Πε. Ιαν 27th, 2022

Μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 4 Φλεβάρη, σημαντικό γεγονός είναι η επιτυχημένη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων και των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων του ΕΚΙ, με καθοριστική την συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της ταξικής ενότητας. Μετά από πολύ καιρό ολοκληρώνεται μια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων και των διοικητικών συμβουλίων του ΕΚΙ. Κάτι που δεν μπορούμε πάρα να το χαιρετήσουμε ως ένα σημαντικό γεγονός.

Ένα γεγονός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της εργατικής τάξης   μπροστά στην κρίσιμη μάχη που δίνει ο εργαζόμενος λαός για να μην περάσει ένα ακόμη καταστροφικό μνημόνιο, για να μην χειροτερεύσει ακόμη πιο πολύ η κατάσταση της εργατικής τάξης.

Μια κρίσιμη ταξική μάχη που μπορεί να παίξει ρόλο οργάνωσης όλων των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στην καταστροφική πολιτική και της νέας κυβέρνησης που διαχειρίζεται τα μνημόνια . Και αν δεν το κάνει η εργατική τάξη μέσα από τα σωματεία της δεν μπορεί να το κάνει κάνεις.

Απεναντίας αν δεν το πράξει η εργατική τάξη μέσα από τα όργανα της,  τα σωματεία της , τότε την ηγεμονία του αγώνα θα έχουν οι μικροαστικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, θα το έχουν δυνάμεις που ενώ είπαν ΝΑΙ σε όλα  -τώρα προβοκάρουν, ψευτοστηρίζωντας τα λαϊκά στρώματα- που βρίσκονται στο δρόμο για την πολιτική του ΝΑΙ σε όλα.

Ναι η ευκαιρία για τις  ταξικές δυνάμεις , να γίνουν πρωτοπόροι οργανωτές του αγωνιζόμενου λαού και να μην παίρνουν τις λιγοστές τους δυνάμεις και να τις πηγαίνουν αλλού,  αφήνοντας το έδαφος να παίξουν πολιτικό ρόλο  αντιδραστικές δυνάμεις στα μπλόκα.

Ακόμη χειρότερό είναι οι πρωτοπόρες ταξικές δυνάμεις- όπως το ΠΑΜΕ αντί να συνολικοποιούν  την μάχη- στοχεύοντας το σύνολο των  αστικών δυνάμεων, το σύνολο των προηγούμενων κυβερνήσεων, να στοχεύουν μόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λες και η καταστροφή ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.  Όπως διαφαίνεται και από το ψήφισμα που κατέθεσαν στην συνέλευση του ΕΚΙ.

Ένα ψήφισμα που βάζει ως όρια του αγώνα  την πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των συντάξεων,  της προ κρίσης και μνημονίων. Ενώ και οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και δυνάμεις για την καλυτέρευση της ζωής της εργατικής τάξεις και των ευρυτέρων λαϊκών στρωμάτων.  Που πήγε άραγε το αίτημα  7ωρο-5μηρο- 35ωρο με 1400€ βασικό μισθό και σύνταξη;

Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα ψήφισμα που κινείται σε σωστά πλαίσια μιλάει για την δύναμη της εργατικής τάξης, των πρωτοβάθμιων σωματείων και του εργατικού κινήματος που όπως ξαναείπαμε πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να μη καλείται σε  κομματοκεντρικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Το στοίχημα δεν είναι να φανεί ποιου η κομματική η ιδεολογική γραμμή είναι η πιο σωστή. Το στοίχημα είναι οι εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις, η νεολαία, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι άνεργοι να ξαναπιστέψουν στους εαυτούς τους , να ξαναπιστέψουν πως συλλογικά όχι μόνο παράγουν τον τεράστιο σημερινό πλούτο, αλλά συλλογικά μέσα από την οργανωμένη πάλη, μέσα στα σωματεία, τα συνδικάτα και  τις άλλες  εργατικές συλλογικότητες μπορούν να σταματήσουν  την κεφαλαιοκρατική επίθεση της Ελληνικής αστικής τάξης, των κομμάτων της,  των διαχειριστών της, την επίθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Μόνο μέσα από αυτό τον αγώνα μπορούν να κατανοήσουν πως μπορούν να πάρουν και την εξουσία από τα χέρια του κεφαλαίου, των κόμματων του, των διαχειριστών και των οπορτουνιστικών παραφυάδων. Και συλλογικά να οργανώσουν την ζωή τους, ικανοποιώντας  τις κοινωνικές ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας τις τεράστιες σύγχρονες παραγωγικές δυνάμεις και την επιστήμη.

Για αυτό το λόγο η επιτυχημένη γενική  συνέλευσή του ΕΚΙ θα πρέπει να έχει συνέχεια. Όπως  η απεργία της 4 Φλεβάρη πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει διαρκής, μέχρι να ανατραπούν τα μνημόνια και οι πολιτικές τους, έτσι και η γενική συνέλευση του ΕΚΙ πρέπει να γίνει διαρκής, οργώνοντας τον απεργιακό αγώνα.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση