Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Είναι σχετικά βέβαιο πως ελευθερία και δημοκρατία,  δεν χωρούν στα στενά όρια που θέτει η ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση που ονομάζεται ΕΕ. Θα μου πείτε χωρούν στα στενά όρια ενός καπιταλιστικού  έθνους- κράτους. Και θα συμφωνήσω μαζί σας, όπως και με το γεγονός, πως ελευθερία και δημοκρατία, δεν χωρούν στα στενά όρια του καπιταλιστρικού τρόπου παραγωγής.

Ο καπιταλισμός δεν τα πάει καλά με την δημοκρατία και την ελευθερία είτε στην εθνική, είτε στην διεθνική του βάση, πόσο μάλλον όταν η διεθνική του βάση στηρίζει, με όλα τα μέσα, την εθνική καπιταλιστική εκμετάλλευση. Άρα ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ δεν μπορεί παρα να είναι αγώνας ενάντια στον ελληνικό αστισμό, στον ελληνικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί να υπάρξει αντιΕΕ αγώνας με εθνικά καπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Τι μπορεί να υπάρξει, μα τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο από ένας αγώνας για την εξουσία των εργατών, τον αγώνα για την εργατική εξουσία, τον αγώνα για την σοσιαλιστική επανάσταση και εξουσία.

Μα μπορεί να υπάρξει ένας σοσιαλισμός με εθνικά χρώματα, ένας «σοσιαλισμός σε μόνο μια χώρα», σίγουρα όχι. Δεν ήταν δυνατός στην εποχή του Λένιν, πόσο μάλλον στην σημερινή εποχή των τεραστίων παγκοσμιοποιημένων παραγωγικών δυνάμεων και της  νέας τεχνολογίας, ανεξάρτητα των καπιταλιστικών πρόσημων αυτών των παραγωγικών δυνάμεων και της νέας τεχνολογίας.

Άρα τι πρέπει , τι μπορεί να γίνει; Μα τίποτε περισσότερο,  και σίγουρα τίποτε   λιγότερο από μια αντικαπιταλιστική επαναστατική διαδικασία που παίρνει την εξουσία -σε ένα ή περισσότερους κοινωνικούς σχηματισμούς- στην κατεύθυνση των ενωμένων  σοσιαλιστικών δημοκρατιών των βαλκάνιων, της Ευρώπης και του κόσμου ολάκερου.

Κατά συνέπεια ένα αντιΕΕ κίνημα δεν μπορεί παρα να εκφράσει αυτή την κομουνιστική επαναστατική και την προοπτική.

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση