Πε. Ιαν 27th, 2022

Φαίνεται πως ζούμε και θα ζήσουμε ακόμη πιο πολύ ιστορικά γεγονότα. Οι Βρετανοί- κυρίως οι Άγγλοι- ψήφισαν αποχώρηση από την ΕΕ με ποσοστό 52%. Για μια ακόμη φορά οι λαοί- και το κυριότερο η εργατική τάξη, τα πλέον φτωχοποιημένα στρώματα-  δεν ψηφίζουν ΕΕ, για μια ακόμη φορά οι αστικές τάξεις επιλέγουν ΕΕ, αν και η Βρετανική- Αγγλική αστική τάξη και αριστοκρατία- δεν είναι 100%, με την ΕΕ, όπως η δική μας αστική τάξη.  Απεναντίας όλα αυτά τα χρόνια- παρα την νεοφιλελεύθερη  ηγεμονία στην οποία λόγω Θάτσερ, έπαιξαν  καθοριστικό ρόλο, διατήρησαν την αυτονομία σε σχέση με την γερμανο€κρατούμενη  υπόλοιπη Ευρώπη.

Από την άλλη,  το 52% υπέρ της αποχώρησης δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που εμείς ως αριστεροί και αντικαπιταλιστές θα επιθυμούσαμε. Από πολλές πλευρές κινείται σε μια αντιθετική πορεία από αυτή που εμείς θα επιθυμούσαμε ή που προσβλέπουμε, σε μια κατεύθυνση εθνικιστική, αυτοκρατορική, ατλαντική, μόνο που και το επιτελείο των Βρυξελλών, η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών, το επιτελείο, το στρατηγικό επιτελείο του παγκόσμιου/ ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι, ενός δυνάμει καπιταλιστικού υπεριμπεριαλιστικού υπερκράτους είναι. Ένα δυνάμει  υπερκράτος που θα πρέπει  να καταστραφεί όπως και τα αντίστοιχα εθνικά και αυτοκρατορικά κράτη, μόνο που αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Αν και προβληματισμένος λοιπόν συναισθηματικά- Σπινοζικά-  είμαι χαρούμενος για το τι ψήφισαν οι Βρετανοί, όπως ήμουν χαρούμενος και για το δικό μας περσινό ΌΧΙ, αν και γνωρίζω πως όπως συνέβη και στην δική μας περίπτωση, τα αστικά επιτελεία έχουν τρόπους και μεθόδους να το μετατρέψουν «δημοκρατικά» σε ΝΑΙ. Αν και το Βρετανικό ΌΧΙ σαφώς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το δικό μας, λαμβάνοντας υπόψιν, και την στρατηγική θέση  της Βρετανίας.

Λοιπόν είμαι χαρούμενος-  γιατί παρα τα αντιφατικά μηνύματα και την εθνικιστική ηγεμονία, το αριστερό Lexit, δεν έπαιξε μάλλον και κανένα σοβαρό ρόλο, σε αντίθεση με το δικό μας ΌΧΙ- σπάει η κανονικότητα , αχαρτογράφητη περιοχή το χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός  Τ. Καμέρον – και όπου σπάει η κανονικότητα, πρέπει να το γλεντάν οι δυνάμεις,  που στοχεύουν, που επιθυμούν,  να σπείρουν το επαναστατικό χάος.

Να μεγαλώσουν τις μη- κανονικές συνθήκες, τις συνθήκες και τις διαδικασίες του χάους και όχι να κλαίνε,  γιατί και το πώς ή να φοβούνται πως τα εθνίκια  και οι ρατσιστές θα πάρουνε κεφάλι, ενώ είναι στο χέρι μας να το πάρουμε εμείς, εκτός και αν δεν το πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να παίξουμε ή να πάρουμε κεφάλι, οπότε οκ, ας κλάψουμε για το Brexit. Η Λεπέν βροντοφωνάζει είναι η δική μας ώρα, γιατί τα αριστερά κομματίδια συμβιβάστηκαν με τα όρια πού έβαζε η ΕΕ και ο καπιταλιστρικός τρόπος παραγωγής, αντί να τα ανατινάξουν- και το να τα ανατινάξουν – και με το συμβολικό και με το πραγματικά/ πραγματικό όρο και τρόπο, της λέξης ανατινάξουν, και θα συνεχίζει να πανηγυρίζει, όσο υπάρχει αριστερά σαν το ΣΥΡΙΖΑ κτλ.  

Είμαι χαρούμενος για το χάος που δύναται να σπαρθεί, αν και εφόσον, αποφασίσουμε να παίξουμε με όλα τα μέσα, και το με όλα, υπογραμμισμένο, τα μέσα. Μα θα μου πείτε είσαι με την εθνική περιχαράκωση; Όχι περιχαράκωση κάνουν τα καπιταλιστικά κράτη και οι υπερκαπιταλιστικές, υπερκρατικές ομαδοποιήσεις, αφήνοντας τα κεφαλαίο να κυκλοφορεί, διαλύοντας τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, μετατρέποντας ολάκερη την Ευρώπη, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.

Είμαι και αγωνίζομαι για αυτό για ενωμένα Βαλκάνια και για ενωμένη Ευρώπη, μόνο που πραγματικά ενωμένα Βαλκάνια και πραγματικά ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια του καπιταλισμού. Τα μοναδικά πραγματικά ενωμένα Βαλκάνια και η μοναδική πραγματικά ενωμένη Ευρώπη μπορεί και θα γίνει όταν και εφόσον καταστραφεί η ΕΕ και τα καπιταλιστρικά κράτη και από την τέφρα τους αναδυθεί οι  ενωμένες σοσιαλιστικές/ κομμουνιστικές/ ελευθεριακές πολιτείες των Βαλκανίων / Ευρώπης  και Ευρασίας. Και μόνο μια τέτοια επαναστατική προοπτική είναι η απάντηση, στην Λεπέν και την Χ.Α.  στο έθνος- κράτος, όσο και στο ιμπεριαλιστικό/ καπιταλιστρικό υπερκράτος, όπως της ΕΕ.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

2 thoughts on “Brexit: μια θαυμάσια μέρα ξημέρωσε”
  1. Προσεχε ομως συντροφε γιατι ενα τετοιο χαος επικρατησε και στην Ουκρανια πριν απο 3 χρονια και ολοι ειδαμε την καταληξη αυτου. Το leftxit ειναι ανυπαρκτο σοβαρο επαναστατικο κομμα δεν υπαρχει στην αγγλια και ναι συμφωνω οτι οι καταλυτες σαν και αυτον ειναι απαραιτητοι αλλα δεν οδηγουν νομοτελειακα σε κοκκινες επαναστασεις. Συχνα οδηγουν και σε μαυρες και αραχνες ειδικα οταν τα κομματα της ταξης ειναι ανεπαρκη.

    1. αν δεν πιστεύουμε πως μπορούμε να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, τότε ναι στο χάος θα μείνουν οι άλλοι, όσο και να ξορκίζουμε το κακό, αυτο θα ρθει, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε

Αφήστε μια απάντηση