Σα. Ιαν 29th, 2022

Μεθαύριο θα χαρούμε και θα γιορτάσουμε- ή έτσι έπρεπε να ήταν-  μια ακόμη πρωτομαγιά των εργατών, μια ακόμη πρωτομαγιά των λουλουδιών, πρωτομαγιά  της αναγέννησης, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης παρακμής,  κοινωνικής και πολιτικής παρακμής. Μια ακόμη Πρωτομαγιά της μνημονιακής ιλαροτραγωδίας που συνεχίζει να καταστρέφει τα πάντα, και κυρίως  καταστρέφει τον ανθρώπινο παράγοντα, αυτόν τον δημιουργό του πολιτισμού και της ιστορικής εξέλιξης.

Και όλα αυτά στο όνομα του κέρδους και της κερδοφορίας των λίγων που κατέχουν την εξουσία και τον πλούτο, των λίγων που γίνονται όλο και πιο λίγοι, μαζεύοντας όλο και περισσότερη εξουσία και πλούτο.

Πλούτος που αυξάνεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς, συχνά και ενάντια στην ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, πλούτος που φτάνει και παραφτάνει με αξιοπρέπεια να θρέψει και να ζήσει  και τα 6 δισεκατομμύρια των κατοίκων.

Και αυτή είναι η βαθύτατη ουσία του οικουμενικού ταξικού προβλήματος,  που συγκροτεί και καθορίζει, το ολικό  κοινωνικό και βιοπολιτικό γίγνεσθαι, και είναι αυτό το ζήτημα που δείχνει και αναδεικνύει και αυτή η γιορτή, η επέτειος της Πρωτομαγιάς του 2017.

Αυτό το παραπάνω, αυτό που  είναι το πρόδηλο, το πασιφανές και που έπρεπε να  στρατεύει κάθε νοήμον άνθρωπο και πιο ιδιαίτερα κάθε εργαζόμενο άνθρωπο ή κάθε άνθρωπο που θα έπρεπε να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία, αλλά είναι άνεργος, αυτό λοιπόν φαντάζει και σε μεγάλο βαθμό είναι ουτοπία.

Και αντί να είναι μια ρεαλιστική ή δυνητικά ρεαλιστική διεκδίκηση που εκκινεί το πρόγραμμα της από τις δυνατότητες και τις δυναμικές, μετατρέπεται σε μια αφηρημένη ιδέα.

Ή μετατρέπεται σε ένα πολιτικό οραματισμό που αφορά ελάχιστους στρατευμένους ακτιβιστές, αφορά κάποια φωτισμένα πνεύματα, κάποια σκεπτόμενα σώματα, μια πρωτοπορία που βλέπει και αγωνίζεται για μια κοινωνία ελευθερίας, δικαιοσύνης και αδελφότητας.

Μια πρωτοπορία που χλευάζεται από τους πολλούς, μέχρι να μετατραπεί σε σωτήρες, όταν και όποτε δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες, για να χλευαστούν και πάλι ή να μετατραπεί η πρωτοπορία σε κυβερνήτες και εξουσιαστές ή ακόμη και σε νέους ολιγάρχες.

Η ιστορική κίνηση- όπως έχει δείξει και η ιστορική επιστήμη-  είναι ανοικτή σε κάθε προοπτική, και σε κάθε ενδεχόμενο,  είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.

Συνολικότερα όμως, σε ένα ιστορικό μακροεπίπεδο,  με δυσκολία δεν μπορείς παρά να αναγινώσκεις μια αντιφατική και αντιθετική κίνηση προς τα εμπρός, ένα βέλος προς τα εμπρός, μια κίνηση προς την ανθρώπινη ελευθερία και αυτοσυνειδησία.  Ένα βέλος που σε κάποιες στιγμές τρέχει με εκατό, κάποτε με χίλια και κάποτε ασθμαίνει,  και κάποτε πάει αργά, αργά και σταθερά.

Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί, και ειδικά στις μέρες μας ακόμη πιο έντονα και με καθοριστικό ρυθμό, είναι οι πολλοί ή πιο πολύ, η πλειοψηφία των ανθρώπων να συνειδητοποιήσει όχι μόνο την ταξική του θέση, αλλά και τις αναγκαιότητες και τις δυνατότητες που έχει, έχουν ή που γεννάει η εποχή ή κάθε εποχή. Να κατανοήσει πως σε κάθε στιγμή, στο ένα ή στον άλλο βαθμό, είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε τα πράγματα, καλή πρωτομαγιά

 

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση