Δε. Ιαν 17th, 2022

Το 61% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν μια έκρηξη λαϊκής, ταξικής οργής ενάντια στην εσωτερική και εξωτερική τρόικα, ενάντια στα παλαιά και νέα μνημόνια. Ένα ΟΧΙ που ετοιμάστηκε  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΑΝΕΛ, για να κρατηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα, έτσι ώστε να είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί και μετατράπηκε σε μια σχεδόν ανεξέλεγκτη πλημμυρίδα. Είναι ένα ΟΧΙ μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης και ειδικά του νότου και των βαλκάνιων.  Είναι στο χέρι των λαών να σπάσουν το φόβο, να  καθορίσουν τις εξελίξεις,  και να αλλάξουν την ροή των πράγματων.

Ο κόσμος του ΟΧΙ, οι ταξικές, εργατικές συνοικίες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, απέναντι στο πραξικόπημα των αγορών, των τράπεζων, των ΜΜΕ, των αστικών δυνάμεων που στήριζαν το Ναι. Όχι μόνο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων,  αλλά ξεπέρασαν και τις ηγεσίες της αριστεράς.  Ξεπέρασαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε ένα κοντό ΟΧΙ. Την ηγεσία του ΚΚΕ που στάθηκε στην μέση σαν το Πόντιο Πιλάτο, αντί να μπει μπροστά. Τις ηγεσίες των Μ-Λ που ακολουθώντας το ΚΚΕ κράτησαν μια στάση καθαρότητας, ουσιαστικά στήριξαν εμμέσως πλην σαφώς το ΝΑΙ.  Ξεπέρασαν και την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που παρόλη την σωστή γραμμή της, δεν περίμενε τέτοιο λαϊκό ΟΧΙ.   

Το ακόμη πιο αξιόλογο και ενδιαφέρον είναι η  ταξική ωριμότητα και συναίσθηση του κόσμου του ΟΧΙ όλη την προηγούμενη βδομάδα που είδε τον πραγματικό αντίπαλο και δεν συγκρούστηκε με τον κόσμο που από φόβο και απελπισία ακολούθησαν το ΝΑΙ.  Ναι ο λαϊκός  και εργατικός κόσμος του ΟΧΙ και του ΝΑΙ δεν διχάστηκε. Ο ένας κατανόησε και σεβάστηκε τον άλλον.

Αυτό δεν σημαίνει πως το έθνος δεν παραμένει διχασμένο, στο έθνος ανήκουν και οι πλούσιοι που έκαναν λεφτά από την καταστροφή, που απέκτησαν μεγαλύτερη εξουσία, κατηγορώντας όπως και πάντα για προδότες αυτούς που αντιστέκονται. Όπως και οι λαϊκές και εργατικές δυνάμεις που ψήφισαν ΟΧΙ στα μνημόνια. Ή οι ανατρεπτικές δυνάμεις που  απεργάζονται την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Με το καλημέρα της επόμενης μέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης τρώγεται από υπουργός για να μπορεί να παζαρέψει το ΟΧΙ Ο Τσίπρας με τους οριτζιναν φασιστοηγέτες της ΕΕ.  Όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης  δεν ήταν ένας κακός  υπουργός, ήταν ένας υπουργός που έπαιξε το ρόλο του, όταν ο Τσίπρας πούλαγε «μούρη» στην ΕΕ και αποσύρεται τώρα  που αναμένεται να υπογραφεί το νέο μνημόνιο.

Όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης σαν ένας «αμάμ παπαντάμ» αστός σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος δεν θα κάθονταν να υπογράψει ένα νεοφιλελεύθερο μνημόνιο, όπως αυτό που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Τσίπρας ενάντια και στην βούληση του 61% του ελληνικού λαού που πήγε να ψηφίσει OXI.

Όπως πάντα, έτσι και τώρα, οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων διαβάζουν όπως θέλουν τις  βουλές του κόσμου. Αυτού του κόσμου που ακόμη μια φορά είπε πως απαιτείται ο Τσίπρας να σκίσει πραγματικά τα μνημόνια και να μην υπογράψει άλλα. Όπως φαίνεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιχειρήσει.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται κάποια  ερωτήματα που οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές.  Αν όχι μνημόνιο τι; Είναι έτοιμη η ΕΕ και το διεθνές ιμπεριαλιστικό- καπιταλιστικό πλέγμα να δεχτεί κάτι άλλο από ένα μνημόνιο;  Παίρνοντας υπόψιν την ποιότητα των αστικών και καπιταλιστικών ηγεσιών, αλλά και την βαθιά συστημική κρίση που δεν προσφέρει έστω και μια σοσιαλδημοκρατική  προοπτική, όχι.

Τότε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Μα είτε να αποδεχτεί να γίνει μια από τα ίδια, μια καθαρή συστημική δύναμη εντός των στενών συστημικών πλαισίων. Είτε να ετοιμάσει τον κόσμο για την έξοδο από την ΕΕ- ευρώ, με την εξουσία να περνάει στις λαϊκές, εργατικές δυνάμεις.

Θα το πράξει; Μάλλον θα επιχειρήσει να παραμείνει στο παιχνίδι, κρατώντας τις ιδιαιτερότητες του, επιχειρώντας ένα συμβιβασμό.  Θα τα καταφέρει; Αμφίβολο είναι, όπως είπαμε.

Άρα  τι πρέπει να πράξουν οι πραγματικές αριστερές ανατρεπτικές επαναστατικές δυνάμεις; 1) Να εμφανιστούν ακόμη πιο συσπειρωμένες και ενωτικές στο λαϊκό κίνημα.  2) Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, μέσα στους χώρους εργασίας, στο γειτονιές και πλατείες έτσι ώστε να κόσμος της “5 Ιούλη” να αποκτήσει αγωνιστική και μαχητική υπόσταση. 3 να  επανιδρύσουν τις εργατικές και κινηματικές δομές, ειδικά μετά την φανερή προδοσία της ΓΣΕΕ. 4) Να δοθούν άμεσες απαντήσεις  σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τράπεζες: κρατικοποίηση των τράπεζων με εργατικό έλεγχο.   Άρση των 4ρων ελευθεριών της ΕΕ. Κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό/ κοινωνικό/ οικολογικό  έλεγχο. ΜΜΕ στα χέρια του λαού, των εργαζόμενων και   των αντιστασιακών δυνάμεων και όχι στα χέρια του κεφαλαίου. Ενίσχυση και ενοποίηση  των συνεταιριστικών, κοινωνικών και κοινών δομών. 5) αγωνιστική διεκδίκηση για την άμεση έξοδο από ΕΕ-ευρώ.   6) προοπτική για την κατάκτηση της εξουσίας από τις επαναστατικές ταξικές δυνάμεις.

Ο «λαός της 5ης Ιούλη» έδωσε ένα σαφή μήνυμα στους κομματικούς μηχανισμούς: Ανατροπή και απελευθέρωση μέχρι το τέλος.  Οι αστικές δυνάμεις αυτή την στιγμή αδυνατούν να τον ενσωματώσουν, συνεχίζοντας το κρεσέντο του φόβου και του τρόμου. Αν δεν υπογράψει σε δυο μέρες την συμφωνία ο Τσίπρας, η αστική τάξη γνωρίζει πως θα αντιδράσει λέει ο μεταβατικός πρόεδρος του κυρίαρχου αστικού κόμματος της ΝΔ, και παλιός ακροδεξιός Αβερωφικός Κένταυρος.   Οι ρεφορμιστικές δυνάμεις νιώθουν ως βαρίδι την αποφασιστικότητα του, που εναντιώνεται στις επιδιώξεις τους.

Μόνο οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής αριστεράς μπορούν- εφόσον το επιθυμούν-  να παίξουν το μεγάλο χαρτί τους. Ναι κατά κάποιο τρόπο ήρθε η σειρά μας.  Το αν τα καταφέρουμε και σε πιο βαθμό τα καταφέρουμε, θα το κρίνει η ιστορία και εμείς όταν βρεθούμε μπροστά στο δικαστήριο της.

Ας μην χάνουμε χρόνο….

Δημήτρης Αργυρός

 

 

 

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση