Τε. Ιαν 19th, 2022

Πολλοί και με ποικίλους τρόπους, θέτουν το ερώτημα ελευθερία ή ισότητα; Με την δεξιά να επιλέγει ελευθερία και την αριστερά ισότητα. Πρόκειται για ψευτοδίλημμα, ακόμη και το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης μιλάει για ελευθερία- ισότητα και αδελφότητα.

Οπότε η αντίθεση ελευθερίας- ισότητας βρίσκεται πιο πίσω και από τις διακηρύξεις της Γαλλικής Επανάστασης. Το ζήτημα είναι πως ορίζουμε την ελευθερία, πως την ισότητα και για να δούμε πιο καθολικά το ζήτημα της αδελφότητας σε σχέση με την ελευθερία και την ισότητα.

Καταρχήν δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία, για ισότητα ή χειρότερα για αδελφότητα μέσα σε συνθήκες ταξικής και οικονομικής ανισότητας. Όταν κάποιοι ελάχιστοι έχουν περιουσία άρα και δύναμη, όσο οι υπόλοιποι, ούτε ελευθερία, ούτε ισότητα, ούτε αδελφότητα μπορούμε να έχουμε. Δεν έχουμε ελευθερία, ισότητα, ούτε μπορούμε να έχουμε αδελφότητα, όταν δεν έχουμε ή έχουμε μειωμένη την εθνική και πολιτική κυριαρχία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Όταν δεν έχουμε γνώση και συνείδηση των συνθηκών ή το δικαίωμα/ υποχρέωση να έχουμε λόγο και έργο, δικαίωμα και υποχρέωση να αναλαμβάνουμε θέσεις εξουσίας, πολιτική και ηθική αυτοκυριαρχία και αυτοσυνειδησία. Και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα σε ένα οικονομικό/ κοινωνικό/ πολιτικό σύστημα όπου σε μεγάλο βαθμό – στο μεγαλύτερο- εξουσία και πλούτος θα διαμοιράζονται στους πολίτες. Αν στο τρίπτυχο στην ενότητα και την διάφορα ελευθερίας/ ισότητας και αδελφότητας συμπεριλάβουμε και την έννοια της φιλίας, του έρωτα και της αγάπης έχουμε μπροστά μας την κομμουνιστική καθολικότητα.

Ελευθερία δεν σημαίνει να κάνεις ότι θες. Ελευθερία σημαίνει να κάνεις ότι θες, αναγνωρίζοντας τα όρια που θέτει η αναγκαιότητα, γνωρίζοντας την φύση της αναγκαιότητας. Μια αναγκαιότητα που σε μεγάλο βαθμό αλλάζει, τροποποιείται άλλα σε ένα άλλο βαθμό δεν αλλάζει και για αυτό το λόγο τον θεωρούμε ως ένα εξωτερικό όριο σε ένα ατομικό ή διατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Πέρα από την “ελευθερία από” υπάρχει η “ελευθερία για” που συσχετίζεται με την πρόσβαση δικαιώματα και δυναμικές που δίνουν την ευκαιρία σε ένα ατομικό και διατομικό επίπεδο να μετατραπούν σε ενεργές οι δυνατότητες μας.

Από αυτή την οπτική τόσο η ισότητα, όσο και η αδελφότητα, καθώς και η φιλία/ έρωτας και αγάπη καθορίζουν το υποκειμενικό και αντικειμενικό πλαίσιο για να νιώσουμε και είμαστε απελευθερωμένοι, για να νιώσουμε και να είμαστε λεύτεροι.

Από αυτή την οπτική η ελευθερία και η ανεξαρτησία βρίσκονται πάνω από όλα, σε μια κατεύθυνση ολότελα διαφορετικοί από αυτήν των κρατιστών αλλά και των νεοφιλελεύθερων. Δυο κατηγορίες που πιο πολλά τους συνδέουν πάρα τους χωρίζουν, υπερασπιζόμενοι λογικές και πρακτικές ανισότητας και ανελευθερίας.

Διεκδικώντας μια οικονομική, πολιτική και οικονομική ελευθερία και συνάμα ισότητα προσδοκούμε, αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε μια κατάσταση πραγμάτων που κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία και το πλαίσιο να εκμεταλλευτεί ή να σκλαβώσει κανέναν, ακόμη και αν αυτό είναι μια σχέση μισθωτής εργασίας, από αυτή την οπτική, καπιταλισμός/ ταξική κοινωνία(σε όλες τους τις μορφές, ακόμη και του εργατικού κράτους) , και ελευθερία δεν πάνε μαζί.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση