Πε. Ιαν 27th, 2022

Ένα μικρό σχόλιο περί αδειών: Δεν καταλαβαίνω πια είναι η αριστερή αντίληψη και λογική με την παραχώρηση των τηλεοπτικών αδειών. Είναι μόνο να αρπάξουμε τα περισσότερα, περιορίζοντας τις  άδειες, έτσι ώστε να μεγαλώσουμε το τίμημα και παράλληλα να ελέγξουμε το παιχνίδι;

Αυτό όμως μήπως είναι σκέτα, νέτα ένας στείρος και κοντόθωρος χυδαίος οικονομισμός; Μια λογική και αντίληψη που δεν βλέπει ούτε καν μέχρι τα όρια του καπιταλιστρικού τρόπου παραγωγής; Πόσο μάλλον που αυτά τα χρήματα  βγήκαν από δουλειές τύπου «νουρ», λαθρεμπόριο, και άγρια εργατική εκμετάλλευση, με σκοπό να πολλαπλασιαστούν μέσα από την διαφημιστική πίττα.

Από αυτή την οπτική μάλλον λίγα έδωσαν, και θα έπρεπε να δώσουν περισσότερα χρήματα. Πχ θα μπορούσε η κυβέρνηση να αυξήσει τις άδειες και να ζητήσει ένα συγκεκριμένο τίμημα ακατέβατο, πχ 70 εκατομμύρια ακατέβατο για 6 με 7 άδειες, και αν είχαν χρήματα ας τα έδιναν. Χυδαία επίσης φιλελέδικη, οικονομίστικη και μπακάλικη λογική, αλλά ίσως να έφερνε στα ταμεία περισσότερα. Και αν δεν τα έδιναν, ε ας μην τα έδιναν… Επίσης στην ίδια λογική η άδεια έπρεπε να κρατήσει για λιγότερα χρόνια, έτσι ώστε να στοιχίσει παραπάνω. Η ίδια η διαδικασία όμως και τα σχόλια περί “φυλακής” και “Μακρονήσου”, καθως και το ρόλο που έπαιξαν ήδεν έπαιξαν- πχ του “λαγού”- κάποιοι ή και η κυβέρνηση δείχνει μια επιστροφή της πολιτικής σε κόντρα με την οικονομία, έστω και με ένα κάπως “αλόκοτο” τρόπο.

Πια όμως είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων αδειών;   Πόσο καλύτερη τηλεόραση θα δούμε τώρα από τι είδαμε πιο πριν; Και πως εξασφαλίζεται ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των αδειών, μόνο επειδή υπάρχει  η κρατική ΕΡΤ;  Πως θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας  που χάνονται από τα κανάλια που θα κλείσουν(;;)  Ή πως θα εξασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις  στα κανάλια που θα υπάρξουν; Πως θα εξασφαλιστεί ο κοινωνικός και εργατικός έλεγχος στα νέα και τα παλαιά κανάλια(που μάλλον θα συνεχίσουν να εκπέμπουν πειρατικά;)  Ή μήπως θα έπρεπε να εξασφαλιστούν δωρεάν άδειες σε κοινωνικούς φορείς, συνεργατικά σχήματα, συνεταιρισμούς και συνδικάτα, να εκπέμπουν πανελλαδικά, έτσι ώστε και οι κοινωνικοί φορείς να έχουν πρόσβαση στο εργαλείο tv;

Ας μου επιτρέψετε ακόμη δυο σχόλια: 1)Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά  την ξέσκισε την διαπλοκή: Μαρινάκης, Κυριακού, Καλογρίτσας (λέτε να είναι ο επιχειρηματίας που έκανε παρέα με τον Δημήτρη, όπως γράφει στο βιβλίο του;, επιβεβαιωμένα κολλητάρι του σ Βλαστού ) και Αλαφούζος ανήκουν στο μπλοκ των αντιδιαπλεκόμενων επιχειρηματιών, όπως πχ παλαιά η αριστερά είχε την αντιμονοπωλιακή αστική τάξη 2) δύσκολο και ακριβό  εργαλείο η TV, παίζει το δικό της ρόλο στην χειραγώγηση των μαζών. Αυξάνει και καθολικοποιεί την εμπορευματοποίηση της ζωής. Μετατρέπει- σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ζωή μας σε εμπόρευμα-θέαμα. Αν μια εικόνα είναι 1000 λέξεις, μια τηλεοπτική σειρά, σήριαλ και εκπομπή είναι  ένα ολόκληρο βιβλίο χειραγώγησης. Δεν είμαι σίγουρος αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να παίξει ένα απελευθερωτικό ρόλο; Ενα ρόλο που θα δυναμώνει την τάση χειραφέτησης, την  τάση των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών και όχι τον άνθρωπο εμπόρευμα, τις σχέσεις θέαμα, την  αντίθεση κεφάλαιο- εργασία.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση