Πε. Ιαν 27th, 2022

Σίγουρα ο μεγάλος ασθενής δεν είναι η πολιτική εκπροσώπηση, δεν είναι τα κόμματα, ο μεγάλος ασθενής είναι το εργατικό κίνημα.

Το εργατικό κίνημα,  παρόλο που έδωσε μάχες, φάνηκε ανίκανο να αντισταθεί αποτελεσματικά στην εποχή της επίθεσης των μνημονίων.

Ποια είναι άραγε τα αίτια;

Δύσκολη η απάντηση, και είναι δύσκολη η απάντηση  γιατί πρόκειται για μια εξίσωση με πάρα  πολλούς παραμέτρους.

Ας ερευνήσουμε κάποιες απαντήσεις  ως μια υπόθεση εργασίας.

Α) Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος βασίστηκε σε μια συνθήκη , σε μια σειρά από παράγοντες , σε μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των τάξεων που έχει ανατραπεί, που έχει τελειώσει.

 Αυτή η σχέση ,αυτή η συνθήκη, βασίστηκε σε μια κατάσταση πραγμάτων που πρέσβευε μια συνεργασία των τάξεων, παρά σε μια σύγκρουση δίχως όρια.

Σε εκείνες τις συνθήκες, έφτανε να διεκδικούσες για να εξασφαλίσεις μια βελτίωση των συνθηκών και της ζωής.

Φυσικά και πάλι το κεφάλαιο ήταν κερδισμένο, κυρίως ως απόρροια της αύξησης της παραγωγικότητας.

Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα , πάρα την αύξηση της παραγωγικότητας , το ποσοστό κέρδους αδυνατεί να πάρει τα “πάνω” του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να  έχει αντιστραφεί : όσο και να αγωνιστείς θα χάσεις, αν όμως  αγωνιστείς θα χάσεις λιγότερο και από αυτή την οπτική και πάλι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

 Β) Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος βασίστηκε σε μια συγκεκριμένη ανάπτυξη της οικονομίας με κυρίως βιομηχανικά, φορντικά, τευλορικά χαρακτηριστικά, πάρα τις επιμέρους παραμέτρους, απόρροια των συνθηκών του κάθε κοινωνικού σχηματισμού.

Σήμερα κυρίως μιλάμε για ένα γενικευμένο κοινωνικό τευλορισμό, για μια ευέλικτη παραγωγική διαδικασία, που επεκτείνεται σε όλο το κοινωνικό εύρος.

Και έχει ως συνέπεια  την διάλυση των εργατικών σχέσεων, καθώς και την διάλυση των συγκεκριμένων εργασιακών κοινοτήτων.

Σε μεγάλο βαθμό:

α) έχουμε μια ανάπλαση των εργασιακών κοινοτήτων σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα εξατομικευμένο επίπεδο.

2) Παρά –  την ολοκληρωτική καπιταλιστική αποίκιση ή ίσως ως απόρροια αυτής- οι  εργαζόμενοι δεν θέλουν να είναι εργάτες.

Και φυσικά και η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε μεγάλο βαθμό, δεν θα τους δώσει την δυνατότητα να γίνουν εργάτες ή εργαζόμενοι.

Η  4η και η  5η βιομηχανική επανάσταση θα οδηγήσει εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπων να μην βρουν εργασία.

Γ) Πάνω σε αυτή την αντικειμενική βάση πατάει η ΓΣΕΕ των εργοδοτών, η ΓΣΕΕ της  ΕΕ, των ΕΣΠΑ, και της κομπίνας, αυτή την ΓΣΕΕ θέλουν να έχουν., αυτή έχουν, αυτή θα έχουν.

Σε αυτή την αντικειμενική βάση πατάει το εργατικό κίνημα του ΠΑΜΕ, το εργατικό κίνημα των κομματαρχών  γραφειοκρατών, παρά το ολοφάνερο  αγωνιστικό προφίλ.

Ε ναι πάνω σε αυτή την αντικειμενική βάση, πατάει και δικό μας κίνημα, των μαχόμενων γραφειοκρατών, των μαχόμενων  αντιπροσώπων της τάξης, μιας “μυθικής” σε μεγάλο βαθμό εργατικής τάξης.

Σε αυτή την βάση, σε αυτές τις συνθήκες ούτε μπορούν ,ούτε θα υπάρξουν συνδικάτα στα χέρια των εργατών.

Άλλωστε σε μεγάλο βαθμό ουδέποτε υπήρξαν ως σωματεία εργατών. Και  στις καλύτερες των περιπτώσεων λειτούργησαν κάτω από  διαμεσολάβηση των γραφειοκρατών και των κομματαρχών.

Δεν υπάρχει λύση;

Μα φυσικά υπάρχει,  η ταξική πάλη δεν θα σταματήσει να δημιουργεί , να παράγει, τις μορφές της ταξικής πάλης.

Είναι αναγκαιότητα ενός νέου εργατικού, ταξικού κινήματος.

Ενός νέου εργατικού, ταξικού κινήματος που  θα συμπεριλαμβάνει αυτή την προλεταριακή τάξη .

Αυτό το νέο εργατικό ταξικό κίνημα, που δύναται να μετατραπεί σε προλεταριακή αταξία, σε προλεταριακή εξέγερση .

Που δύναται να μετασχηματιστεί σε μια προλεταριακή μη-ταυτότητα, που θα αίρει την κεφαλαιοκρατική ταυτότητα , την κεφαλαιοκρατική κανονικότητα.

Με στόχο την ολοκληρωτική- και με κάθε μέσο και τρόπο- καταστροφή της κεφαλαιοκρατικής τάξης, την καταστροφή  -με κάθε μέσο και τρόπο- της σχέσης κεφάλαιο-εργασία.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση