Πε. Ιαν 20th, 2022

Όχι συνταγματολόγος δεν είμαι και ούτε και νομικός, είναι εργαζόμενος, για να μην χρησιμοποιήσω την βαριά λέξη εργάτης. Είμαι που λέτε, ένας πολιτικά συνειδητοποιημένος  εργαζόμενος πολίτης, που δεν θέλει να μεταβιβάζει την δημοκρατική εξουσία του σε κάποιους ειδήμονες, και να ερωτάται  μόνο κάθε 4 χρόνια, όταν γίνονται εκλογές.

Θέλω διαρκώς να λαμβάνουν την άποψη μου και να συμμετάσχω στην άσκηση της εξουσίας, στο βαθμό που μου αναλογεί,  μαζί με τους άλλους εργαζόμενους πολίτες. Μιλάμε για συνθήκες, διαδικασίες και προϋποθέσεις μιας άμεσης δημοκρατίας ή καλύτερα συνδυασμού άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας, όχι μιας διαταξικής συνθήκης άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας, αλλά μιας εργατοδημοκρατικής συνθήκης, με τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα να βρίσκονται μπροστά και όχι να σύρονται πίσω από τα αστικά συμφέροντα ή να βρίσκονται στο περιθώριο.

Αυτή είναι μια πρώτη – στρατηγικού τύπου- θέση για την συζήτηση σχετικά με την  συνταγματική μεταρρύθμιση. Αυτή η πρωταρχική θέση δεν μπορεί να γίνει πράξη -αν και αν- ως πρωταρχική μορφή ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής  δεν καθοριστεί η κοινωνική ή κοινή ιδιοκτησία. Συμπληρωματικές μορφές ιδιοκτησίας δύναται να είναι η κρατική, η συνεταιριστική και η ιδιωτική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Η πολιτεία πρέπει να μεριμνά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει σε όλους τους κάτοικους, πρόσβαση σε εργασία ή σε ένα κατώτερο εισόδημα, ικανό να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του.  Επίσης υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, ενέργεια, νερό και δάση  είναι αναγκαίο να καθοριστούν , ως δημόσια αγαθά και όχι ως εμπορεύματα.  Η πρόσβαση σε αυτά θα είναι  ελεύθερη και δωρεάν, αφού εξασφαλιστούν οι συνθήκες της αναπαραγωγής τους.

Δεν πρέπει να καθοριστεί μόνο ένα θεσμικά κατοχυρωμένο εισόδημα και ατομική ιδιοκτησία, αλλά και ένα ανώτερο θεσμικά κατοχυρωμένο εισόδημα και ιδιοκτησία. Με στόχο να μην υπάρχουν ούτε πολλοί πλούσιοι, ούτε πολλοί φτωχοί,  αλλά οι οικονομικές διαφορές να κινούνται σε μικρά επίπεδα.

Υπουργοί, δικαστές και βουλευτές πρέπει να πληρώνονται με το μέσο μισθό του εργαζόμενου πολίτη και όσο ασκούν τα καθήκοντα τους απαγορεύεται για μια δεκαετία να έχουν αύξηση της δίκης τους περιουσίας, όσο και της περιουσίας των συγγενών τους. Ανώτερο όριο θητείας για τα εκτελεστικά, κυβερνητικά και  βουλευτικά αξιώματα. Συνδυασμός μορφών κλήρωσης και εκλογής για τα κοινοβουλευτικά αξιώματα.

Κατάργηση του θεσμού του προέδρου, θεσμοθέτηση ως ανώτερο όργανο την λαϊκή εθνοσυνέλευση που θα κρίνει ζητήματα και προβλήματα κατά την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Στην λαϊκή εθνοσυνέλευση θα συμμετέχουν πολίτες που δεν έχουν ασκήσει άλλη εξουσία  για τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα συμμετέχουν και για τα επόμενα. Δεν θα πληρώνονται για την συμμετοχή τους σε αυτή, και η συμμετοχή τους θα καθορίζεται ύστερα από κλήρωση και για 2 χρόνια.  Άμεση ανακλητότητα για όλους τους θεσμούς διακυβέρνησης και κοινοβουλευτικού έργου. Μορφές και διαδικασίες δημοψηφισμάτων για όλα σχεδόν τα θέματα και τα ζητήματα, πλην ίσως την θεσμοθέτησης ως βασικής μορφής ιδιοκτησίας της κοινωνικής ή κοινής ιδιοκτησίας.
Πλήρη ισότητα στην θρησκευτική πίστη και σε κάθε μορφή  έκφρασης και ταυτότητας. Ολοκληρωτικός διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Η εκκλησίες και θρησκείες να λειτουργούν ως ανεξάρτητες οντότητες, ως σύλλογοι και αυτόνομοι οργανισμοί που θα καλύπτουν τα έξοδα τους, με βάση την συμμετοχή σε αυτές  των πιστών.

Και άλλα μπορούμε να πούμε αρκεί να ερωτηθούμε. Τώρα αν όλα τα παραπάνω σας κάνουν λίγο από σοσιαλισμό, δεν θα πέσετε έξω.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

One thought on “σχόλια επι της συνταγματικής μεταρρύθμισης από ενα αναρμόδιο”
  1. Η Δημοκρατία είναι (κατά τον Αριστοτέλη) το ένα από τα τρία Πολιτεύματα: Μοναρχία, Ολιγαρχία, Δημοκρατία.
    Πολίτευμα, είναι ο τρόπος λήψεως αποφάσεων που αφορούν μία κοινωνία και δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της εφαρμοστέας πολιτικής.
    Άλλο πράγμα είναι το πολίτευμα και άλλο οι πολιτικές επιλογές.
    π.χ, το πολίτευμα δεν έχει να κάνει με το αν η Οικονομική πολιτικής μίας κοινωνίας θα είναι Σοσιαλιστική ή Νεοφιλελεύθερη, αλλά έχει να κάνει με το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις μίας κοινωνίας για το ποια πολιτική (Σοσιαλιστική ή Νεοφιλελεύθερη) θα εφαρμόσει.

Αφήστε μια απάντηση