Τρ. Ιαν 25th, 2022

Επειδή προκλήθηκα να πάρω θέση χθες στην απεργία: Ο ιταλικός λαός ψήφισε αυτούς που ψήφισε, όπως και στην Ελλάδα ψήφισε αυτούς που ψήφισε, αρέσει δεν μας αρέσει, συμφωνούμε δεν συμφωνούμε.

Και αυτοί που εκλέχτηκαν, έχουν το δικαίωμα, την υποχρέωση και το καθήκον να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους μας αρέσει δεν μας αρέσει, συμφωνούμε δεν συμφωνούμε.

Οι  άνωθεν και οι έξωθεν παρεμβάσεις να μπουν οι αρεστοί ή να αλλάξει η πολιτική  ατζέντα,  αποτελεί αλλοίωση της λαϊκής εντολής, παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας.

Πόσο μάλλον που ούτε οι μεν ούτε και οι δε βρίσκονται, εκτός των πλαισίων της κυρίαρχης πολιτικής, αποτελούν-  σάρκα εκ της σαρκός – του συστήματος, οι διαφωνίες τους εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου και του αυτού.

Μόνο που είναι τέτοιες οι συνθήκες,  που ακόμη και οι διαφορετικές εκδοχές του ίδιου και του αυτού φαντάζουν και είναι σε ένα βαθμό «αντισυστημικές», στο βαθμό που η ηγεμονεύουσα θέση δεν «ανέχεται» την διαφορετικότητα, όχι από αντιδημοκρατικότητα,  αλλά ως απόρροια των ιδιαίτερων συνθηκών της παρούσας συγκυρίας.

Πόσο μάλλον όταν διακυβεύονται οι στρατηγικές επιλογές του κυρίαρχου πανευρωπαϊκού ΕΕρωενωσιακού κεφαλαίου που σε μεγάλο βαθμό είναι το γερμανικό κεφάλαιο.  Και το ηγεμονεύον γερμανικό κεφαλαίο είναι αυτό που έχει κερδίσει τα πιο πολλά από την ιστορία του ευρώ/ ΕΕ, μαζί του και όλες οι χώρες του πλούσιου βορρά σε βάρος του σχετικά φτωχού νότου.       

Τα γεγονότα στην Ιταλία, όπως και «προχθές» στην Ελλάδα, και αύριο ίσως  κάπου άλλου στην ΕΕ, δεν είναι παρά έκφραση των εκδοχών που παίρνει ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός, που η σημερινή πολύμορφη δομική του κρίση, τον οδηγεί να μην ανέχεται τίποτε πέρα, από την μονοδιάστατη- νεοφιλελεύθερη δογματική- οπτική του.

Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνο από τους φασίστες και τους εθνικιστές ή τους μεταφασίστες και τους μεταμοντέρνους φασίστες  που κυβερνούν δεξιά και αριστερά στη ΕΕ, η δημοκρατία έχει καταλυθεί από την ίδια την ΕΕ και την τραπεζική και χρηματιστηριακή δικτατορία.

Οι φασίστες, οι μεταφασίστες, οι εθνικιστές και οι μεταμοντέρνοι εθνικιστές είναι εκδοχές και σε άλλο επίπεδο δημιουργήματα της ΕΕ και της τραπεζικής, χρηματιστηριακής δικτατορίας, όπως είναι άλλωστε και οι κοσμοπολίτες.

 Το οικοδόμημα της ΕΕ τρίζει επικίνδυνα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει που θα καθίσει η «μπίλια», αν θα αλλάξει χαρακτήρα ή αν θα διαλυθεί, το μόνο σίγουρο είναι α) η Γερμανία δεν μπορεί να το παίξει σοφός ηγεμόνας και β) είναι φανερή, ολοφάνερη η κρίση στρατηγικής των αριστερών δυνάμεων που στη καλύτερη των περιπτώσεων αρέσκονται σε μάχες χαρακωμάτων, την στιγμή που ο αντίπαλος προελαύνει

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση