Τε. Ιαν 19th, 2022

Έγραψε πάλι ο Βαρουφάκης, αλλά μάλλον έγραψε λάθος. Λέει στο  Bloomberg ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης:  ότι το μοναδικό πράγμα που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές αλλά αξιοπρέπεια “και αυτό τους το έχουμε δώσει”.

Θα μας τρελάνει, ναι φτωχός και αξιοπρεπής, αλλά κατέχοντας την εξουσία. Αν την εξουσία την κατέχουν αυτοί που χουν το πλούτο και οι πολλοί πεινάνε και είναι άνεργοι, ψάχνοντας στα σκουπίδια για φαγητό, τότε η αξιοπρέπεια πάει περίπατο.

Δίνεις την αξιοπρέπεια στο λαό,  όταν του εξασφαλίζεις την λαϊκοί κυριαρχία, και δεν υπογράφεις νέα μνημόνια, δίχως την λέξη μνημόνια. Όταν του εξασφαλίζεις εργασία ή τουλάχιστον μια πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Όταν στηρίζεσαι στην δημοκρατία των πολλών, του πλήθους, που για την έχουν όμως αυτοί, δεν πρέπει να άγονται και να φέρονται, από τσαρλατάνους. Πρέπει να έχουν την πραγματική εξουσία.

Ο Αριστοτέλης πριν από πολλούς αιώνες μίλησε για την δημοκρατία του πλήθους που όμως πρέπει να δρα ως ενιαίο σώμα, για λογαριασμό του κοινού συμφέροντος και με την ηγεμονία να την έχουν οι μέσοι, ούτε οι πολύ πλούσιοι, ούτε οι πολύ φτωχοί. Καθώς αν την έχουν οι πολύ φτωχοί θα ενδιαφερθούν για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα(κάτι σαν δικτατορία του προλεταριάτου δηλαδή), είτε αν την έχουν οι πολύ πλούσιοι θα υπάρχει ολιγαρχία(σαν σήμερα δηλαδή). Έτσι η εξουσία πρέπει να περάσει στους μέσους, μα για να περάσει στους μέσους, αυτοί πρέπει να είναι οι πιο πολλοί, πρέπει να είναι το πλήθος.

Λοιπόν όσο την εξουσία την έχουν οι λίγοι θα έχουμε οικονομική ολιγαρχία και το πλήθος δεν θα χει ούτε αξιοπρέπεια, ούτε δουλειά- μόνο δουλεία- ούτε ευρώ. Τώρα η εξουσία στους πολλούς, προς ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ όλων.   Με εργασία, μοίρασμα του πλούτου στους παραγώγους του, κοινωνική πρόνοια, παιδεία, υγεία, ερεύνα, πολιτισμό.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση