Κοινωνικός καιάδας η ΔΕΥΑΙ; δεν νομίζω ή μήπως κάνω λάθος

nullΌσο η κρίση- η οικονομική, κοινωνική και πολιτική παρακμή- θα συνεχίζεται ή καλύτερα όσο πιο πολύ και πολυεπίπεδα θα βαθαίνει, τόσο πιο πολύ και πιο ολιστικά, τα πλέον αδύνατα τμήματα του πληθυσμού θα τους υποβαθμίζουν και θα τους  υποτιμούν την ζωή τους, μπαίνοντας στο στόχαστρο ενός διάχυτου κοινωνικού εκφασισμού, στο στόχαστρο ενός αντιδραστικού κοινωνικού δαρβινισμού.

Πριν 2 χρόνια έφτασε στα αφτιά μου μια πληροφορία που έλεγε πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ- δηλαδή η νυν Δημοτική αρχή- έχει ως στόχο να λύσει τις συμβάσεις των ΑμεΑ εργαζόμενων της, όταν ολοκληρωθούν τα έτη, που θεωρητικά εξασφαλίζουν αναπηρική σύνταξη. Δεν το πολυπίστεψα, δεν πίστεψα πως μπορεί να κάνει ένα  τέτοιο – φασιστικής επινεύσεως ατόπημα- η δημοτική αρχή,  η όποια δημοτική αρχή, μόνο μια δημοτική αρχή της ΧΑ θα σκεπτόταν και έπραττε  κάτι τέτοιο.

Και να είχε το νόμιμο δικαίωμα να το πράξει, πολιτικά είναι «φάουλ» και θα πρέπει να πάρει κόκκινη κάρτα. Από ένα Δήμο, από αυτή την εξουσία – δηλαδη-  που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες θα περίμενα κάτι πιο κοινωνικά ευαίσθητο. Αν μια ιδιωτική εταιρία στα πλαίσια μιας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης διατηρεί θέσεις ΑμεΑ, ένας δήμος, μια Δημοτική αρχή, οι Δημοτικές επιχειρήσεις όχι μόνο το ίδιο  θα πρέπει να κάνουν, ετσι είναι το σωστό, όχι μόνο να διατηρήσουν τις θέσεις των ΑμεΑ, αλλά και να τις αυξήσουν, στο βαθμό που είναι αυτό δυνατόν.

Όχι μόνο γιατί είναι πλέον δύσκολο και βγάλεις αναπηρική σύνταξη, όχι μόνο γιατί οι αναπηρικές συντάξεις έχουν και αυτές κουτσουρευτεί σε απελπιστικό βαθμό, στο βαθμό που αυτές είναι αισχρά και αστεία συνάμα βοηθήματα, αλλά γιατί η εργασία, η εργασία των ΑμεΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση, αποτρέπει  τα  ΑμεΑ από την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Ε από αυτή την οπτική μου φαίνονταν αδύνατο να μετατραπεί η ΔΕΑΥΙ, να μετατραπεί η Δημοτική αρχή, να μετατραπεί ο Δήμος Ιωαννιτών σε ένα κοινωνικό καιάδα, δεν το πολυπίστευα, να όμως τα γεγονότα αρχίζουν – δυστυχώς- να με διαψεύδουν.

Έχει λίγες μέρες που έφτασε στα αυτιά μου η περίπτωση της λύσης της σύμβασης, της απόλυσης δηλαδή, εργαζόμενου ΑμεΑ από την ΔΕΥΑΙ, εργαζόμενου που έχουν συμπληρωθεί τα χρόνια υπηρεσίας, λόγω  εσωτερικού κανονισμού της ΔΕΥΑΙ.

Μόνο που η λύση της σύμβασης θα πρέπει να έχει και την συναίνεση του εργαζόμενου ΑμεΑ που θα απευθυνθεί στα ΚΕΠΑ να ζητήσει γνωμάτευση και απόφαση και με την αντίστοιχη επιδείνωση για συγκεκριμένες περιπτώσεις αναπηρίας και ποσοστού αναπηρίας. Κατά συνέπεια δεν δύναται να λαμβάνει μια τέτοια απόφαση η ΔΕΥΑΙ δίχως την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και την απόφαση του ΚΕΠΑ.

Και δεν μιλάω για την συναίνεση που θα προέρθει από μια «βία» και «καταναγκασμό»- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά για την συναίνεση που θα προέρθει μέσα από την ελεύθερη συνειδητή βούληση.

ΟΙ τυχόν αιτιάσεις για την ποιότητα του εργαζόμενου είναι απαράδεχτες. Αν κάποιος εργαζόμενος/ η δεν είναι καλός, αν κάνει εκτροπές υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να αποφασίσουν. Η λύση της σύμβασης του εν λόγω εργαζόμενου, αν ολοκληρωθεί, ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» και για τους επόμενους εργαζόμενους ΑμεΑ. Ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου» και για αυτούς που αποτελούν και είναι «αδύνατοι κρίκοι» και για αυτούς που δεν είναι.

Ενώ το χειρότερο όλων ανοίγει την όρεξη για κάθε εταιρία, οργανισμό ή φορέα να πράξει ανάλογα. Αφού το κάνει ο Δήμος ή μια Δημοτική επιχείρηση που έχει ως σκοπό ύπαρξης της ικανοποίηση των πολιτών- ανήκει δηλαδή σε αυτό που ονομάζεται κοινωνική οικονομία- γιατί να μην το πράξει ο ιδιώτης; Ανοίγει με άλλα λόγια τους «Ασκούς του Αιόλου» σε ένα συνολικότερο, γενικότερο πλαίσιο.

Είναι κρίμα δήμαρχε και φίλε Θωμά Μπέγκα να ταυτιστεί η Δημαρχία σου, με απολύσεις ΑμεΑ στην ΔΕΥΑΙ, έστω και αν έχει μια ελάχιστη νόμιμη βάση, στο βαθμό που υπάρχει ο εσωτερικός κανονισμός.  Είναι στο χέρι σου, στο χέρι της Δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει η απόλυση του ΑμεΑ, και να πάψουν οι σκέψεις για απολύσεις ΑμεΑ στην ΔΕΥΑΙ ή και αλλού…

Τέλος εύχομαι όλα τα παραπάνω να μην ισχύουν και να είναι μια παρανόηση……εύχομαι να χω κάνει λάθος…..

Δημιουργός: Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση