Τρ. Ιαν 25th, 2022

 

Εκλογές και το προσφυγικό- μεταναστευτικό στο κέντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος. Με τη άκρα δεξιά και την ΧΑ να στηρίζει τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους. Το κράτος η κυβέρνηση και το μνημονιακό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ στέλνει την «φρόντεξ» να τους εμποδίσει και να τους πνίξει στο Αιγαίο, τα ΜΑΤ να τους καταστείλει, την ΕΕ να ετοιμάζει τις εργασιακά στρατόπεδα φτηνής εργασίας και την αριστερά να μην καταφέρνει να αρθρώσει ένα ταξικό, ανατρεπτικό λόγο, κινούμενη ανάμεσα στο γλείψιμο του μικροαστού κρυφορατσιστή και ένα γενικόλογο αντιρατσιστικό λόγο.

Ούτε η Συρία του Άσαντ, ούτε η Λιβύη του Καντάφι ήταν υποδείγματα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας, κτυπώντας την αριστερά και τα λαϊκά/ εργατικά κινήματα. Μάλλον ήταν λαϊκίστικα καθεστώτα, με μια σχετική αντιιμπεριαλιστική ρητορεία και πολιτική, που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν σύγχρονα αστικά κράτη. Μόνο που αυτό δεν έβρισκε σύμφωνες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το Ισραήλ και την Τουρκία, που επιθυμούσαν καθεστώτα 100% ελεγχόμενα, στην περιοχή. Ούτε από την άλλη βόλευε τα καθεστώτα του σουνίτικου τόξου, όπως η Σαουδική Αραβία. Το καθεστώς Άσαντ ήταν ένα κοσμικό καθεστώς που την εξουσία την είχε μια μετριοπαθή σιίτικη αίρεση, ενώ ο Καντάφι τους πολεμούσε με λύσσα.

Η δίκαιη εξέγερση των λαϊκών στρωμάτων σε αυτές τις χώρες άνοιξαν την κερκόπορτα στους ισλαφασιστές που ελέγχονται από την Σαουδική Αραβία και στηρίζονται από τους ιμπεριαλιστές, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η αποδόμηση του κράτους της Λιβύης ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση , καθώς σε μεγάλο βαθμό ήταν ένα φυλετικό κράτος που το κρατούσε με το πετρέλαιο και την σιδερένια πυγμή του ο Καντάφι. Ενώ η Συρία ένα κράτος πιο οργανωμένο και προοδευμένο αντιστέκεται ακόμη, μετατρεπόμενο στο πρώτο θερμό μέτωπο του Γ΄ παγκόσμιου πολέμου.

Τα εκατομμύρια των προσφυγών και των μεταναστών που επιθυμούν να αποδράσουν από το μέτωπο του πολέμου είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των ισλαμοφασιστών, καθώς και των ντόπιων καθεστώτων. Από το άνετο σπίτι σου είναι σχετικά εύκολο να λες « και γιατί δεν μένουν πίσω να πολεμήσουν»; Η απάντηση είναι εύκολη: Κάποιοι από αυτούς πολέμησαν και έχασαν. Και όταν χάνεις επιχειρείς να αποδράσεις, γιατί δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Κάποιοι φεύγουν γιατί δεν έχουν λόγο να επιλέξουν κανένα στρατόπεδο. Ας μην ξεχνάμε πως η λαϊκές εξεγέρσεις της «αραβικής άνοιξης» έχουν ηττηθεί καιρό τώρα. Και φυσικά κάποιοι συνεχίζουν να πολεμούν, γιατί έχουν να χάσουν ακόμη. Και αλίμονο αν βγουν αληθινά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τότε να δείτε μετανάστες και πρόσφυγες που θα κατακλείσουν την Ευρώπη.

Μετανάστες και πρόσφυγες που γίνονται θύματα εκμετάλλευσής τόσο από δουλέμπορους που τους παίρνουν ότι έχουν και δεν έχουν. Και φτάνει πια το ρατσιστικό αστείο: «πως γίνεται οι πρόσφυγες να έχουν καλά ρούχα ή πως γίνεται να έχουν κινητά»; Διωκόμενοι άνθρωποι είναι, από χώρες αναπτυγμένες και σε ένα βαθμό πλούσιες. Δεν είναι από χώρες που ο ιμπεριαλισμός τις έχει διαλύσει και τις έχει μετατρέψει σε αποικίες και υπολείμματα κρατών, για να έχουν εξαθλιωθεί, και να ζουν ως λούμπεν. Σε τέτοια μη- κράτη θέλουν να τις μετατρέψουν οι ιμπεριαλιστές, ο ισλαμοφασισμος, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Πρόσφυγες και μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται οι Έλληνες των νησιών που έχουν βρει καταφύγιο. Έλληνες που τους πουλάνε χρυσάφι βασικά προϊόντα, καθαριότητα και ύπνο, κάτι που δεν είδε ο Λαφαζάνης της ΛΑΕ στο ντιμπέιτ. Έχοντας απέναντι τους ένα κράτος που αδυνατεί να τους συντηρήσει και να τους καταγράψει, για να φύγουν για τις άλλες χώρες της Δύσης. Σε αυτές τις χώρες που θα μετατραπούν στο νέο φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους, ρίχνοντας κι άλλο το κόστος εργασίας, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την καταστροφή των χωρών τους. Ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί: Στην χώρα μας, ύστερα από την ήττα της παλαιικής εξέγερσης 1940-49. Ή στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ύστερα από την «κατάρρευση» του.

Η λύση για τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα δεν είναι να πνίγονται στο Αιγαίο ή να στέλνονται πίσω για να σκοτώνονται οι άντρες από τους ισλαφασιστές και να εκπορνεύονται ως σκλάβες οι γυναίκες. Λύση είναι να δοθεί πολιτικό άσυλο τώρα σε όσους το θέλουν. Ή να δοθεί άδεια παραμονής για εργασία και μετακίνηση σε όσους το επιθυμούν. Δημιουργώντας τις υποδομές για μια αξιοπρεπή διαβίωση τους. Μα έχουμε τους δικούς μας ανέργους τι θα τους κάνουμε, κράζουν οι ακροδεξιοί, αλλά δυστυχώς και ο Γ.Γ του ΚΚΕ στο πρόσφατο ντιμπέιτ, ξεχνώντας πως η λύση και στο μεταναστευτικό βρίσκεται στην πρόταση για μια άλλη εξουσία- κοινωνία, μια πρόταση όμως που την βλέπει στο μέλλον και όχι άμεσα.

Πρακτικά και ρεαλιστικά: Αν αύριο υπήρχε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών- λαϊκών αναγκών. Με την χρησιμοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων και δυνάμεων των ανθρώπων και της τεχνολογίας. Με την ριζική μείωση των ωρών εργασίας σε 25 και 30 ώρες, ανά βδομάδα. Και μάλιστα αν αυτό συνέβαινε και πανευρωπαϊκά, τότε θα είχαμε έλλειψη εργατικών χεριών και όχι πληθώρα.

Αυτή η κοινωνία είναι ο ελευθεριακός κομμουνισμός σε αντιδιαστολή με τα καθεστώτα που ζήσαμε ως σοσιαλισμό τον 20ο αιώνα. Η άμεση διεκδίκηση μιας τέτοιας κοινωνίας και ριζικής αλλαγής είναι άμεση επιτακτική ανάγκη και για ένα λόγο παραπάνω. Αυτά που συμβαίνουν στην Συρία με την εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της δύσης και της Ρωσίας είναι η αρχή ενός Γ΄ παγκοσμίου πολέμου.

Ελευθεριακός κομμουνισμός ή πόλεμος, βαρβαρότητα και φασισμός; Θέλουμε δεν θέλουμε τελικά αυτό είναι δίλημμα των εκλογών που έρχονται. Και η μόνη σοβαρή- πολιτικά σωστή- στάση από τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της επαναστατικής ανατροπής, όπως είναι το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ.

 

Δημήτρης Αργυρός – υποψήφιος βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ, ανένταχτων αγωνιστών/ιων της αριστεράς.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση