Πε. Ιαν 27th, 2022

Τελικά, πλάκα, πλάκα οι μοναδικοί που  είμαστε ρεαλιστές και δεν είμαστε λαϊκιστές είμαστε εμείς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ. Είμαστε οι μόνοι που δεν σπέρνουμε αυταπάτες πως υπάρχουν σωτήρες εκ δεξιών και εξ αριστερών. Και πως η σωτηρία βρίσκεται στις δυνάμεις του οργανωμένου λαού και της εργατικής τάξης.

Είμαστε οι μόνοι που πιστεύουμε πως  το σύστημα, το παγκόσμιο σύστημα, με την Ελλάδα στην θέση του πιο αδύνατου κρίκου, στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα της ΕΕ, μπορεί να μεταρρυθμιστεί ή να επανέλθει στην παλαιά του αίγλη. Μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, να κάνει πιο άγριες της συνθήκες της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορεί και δεν θέλει να τις κάνει καλύτερες.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να υποχωρήσει τακτικά μπροστά σε ένα κίνημα που του βάζει το «μαχαίρι» στο λαιμό, αλλά με την πρώτη ευκαιρία, μόλις χαλαρώσει το «μαχαίρι» του ταξικού εκβιασμού, θα τα πάρει πίσω.

Η λύση λοιπόν βρίσκεται στην έξοδο από την φυλακή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική απάντηση, όσο και αν αυτή φαντάζει ουτοπική. Παρόλο που σοβαροί αναλυτές και φιλόσοφοι μιλάνε πως αυτό το σύστημα, όπως είναι, δεν έχει ζωή παραπάνω από 50 χρόνια και πως ένα άλλο- χειρότερο ή καλύτερο- θα το αντικαταστήσει.

Η μετάβαση μπορεί να έχει αρχίσει αλλά η τραγωδία είναι παρόν και θέλει απαντήσεις, απαντήσεις ρεαλιστικές και όχι ουτοπικές, όπως η αυταπάτη πως μπορούμε να τα  βρούμε με τους δανειστές, την ΕΕ, την ΕΚΤ, τους τοκογλύφους, όλους αυτούς δηλαδή που θέλουν να μας ξεπουλήσουν και να μας μετατρέψουν σε δουλοπάροικους στην ίδια μας την χώρα. Ούτε όμως την αυταπάτη πως μπορούμε να σώσουμε, οτιδήποτε μπορεί να σωθεί, ενισχύοντας τις συνεπείς δυνάμεις, μέχρι να κάνει ξαστεριά.

Και σε αυτό το σημείο βρίσκεται η μεγάλη διάφορα μας με τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Λέμε πως χρειάζεται τώρα και όχι αύριο να λευτερωθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι. Να λευτερωθεί με τις δικές τους δυνάμεις και το καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την προοπτική.

Χρειάζεται να πούμε όχι στους δανειστές και τους τοκογλύφους. Χρειάζεται να χαράξουμε ένα άλλο δρόμο έξω από το ευρώ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ- κεφάλαιο. Και σε αυτά τα πλαίσια θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε αριστερή δύναμη εντός των κινημάτων και  γιατί όχι και στην βουλή. Ναι σε αυτά τα πλαίσια θα συνεργαστούμε και με μια αριστερή κυβέρνηση.

Είμαστε ρεαλιστές αναζητούμε το αδύνατο, που  όχι μόνο μπορεί να γίνει δυνατό, μα είναι δυνατό, γιατί είναι το μόνο πραγματικό.  Έστω και αν αυτό που λέγεται κυρίαρχη ιδεολογία εμποδίζει τις μεγάλες μάζες του κόσμου να το δουν.  Τις τρομοκρατεί και τους σπέρνει αυταπάτες.

Γνωρίζουμε, έχουμε επίγνωση πως σε αυτή την φάση δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε μεγάλες μάζες. Πως τα όρια της απεύθυνσης μας είναι  τα πιο συνειδητά τμήματα του λαού, των εργαζομένων και της εργατικής τάξης.  Γνωρίζουμε πως τους ζητάμε να γίνουν η λύση και αυτό τους τρομοκρατεί. Τους φαίνεται τρομερά δύσκολο να αναπνεύσουν ελευθέρα δίχως αφεντικά και δίχως να θέλουν να γίνουν αφέντες στην θέση των παλαιών αφεντάδων.

Από την άλλη βλέπουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου νιώθει σε εμάς μια εμπιστοσύνη. Μας θεωρεί ανιδιοτελείς αγωνιστές που δεν θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ, άσχετο αν ο ίδιος δεν νιώθει σίγουρος πως μπορεί να μας ακολουθήσει.   Και αυτό είναι η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης που θα κάνουμε τα πάντα για να μην την χάσουμε, να μην τους προδώσουμε. Είναι το μέγιστο των διακρίσεων και το όπλο μας που θα φανεί χρήσιμο για τις δύσκολες και ενδιαφέρουσες μέρες που έρχονται.

Δημήτρης Αργυρός υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΜΑΡΣ   Πολιτική συνεργασία δυνάμεων και αγωνιστών αγωνιστριών.

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση