Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Ας αφήσουμε τις μλκ: Το καπιταλιστικό  κράτος που ονομάζεται Ελλάδα- ως ο αδύνατος κρίκος μιας  πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χρεοκοπημένης Ευρώπης- έχει χρεοκοπήσει.   Η οικονομική χρεοκοπία έχει κοινωνικοποιηθεί, έχει γίνει εθνική χρεοκοπία για να γλυτώσουν, τράπεζες, ελίτ, εφοπλιστάδες και όλο το κακό φύραμα του εθνικού κορμού. Αυτό οδηγεί τον δημόσιο πλούτο -έμμεσα ή άμεσα-  να οδηγείτε σε ελληνικά ή ξένα καπιταλιστικά χέρια, ο χερ Σόιμπλε με την τράπεζα του Λουξεμβούργου που η κορυφή του παγόβουνου μιας διαδικασίας, «περιφράξεων».    

Όσο δε η χρεοκοπία βαθαίνει, τόσο η πολιτική συναίνεση που εξασφαλίζει η άρχουσα τάξη μεγαλώνει, ενσωματώνοντας και άλλες δυνάμεις, που δεν μπορούν να δουν το μέλλον τους έξω από αυτή την φυλακή.  Ταυτόχρονα τα μέτρα που παίρνονται ενάντια στο λαό- από μνημόνιο σε μνημόνιο- γίνονται ακόμη πιο βαριά.

Ακόμη χειρότερα: Αυτή η θλιβερή κατάσταση μετατρέπεται  σε χρυσή ευκαιρία για να κτιστεί ένα νέο παραγωγικό καπιταλιστικό μοντέλο, με ακόμη πιο άθλιες συνθήκες εργασίας, λιγότερα εργατικά δικαιώματα, ακόμη πιο δυσμενή σχέση εξουσίας ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, υπέρ του πρώτου.  Δυο εκατομμύρια άνεργοι από την μια πλευρά,   εκατομμύρια εργατοώρες απλήρωτες από την άλλη. Είτε άμεσα με εργαζόμενους που δεν πληρώνονται καθόλου για μήνες, είτε πληρώνονται πολύ κάτω από την αξία τους,  είτε έμμεσα με 9, 10, και 11 ώρες εργασία, με κοινή συναίνεση(μετατροπή εργαζομένων σε στελέχη) ή δια του φόβου. Μια βουλγαροποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τα συνδικάτα είτε να αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν, είτε να συμβιβάζονται για να κρατήσουν οι συνδικάλες τα δικαιώματα και τις θέσεις τους.  Το σκηνικό ολοκληρώνεται με την απαξίωση των αδύναμων μικρομεσαίων κεφαλαίων, των αγροτών κτλ, που ανοίγει μια νέα εποχή «πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αγνοώντας ή μη παίρνοντας σοβαρά τα μεγάλα κεφαλαιοκρατικά διακυβεύματα της εποχής, θεώρησε πως θα τα βρει με τους «οικονομικούς δολοφόνους», που αυτή την στιγμή κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη. Αντί να τους πει άντε γαμηθείτε, ετοιμάζοντας τον κόσμο για την ρήξη, μια ρήξη έξω από την ΕΕ, ΔΝΤ και έξω φυσικά από ευρώ, έπαιζε καθυστέρηση, μέχρι που έφτασε στο μη παρέκει, και κατέβασε τα βρακιά της. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη: η αστική τάξη της Ελλάδας βρήκε το πολιτικό της  επιτελείο για να σωθεί η ίδια, ξεπουλώντας την χώρα, τα ασημικά της και τους κάτοικους της. Με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ολοκληρώνεται η καταστροφή που άρχισε η δεξιά και κεντροαριστερά παράταξη.

Με τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επιχειρεί σε μια πρώτη φάση δια του δημοψηφίσματος να μας οδηγήσει στην αποδοχή των τετελεσμένων και αφού  του βγήκε το ΟΧΙ 61% με κοινοβουλευτικά δικτατορικό τρόπο μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.   Ναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην πλειοψηφία του μετατράπηκε σε μια μνημονιακή πολιτική δύναμη, και καλούνται οι αριστερές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του να αποφασίσουν αν γίνουν κολαούζοι του χερ Σόιμπλε και του υποταχτικού του Τσίπρα ή θα ετοιμάσουν κάτι άλλο. Αν δεν το πράξουν άμεσα παύουν να ανήκουν στην αριστερά.

Ο λαός που ψήφισε «ΟΧΙ» πρέπει να κατανοήσει πως η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΑΝΕΛ κατέληξε σε μια τραγωδία και σε μέτρα, που ούτε οι παλιοί μνημονιακοι εκπρόσωποι  δεν θα τόλμαγαν. Είναι στο χέρι του λαού του «ΟΧΙ» να πάει το «ΟΧΙ» μέχρι τέλος.  Τι σημαίνει αυτό; Μα τίποτε άλλο από το να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια του εργαζόμενου λαού.  Δεν φτάνει το έξω από την ΕΕ- ΔΝΤ- ευρώ.  Επιβάλλεται μια αντικαπιταλιστική πρόταση που θα μεταφέρει την εξουσία και το πλούτο σε αυτούς που τον παράγουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.  Μια πρόταση που συσχετίζεται και ενδιαφέρει και τους άλλους λαούς των βαλκάνιων και της Ευρώπης.

Χωρίς μια αντικαπιταλιστική πρόταση εξουσίας δεν έχει μέλλον το «ΟΧΙ μέχρι ΤΕΛΟΥΣ». Αυτή η αντιπρόταση είναι υπόθεση και καθήκον στις ανατρεπτικές αντικαπιταλιστικές αριστερές  δυνάμεις να την φέρουν εις πέρας.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση