Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Ας γράψω κάποια πράγματα για το περίφημο ζήτημα του «Μακεδονικού» και όχι το «σκοπιανό». Δηλαδή της αναγνώρισης από την Ελλάδα με κάποιο όνομα της «δημοκρατίας της Μακεδονίας» ή της «ΦΥΡΟΜ», όπως είναι μέχρι τα τώρα το αναγνωρισμένο από εμάς όνομα. Ας σημειωθεί πως ο υπόλοιπος κόσμος την ονομάζει “δημοκρατία της Μακεδονίας”, ενώ οι Βούλγαροι ακολουθούν μια πιο έξυπνη και δυνητικά επικίνδυνη πολιτική, τους αναγνωρίζουν ως κράτος και τους θεωρούν συμπατριώτες τους.  Και με εντολή των μεγάλων δυνάμεων και ειδικά των ΗΠΑ , ξανασυζητάμε μια λύση.

  • Καταρχήν πάνε πολλά χρόνια που μαζί με άλλους συμπολίτες μας υπογράψαμε ένα κείμενο που διατράνωνε την θέση να ονομάζονται «δημοκρατία της Μακεδονίας», και δεν το χω μετανιώσει. Ίσως για λόγους τακτικής να μην το υπέγραφα σήμερα αλλά στρατηγικά αναγνωρίζω  το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε κάθε λαό.
  • Άλλο η αρχαία Μακεδονία και άλλο η σύγχρονη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Στην αρχαιότητα το φύλο των Μακεδόνων είχε ελληνική καταγωγή και κατά συνέπεια ο Μεγαλέξανδρος είχε Ελληνική καταγωγή, ότι και αν σήμαινε τότε η λέξη Έλληνας. Ας μην ξεχνάμε πως για τα μισά Ελληνικά φύλα οι Μακεδόνες ήταν βάρβαροι δηλαδή μη- Έλληνες. Οι ιστορικές εξελίξεις έφεραν στην περιοχή και άλλους λαούς,  λαότητες με την Γαλλική Επανάστασης να θέτει το ζήτημα της συγκρότησης εθνών- κρατών. Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση εθνών- κρατών στην περιοχή μας με το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας , αυτή  της «μακεδονικής σαλάτας» να παρέμεινε  ένας άλυτος γρίφος για το ποιος εθνικισμός θα την κατακτήσει. Οι βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια η Μικρασιατική καταστροφή  έλυσαν  με το μαχαίρι και το αίμα το γόρδιο δεσμό. Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας χωρίστηκε στα κράτη που δημιουργήθηκαν. Η επομένη φάση ήταν με την δημιουργία της λαϊκής και στην συνέχεια σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Μακεδονίας στα πλαίσια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.  Δημιουργήθηκε από τμήματα πληθυσμών που είχαν αναπτύξει μια σλαβομακεδόνικη συνείδηση με δυο διαφοροποιήσεις: η πρώτη εκδοχή αυτής της συνείδησης κοίταζε σε μια αυτοσλαβομακεδόνικη ταυτότητα η άλλη βουλγάριζε. Στην δημοκρατία της Μακεδονίας επίσης έμειναν και  μένουν αλβανικοί πληθυσμοί κατά το ήμισυ  και  Βλάχοι.
  • Η διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας άνοιξε την όρεξη στους αναδυόμενους βαλκανικούς εθνικισμούς της δεκαετίας του 90, όπως είναι και του Ελληνικού, με στόχο την δημοκρατία της Μακεδονίας. Ευτυχώς η ηγεσία της Ελλάδας  γρήγορα βρέθηκε σε αδιέξοδο, και δεν μπλέχτηκε στο βαλκανικό μακελειό, δίχως να χει όμως  την τόλμη να λύσει το ζήτημα, παρόλο που η τότε ηγεσία αυτής της χώρας το επιδίωκε. Έτσι φτάσαμε στην ενδιάμεση συμφωνία  στην λύση «ΦΥΡΟΜ», που εμπεριέχει και τη λέξη Μακεδονία.
  • Στην συνέχεια η «ΦΥΡΟΜ» πήγε να διαλυθεί από την σύγκρουση Σλαβομακεδόνων- Αλβανών, κάπως βρέθηκε μια ισορροπία στην κόψη του ξυραφιού , με την εξουσία να την παίρνει μια βαλκανική γελοιογραφία εθνικισμού που ομίλαγε για μια συνέχεια της Μακεδονίας από την αρχαιότητα, γεμίζοντας τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους.
  • Η νέα ηγεσία αυτής της χώρας ακολουθώντας μια εκσυγχρονιστική πολιτική, κοντά στα αμερικάνικα συμφέροντα, επιθυμεί να λύσει το πρόβλημα. Το ίδιο επιθυμεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κυρίως καίγονται να το λύσουν το ζήτημα οι ΗΠΑ στην αντιπαράθεση τους με την Ρωσία.
  • Είναι αναγκαιότητα όμως να λυθεί έτσι κι αλλιώς το ζήτημα. Ούτε κινδυνεύαμε, ούτε κινδυνεύουμε από το αλυτρωτισμό των Σλαβομακεδόνων, εκείνοι  κινδυνεύουν πιο πολύ από εμάς, αν θελήσει μια ηγεσία της χώρας μας  να το παίξει καουμπόης.   Ενώ μια διάλυση αυτής της χώρας ίσως δυναμώσει πιο δυνατούς και επικίνδυνους εθνικισμούς: Βουλγάρικο, Αλβανικό ή και Σέρβικο.
  • Δεν με αφορά το όνομα που σαφώς θα έχει το Μακεδονία σε μια σλαβική εκδοχή του μάλλον. Ίσως όμως στα πλαίσια μιας άλλης λογικής, μιας υπερεθνικής λογικής, μιας λογικής που δείχνει μια άλλου τύπου ταυτότητα, μια βαλκανική ταυτότητα, ίσως να υπήρχε το όνομα δημοκρατία της κεντρικής βαλκανικής ,με δυο καντόνια: ένα σλαβομακεδόνικο ή μακεδονικό και ένα αλβανικό. Πρόκειται για μια λογική που έρχεται από το γιουγκοσλάβικο παρελθόν και ίσως να αντανακλά μια κοινή μας βαλκανική ταυτότητα, την ταυτότητα και την προοπτική των ενωμένων Βαλκανίων.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση