Πα. Ιαν 28th, 2022

Μια απόπειρα πραξικοπήματος, ένας ισλοφασίστας Βοναπάρτης και η δημοκρατία, και ένα υποψήφιο «Κυλώνειον άγος», δέκα + 1  σχόλια για προβληματισμό και συζήτηση 

1)Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε στην Τουρκία και η «Δημοκρατία» του Ερντογάν  νίκησε. Όχι καλώς έχασαν οι στρατιωτικοί που επιχείρησαν να κάνουν χούντα. Μια χούντα θα ήταν πολύ χειρότερη ακόμη και από τον ισλαμοφασισμό του  Ερντογάν, που το πρώτο που έπραξε ήταν να κτυπήσει τους αριστερούς και τους Κούρδους, παρόλο που ήταν οι πρώτοι που αντιτάχθηκαν στους επίδοξους πραξικοπηματίες.

2)Μια πραγματική δημοκρατία- ακόμη και αστικού επιπέδου- είναι ζητούμενο στην Τουρκία και θα παραμείνει ζητούμενο, στο βαθμό που οι λαϊκές και εργατικές μάζες δεν αυτοργανώνονται για να διεκδικήσουν την εξουσία και τον πλούτο από τις ελίτ και την οικονομική ολιγαρχία. Και αυτό μάλλον δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα σε μια ριζική βάση.

3)Πόσο μάλλον που  όλο και πιο πολύ η αστική δημοκρατία της ΕΕ και της Ελλάδος μοιάζει με αυτή της Τουρκίας, δηλαδή μια τυπική διαδικασία αντιπροσώπευσης, με την πραγματική εξουσία να ανήκει αλλού.  Μια δημοκρατία, αλά Τουρκία,  που βγήκε μέσα από ένα πραξικόπημα κεμαλιστών ακροδεξιών στρατηγών, που για στηρίξουν το ιδεολογικό πλαίσιο του εκφυλισμένου Κεμαλισμού, έκλεισε το μάτι στο ισλαμισμό. Ο Οζάλ ήταν μέλος ισλαμικής αδελφότητας, όπως  ηγέτης μιας άλλης αδελφότητας είναι ο Γκιουνέλ, πνευματικός καθοδηγητής του Ερντογάν και τώρα αντίπαλος του       

4)Δεν γνωρίζω αν το πραξικόπημα το «κατασκεύασε» ο ίδιος ο Ερντογάν, πιο πιθανό μου φαίνεται είναι  να το «γνώριζε», να ήρθε σε συμφωνία με την πλειοψηφία του στρατού και εξωτερικών δυνάμεων και αφού θωρακίστηκε, τους άφησε να πέσουν στην παγίδα του.  Για αυτό και κάποιες κινήσεις επί των εξωτερικών ζητημάτων,  όπως το «συγνώμη» στους Ρώσους, στο βαθμό που έβλεπε ή βλέπει τις ΗΠΑ να το υπονομεύουν

5)Το ζητούμενο είναι αν ισχυροποιήθηκε ή όχι από την καταστολή του πραξικοπήματος. Και πάλι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν το γνώριζε και ήρθε σε συμφωνία, καμιά συμφωνία δεν γίνεται δίχως αντίκρισμα και συναλλαγή.

6)Με τις ΗΠΑ ή να στήριξαν το πραξικόπημα ή να ετοιμάζουν τον επόμενο σουλτάνο στην θέση του σουλτάνου  Ερντογάν, με το πραξικόπημα να είναι το προανάκρουσμα της ανατροπής του.   Κάτι που δεν είναι εύκολο, στο βαθμό που το κόμμα και ο ίδιος ο  Ερντογάν συνεχίζει να έχει αυτή την ηγεμονία που συνεχίζει να έχει.

7)Η Τουρκία βρίσκεται και θα συνεχίζει να βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση με τις συγκρούσεις μεταξύ των «πάνω», και των «πάνω» και των «κάτω» θα βαθαίνουν, συγκρούσεις που συσχετίζονται και με τα ενδοιμπεριαλιστικά και γεωπολιτικά παιχνίδια.

8) Η Ελλάδα -σε ένα γενικότερο πλαίσιο- ότι να συμβεί με την Τουρκία επηρεάζεται, πόσο μάλλον όταν υπάρχει αυτή η σχέση αντιπαλότητας, με την εποχή του   Ερντογάν να είναι από τις πλέον ήρεμες.  Κάτι που μάλλον από δω και πέρα  θα αλλάξει.

9) Ύστερα από την καταστολή του πραξικοπήματος   ένα ελικόπτερο του Τουρκικού στρατού με 8 επιβαίνοντες προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας άσυλο, πολιτικό άσυλο. Κατά κάποιο τρόπο η Ελλάδα ζει μια νέα φάση Οτσαλάν και ελπίζουμε να μην έχει το ίδιο τέλος. Οι 8 επιβαίνοντες κατηγορούνται από την Τουρκία ως πραξικοπηματίες, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται, και η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται  να τους παραδώσει, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Αυτό δείχνουν οι απόψεις πως οι συγκεκριμένοι παραβίασαν την συνταγματική τάξη, μα το ίδιο δεν έκανε και ο Οτσαλάν, το ίδιο δεν πράττουν οι ένοπλοι αντάρτες τμημάτων της Τουρκικής Αριστεράς ή  των Κούρδων. Αυτή η λογική της υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Και καλά να το λέει ο Βίτσας,  αλλά να το υπερασπίζονται τμήματα της “επαναστατικής” αριστεράς με την λογική άσυλο στους μετανάστες όχι στους πραξικοπηματίες, τότε σου έρχεται να αρχίζεις να βρίζεις.  Λες και οι μετανάστες δεν έχουν παρελθόν ή αυτό σβήνεται από την ημέρα που γίνονται μετανάστες.ν

10 Πολιτικό άσυλο σε όλους, όσους το δικαιούνται,  ανεξάρτητα αν είναι δικοί μας ή δικοί τους, συμφωνούν μαζί μας ή βρίσκονται απέναντι μας.   Αυτή είναι μια θέση αρχής,  που δεν πρέπει να την καταπατάμε ή να την παραβιάζουμε, με το ποιος την ζητάει.  Και  πέρα από θέση αρχής και για ένα απλό λόγο, αν μεροληπτούμε με λογικές συνταγματικής νομιμότητας, τότε αυτό αύριο θα γυρίσει εναντίον μας, στο βαθμό που και εμείς ως στόχο έχουμε την επαναστατική ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

11) Τέλος υπερασπιζόμενος την αρχαία δημοκρατική παράδοση δεν μπορούμε παρα να δώσουμε άσυλο στους ικέτες, ας μην ξεχνάμε άλλωστε το  «Κυλώνειον άγος»(  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%86%CE%B3%CE%BF%CF%82)

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση