Τρ. Ιαν 25th, 2022
Με αφορμή την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης  «Anacarbit-Ο Βιτγκενστάιν σε Αντίλογο», από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. που συνεχίζεται να παίζεται μέχρι το τέλος του μήνα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Που δύναται να σε οδηγήσει η ενέργεια που παράγεται όταν  η λέξη και η γεωμετρία χορεύουν με τόσο θέρμη και πάθος για τα μάτια της επιστήμης και της φιλοσοφίας;
Δύσκολη ερώτηση, μα μήπως είναι η  απάντηση σε ένα πρωταρχικότερο ερώτημα του στυλ: τι δουλειά έχει η «αλεπού στο παζάρι», δηλαδή τι δουλειά έχει η φιλοσοφία, η επιστήμη στο θέατρο ; Ή ακόμη πιο γενικά: Τι δουλειά έχει να συνυπάρχει η επιστήμη με την ποίηση;
Μα θα μου πείτε συνυπάρχει και που; Μα σε κάθε μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, σε κάθε μεγάλη επιστημονική τομή η επιστήμη συνυπάρχει με την ποίηση μες στην ερωτική αγκάλη της φιλοσοφίας.
Σε κάθε μεγάλο άλμα, όπου αφήνουμε πίσω μας τις «ανεμόσκαλες» και  τα «καρούμπαλα»,  το άρρητο συνυπάρχει με το ρητό, το ασύμμετρο με το συμμετρικό, το ασυνεχές με το συνεχές, το ανισόμετρο με το συνδυασμένο.
Συνυπάρχει η ποίηση, η τέχνη, το θέατρο , η θρησκεία , με την γνώση,  το λογικό , το επιστημονικό και την φιλοσοφία, μες στην διάρκεια του γίγνεσθαι, όπου η ύλη μετατρέπεται σε ενέργεια και ταυτόχρονα ύλη και ενέργεια παράγουν τα δυναμικά  πεδία, παράγουν την ζωή και το έρωτα, την δύναμη να πάμε τα πράγματα μπροστά.
Δίχως μέτρο, δίχως μέθοδο,  πλουραλιστικά και αναρχικά, όπως θα ήθελε και αυτός ο αναρχικός της επιστήμης, ο Φαγεράμπεντ.
Η ζωή κάπως  έτσι εξελίσσεται και είναι ανόητο να την βάζουμε σε κουτάκια, να την ταξινομούμε, να την θέτουμε σε όρια και κανόνες.
Το να σιωπάς για αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις όπως έλεγε ο Βιτγκενστάιν δεν είναι φραγμός, δεν είναι όριο, δεν είναι κανόνας, δεν είναι κανονικότητα, είναι άνοιγμα, είναι φως, είναι ξέφωτο.
Είναι η παραγωγή του «δεικνύεσθε», είναι η παραγωγή της πράξης, είναι η ερωτική ποιητική και επαναστατική πράξη, είναι το να επιθυμείς να αλλάξεις τον κόσμο και όχι να το ερμηνεύεις.
Είναι σε μια τελευταία ανάλυση η μετοχή στην αλήθεια των «μορφών ζωής», στην αλήθεια της «μορφής ζωής» στα γλωσοπαίγνια του έρωτα και του θανάτου, στα  γλωσοπαίγνια στου «θεϊκού έρωτα»

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση