Πε. Ιαν 20th, 2022

nullΒρέθηκα στην ακτή- πάντα δίπλα στο κύμα-  με μεγάλες προσδοκίες, παρέα με την «στρατιά των υπνοβατών», το καινούργιο μυθιστόρημα της παρέας των μετακαταστασιακών συγγραφέων που χει το όνομα  «Wu Ming».Μεγάλες προσδοκίες που ευτυχώς δεν διαψεύστηκαν απ την ανάγνωση αυτού του ιστορικού μυθιστορήματος, το οποίο αποτελεί μια αιχμηρή -πολιτική επί της ουσίας της- κριτική  στο σημερινό αδιέξοδο της Ευρώπης, στο τέλμα ή καλύτερα στο πέρας και την παρακμή του διαφωτιστικού παραδείγματος, στο τέλμα της επιστήμης που μεταμορφώθηκε σε ιδεολογική συστημική θεραπαινίδα,  στο κλείσιμο του κύκλου  που άνοιξε η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, μια έμμεση κριτική αναφορά στο σημερινό αδιέξοδο των απελευθερωτικών προταγμάτων.

Η «στρατιά των υπνοβατών» δεν είναι άλλη από την στρατιά της αντίδρασης, η στρατιά των φασισμού, που ξεπροβάλει, όταν η επανάσταση δεν ολοκληρώνει το ιστορικό της καθήκον, όταν η επανάσταση παραμένει μισή, στέλνοντας στην γκιλοτίνα όχι τους αντιδραστικούς, μα  τους πρωταγωνιστές της επανάστασης.

Το μυθιστόρημα παρουσιάζει τα σημερινά αδιέξοδα ως τάσεις- που στο ένα ή στο άλλο βαθμό- προϋπήρχαν από την αρχή της εμφάνισης της αστικής νεωτερικότητας, ή καλύτερα από την αρχή του κόσμου που ξεπρόβαλε από την Γαλλική Επανάσταση. Του κόσμου που γεννήθηκε ως αποτυχία ολοκλήρωσης του προτάγματος της «ελευθερίας- ισότητας- αδελφότητας».

Η  ανάγνωση του μυθιστορήματος η «στρατιά των υπνοβατών» των  «Wu Ming» που μεταφράζεται ως «ανώνυμος» θα μείνει μάλλον μισή, αν νοητικά, νοηματικά και αναστοχαστικά δεν συνδυαστεί με την ανάλυση, τον αναστοχασμό της  σημερινής εικόνας της Θερμιδωριανής  Ευρώπης,  από  την εικόνα των Ευρωπαίων ως υπνοβατών, ως ζόμπι κυριαρχούμενων από τις σημερινές δυνάμεις της αντίδρασης, από τις σημερινές δυνάμεις των μοναρχικών του κεφαλαίου, από τις σημερινές φασιστικές δυνάμεις του καθολικού εμπορεύματος.

Αυτή η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί, όπως καταστράφηκε η Βαστίλη, για να ξυπνήσουν οι ευρωπαίοι από το βαθύ ύπνο. Και για να συμβεί αυτό, όπως και στο μυθιστόρημα, για να σταματήσει η « στρατιά των υπνοβατών»,  θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία, μια συμμαχία της καλοσύνης, της αγάπης και του έρωτα, ενός διαφωτιστικού και ταυτόχρονα νέου επιστημονικού παραδείγματος, της ανοικτότητας, της ποίησης  και της ελπίδας, μια συνεργασία, μια συμμαχία της επιστήμης, της διανόησης και των προλεταρίων.

Και όπως και στο μυθιστόρημα έτσι και τώρα- παρά την διαρκή  Θερμιδώρ- υπάρχουν στο ένα η στο άλλο βαθμό, αυτή η αντίπαλη στρατιά της καλοσύνης, της επιστήμης, της ελπίδας και της ανοικτότητας. Αυτή η στρατιά  των ζωντανών ανθρώπων που κάνουν το καλό, κρατώντας πάντα την αμφιβολία αν πράττουν το καλό, αν πράττουν πάντα το πρέπον.

Όχι δεν είναι Άγιοι,  είναι άνθρωποι, ζουν τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις τους , μα πάντα είτε από την αίσθηση του καθήκοντος, είτε από μια βαθύτατη – μαγική σχεδόν- αίσθηση καλοσύνης, ανοικτού πνεύματος και  μιας αναρχικής επιστημονικής αντίληψης,  πράττουν αυτό που είναι αναγκαίο, ως ελεύθεροι άνθρωποι, θέτοντας τους εαυτούς τους στην υπόθεση του αγώνα της απελευθέρωσης.

Απέναντί στους υπνοβάτες θα υπάρχουν οι μύστες , οι ερωτευμένοι, οι ποιητές, οι προλετάριοι, οι επιστήμονες, οι γυναίκες και τα παιδιά που θα βάζουν στοπ στην κατρακύλα μιας εξουσίας, που αντί να συνδυαστεί με την γνώση, την σωματικότητα και τον ωκεανό της επιθυμίας,  μεταμορφώνεται σε μια στεγνή,  καθαρή, γυμνή,  κυριαρχία.

Όπως στο μυθιστόρημα, έτσι και στην ζωή ,πάντα στο τέλος το καλό θα νικάει το κακό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η ζωή, να προχωρήσει η επιστήμη, να προχωρήσει η ανθρωπότητα, δίχως φυσικά την αυταπάτη πως αυτός ο αγώνας θα χει ένα τέλος.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση