Πε. Ιαν 27th, 2022

Και ενώ η κρίση βαθαίνει με ανισόμετρο και συνδυασμένο τρόπο σε όλο το έδαφος της παγκόσμιας οικονομίας, αποκτώντας συχνά ένα δραματικό χαρακτήρα, που ανοίγει τις πύλες της κολάσεως μιας παγκόσμιας πολεμικής ανάφλεξης, οι καπιταλιστικές ελίτ, ετοιμάζουν την απάντηση τους που ευελπιστούν να τους ανοίξει την επόμενη φάση. Η διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων ή TTIP(Transatlantic Trade and Investment Partnership) φιλοδοξεί να είναι ένα παγκόσμιο μνημόνιο που θα ολοκληρώσει την Αμερικανοποίηση ολόκληρου του κόσμου. Θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την παγκοσμιοποίηση δια της ιδιωτικοποίησης του κόσμου. Θα μετατρέψει τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό σε ακόμη πιο ολοκληρωτικό. Σε τι συμφώνησαν ΗΠΑ και ΕΕ με την φιλοδοξία να συμφωνήσουν η Ρωσία, η Κίνα και οι νέες βιομηχανικές χώρες; Σύμφωνα λοιπόν με τις διαρροές από την Wikileaks, τα 5 βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:

  1. Ανοίγουν προς ιδιωτικοποίηση όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Οτιδήποτε κρατικό και δημόσιο μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, δίχως το κράτος να προβάλει διαφωνίες. Ακόμη χειρότερο, μια Αμερικάνικη πολυεθνική μπορεί να αγοράζει μια δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα.
  2. Οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα γίνονται ενιαίες για τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε να ήταν και καλό γιατί μπορούσε δυνητικά να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες υγείας ή σε σχέση με τα μεταλλαγμένα. Αλλά μάλλον θα λειτουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο που θα ρίχνει το κόστος, άρα θα υπάρχουν προϊόντα με υψηλά στάνταρ για υψηλά βαλάντια και το αντίθετο. Στην Ε.Ε., μια εταιρία πρέπει να αποδείξει πως ένα προϊόν είναι ασφαλές για να το κυκλοφορήσει στην αγορά. Στις Η.Π.Α. συμβαίνει το ανάποδο: το κράτος πρέπει να αποδείξει πως το προϊόν είναι επικίνδυνο για να μπορέσει να το αποσύρει από την αγορά.
  3. Mε την δημιουργία του ISDS, κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρίας να μηνύει ένα κράτος με ευνοϊκούς όρους σε ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα. Πρόκειται για την δημιουργία ενός παγκόσμιου απόλυτα φιλικού προς τις επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές κλίματος. Ενώ οι αποζημιώσεις στις πολυεθνικές θα επιβαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό.
  4. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα υποχρεούνται να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο. Ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης και προστασίας της πατέντας, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης της «γενικής διάνοιας». Ταυτόχρονα αυτό συνεπάγεται πως τόσο τα προσωπικά δεδομένα, όσο και η δημοκρατία ή ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός πάνε οριστικά «περίπατο».
  5. Tέλος, τα εργατικά δικαιώματα στην Ε.Ε. εναρμονίζονται με αυτά στις Η.Π.Α, το οποίο σημαίνει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στο συνδικαλισμό στην Ε.Ε. Και εδώ δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια και λόγια. όλοι καταλαβαίνουμε τι συνεπάγεται αυτό γνωρίζοντας το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

Τα παραπάνω 5 σημεία επιχειρούν να μετατρέψουν τα έθνη- κράτη , τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, το δικαστικό σύστημα σε έμμεσους και ως ένα σημείο και άμεσους υπαλλήλους των πολυεθνικών. Ενώ είναι εμφανής η απόπειρα να ενοποιήσουν τους όρους της αγοράς και της παραγωγής, έτσι να αντιμετωπίσουν τους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενός 3 παγκοσμίου πολέμου, να ρίξουν το κόστος παραγωγής, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο την πτώση του ποσοστού κέρδους, τις εργατικές αντιδράσεις και την τάση απελευθέρωσης της «γενικής διάνοιας».  Πρόκειται για μια ολοκληρωτική σύμφυση πολυεθνικών και κράτους με την κυριαρχία της πρώτων. Μετατρέποντας τα έθνη- κράτη σε δορυφόρους- μιας σχεδόν άμεσης- παγκόσμιας κυβέρνησης των πολυεθνικών.

Σε αυτή την φάση που έχει φτάσει, κανενός είδους έθνος-κράτος δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση, ακόμη και αν πρόκειται για την Κίνα ή την Ρωσία. Μπροστά στην πρόσκληση να αντιμετωπίσουν την κρίση υπερπαραγωγής τους, θα αποδεχτούν την συμφωνία, αρκεί να μπουν στην παγκόσμια κυβέρνηση των πολυεθνικών και δικοί τους εκπρόσωποι, δικών τους πολυεθνικών. Φυσικά οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια ανάφλεξη, μα τότε οι λαοί θα χουν να αντιμετωπίσουν την πυρηνική λαίλαπα. Ιδιαίτερα στη πρώτη φάση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που θα ισχυροποιήσει το δίπολο ΗΠΑ-ΕΕ σε αντίθεση με το δίπολο Ρωσία-Κίνα. Παγκόσμια κυβέρνηση των πολυεθνικών από την μια, παγκόσμιος πόλεμος από την άλλη, καμία άλλη εναλλακτική επιλογή έχουμε;

Μα ναι αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι- στο βαθμό που είμαστε ή θέλουμε να γίνουμε- ως παραγωγοί του πλούτου- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- πως μπορούμε να ανακτήσουμε- αφού την έχουμε οικειοθελώς παραχωρήσει- την δύναμη της συλλογικής απόλυτα δημοκρατικής διακυβέρνησης των πραγμάτων. Ένα παγκόσμιο μοντέλο διακυβέρνησης των «ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών» που θα βλέπει την φύση, την κοινωνία και την παραγωγή ως συλλογικό κοινό κτήμα. Που με την ίδια ενάργεια θα πρέπει να τα συντηρούμε, ικανοποιώντας τις ανάγκες μας και αποφεύγοντας την ατομική καταπίεση. Απεναντίας το ατομικό θα είναι αυτό που θα δομεί το συλλογικό και κυρίως το κοινό.

Ουτοπία ;; Ελπίδα να πάμε τα πράγματα αλλιώς και αλλού, πέρα από τον κόσμο της λησμονιάς, της καταπίεσης, τον κόσμο που θα τον κυβερνούν οι πολυεθνικές και θα τον καταστρέφουν οι ιμπεριαλιστές. Ίσως και να μην προκάνουμε, αν και πάντα το ανθρώπινο γένος στο πάρα 5, έσωζε την παρτίδα.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση