις δυνάμεις, όπως είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ, που δεν σπέρνουν αυταπάτες φιλολαϊκής διαχείρισης εντός του συστήματος, εντός του συστήματος στην πιο βαθιά του κρίση. Μια δυνατή κοινοβουλευτικά και κινηματικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ θα αποτελέσει αριστερό αντίβαρο στο yes men του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ θα αποτελέσει μια αγωνιστική δύναμη που θα στηρίξει κάθε αριστερό, φιλολαϊκό και εργατικό μέτρο που πιθανόν να τολμήσει να  πάρει  μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Που πιθανόν, γιατί δυστυχώς έχει δώσει γη και ύδωρ στους καταστροφείς και όσο το πιέζουν,  τόσο κάνει βήματα δεξιότερα και αποδέχεται πλήρως τα αφεντικά του ΔΝΤ, της ΕΕ, την ΕΚΤ, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές.

Με την αριστερή πτέρυγα εντός του να έχει υποταχθεί πλήρως. Και το ΚΚΕ να μην επιθυμεί να οργανώσει σε άμεσα ανατρεπτική, επαναστατική  κατεύθυνση αυτό το – σχεδόν- διάχυτο δυναμικό. Το παιχνίδι το σώζει μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ που κινείται ανεξάρτητα από τα κέντρα -που σε τελευταία ανάλυση- ενισχύουν την τάση υποταγής.

Να λοιπόν γιατί μια ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ,   όχι μόνο δεν είναι πεταμένη υπόθεση, αλλά είναι η μοναδικά ρεαλιστική πρόταση. Αν υπάρχει μια ελπίδα για να νικήσουν οι αγώνες και να αντιστραφεί ο ρους της ιστορίας που μας οδηγεί στην καταστροφή ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ

Δημήτρης Αργυρός – υποψηφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ/ πολιτική συνεργασία δυνάμεων, αγωνιστών/ στριων

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση