Πε. Ιαν 27th, 2022

Η κυβέρνηση επαναφέροντας την πρόταση της εξάρτησης δια της ΕΕ μέσα στο ευρώ, δίχως το ΔΝΤ, στενεύει την ανατρεπτική δυναμική του ΟΧΙ. Συνεχίζει να το θεωρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί, απέναντι σε κοινούς εγκληματίες, οικονομικούς δολοφόνους και απατεωνίσκους που εκπροσωπούν μια κοινωνική  τάξη, την αστική τάξη που βρίσκεται σε φάση βαθιάς παρακμής, και αυτό συνεπάγεται να συμπεριφέρεται δίχως αιδώ, ως αυτό που ήταν πάντα. Μια κοινωνική τάξη που ξεκίνησε από τα καταγώγια, από τους πειρατικούς ορμίσκους, από τους εμπόρους, τους  τυχοδιώκτες και τους δολοπλόκους για να κατακτήσει- με τον αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό- ολάκερο τον κόσμο. Αυτή η κοινωνική τάξη που πρέπει να καταστραφεί και μαζί της να καταστραφεί και η κεφαλαιοκρατική σχέση που μετατρέπει τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου σε μισθωτούς σκλάβους.   

Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ΟΧΙ, δεν θέλει το ΟΧΙ, φοβάται την δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει.  Και κατά αυτό τον τρόπο το καίει και ως διαπραγματευτικό χαρτί, απέναντι στους δανειστές.  Δεν κινητοποιεί τον κόσμο, δεν τον στρατεύει, δεν το οργανώνει.  Δεν του δίνει προοπτική, μια προοπτική που θα του δώσει ελπίδα: μετά το Όχι τι;   Δεν οργανώνει την οργή του, δεν την στρέφει ενάντια στην κεφαλαιοκρατική τρόικα που από χθες κήρυξε «στάση πληρωμών» και λοκ άουτ για να εκβιάσει το Ναι. Την ίδια στιγμή που  οι εργοδοτικοί, γραφειοκρατικοεργατικοι  μηχανισμοί, καθώς και οι τριτοβάθμιες κοινωνικές οργανώσεις- σαν την ΕΣΑμεΑ-  κάνουν φανερή και υπόγεια δουλειά υπέρ του ΝΑΙ. Και ο λόγος φανερός: 1) τα ταξικά συμφέροντα των μεγαλοσυνδικαλιστών είναι πιο κοντά με αυτά των εργοδοτών  2) όλοι αυτοί οι μηχανισμοί είναι συνδεμένοι με τα ευρωπαϊκά οικονομικά πακέτα, μια έξοδος από την ΕΕ, θα τίναζε τους μηχανισμούς τους στο αέρα.

Η κυβέρνηση από την δική της πλευρά  είναι έτοιμη να το ακυρώσει, αρκεί οι δανειστές αποδεχθούν το δικό της μνημόνιο, κάτι που θα αποτελεί ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της κυβέρνησης. Ή ακόμη χειρότερα να προτείνει το ΝΑΙ έτσι ώστε να έχει την λαϊκή νομιμοποίηση στην νέα μνημονιακή της πολιτική.

Είναι στο χέρι της αριστεράς να οργανώσει το ΟΧΙ στην πραγματική του διάσταση. ΌΧΙ στις εσωτερικές και εξωτερικές τρόικες και θεσμούς. ΟΧΙ στο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. ΌΧΙ σε όλες τις πολιτικές που σου καίνε τις ζωές και σου καταστρέφουν τα όνειρα. ΟΧΙ στο ΔΝΤ-ΕΕ- τράπεζες και χρηματιστήρια. ΟΧΙ στους «οικονομικούς δολοφόνους».

Ναι είναι ένα αντικαπιταλιστικό, ανατρεπτικό ταξικό ΟΧΙ. Αυτό το ΟΧΙ στην πραγματική του διάσταση δεν μπορεί πάρα να συνδυαστεί με την συγκρότησή ενός λαϊκού- εργατικού- ταξικού πόλου/ μετώπου. Το οποίο θα καταλάβει τις πλατείες και τις γειτονιές και δεν θα επιτρέψει την φαιοσυμμαχία του ΝΑΙ, να κτίσει ένα μαιντάν κίνημα.  Θα καταλάβει τα μέσα παραγωγής και θα εκβιάσει τους εργοδότες όχι μόνο να πληρώσουν αλλά να αποδεχθούν  μια ντε φάκτο εργατική εξουσία/ έλεγχο. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την αριστερά και δη για την κομμουνιστική αριστερά να μετατρέψει την δυνάμει και αντικειμενική επαναστατική κατάσταση, σε ενεργεί και υποκειμενική επαναστατική κατάσταση.

Κατά αυτόν τον τρόπο το ΟΧΙ της Κυριακής θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο λαϊκό, εργατικό ταξικό ΝΑΙ. Ένα ΝΑΙ που δεν θα βγάλει την χώρα έξω από το ευρώ-ΕΕ- ΔΝΤ, που δεν θα πληρώσει το χρέος που δεν το χρωστάει ο λαός αλλά η κεφαλαιοκρατία. Αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις η εξουσία και ο πλούτος να περάσει στον εργαζόμενο λαό και τις  συλλογικότητες του. Ανοίγοντας τον δρόμο σε μια μεταβατική σοσιαλιστική κατάσταση/ διαδικασία.

Δημήτριος Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση