Πε. Ιαν 20th, 2022

Σιγά , σιγά φτάνει και η 7 Ιούλη , μέρα των εκλογών, 4 χρόνια ύστερα από το μεγαλειώδες κίνημα του ΌΧΙ που μέσα σε μια νύκτα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το  έκαναν  ΝΑΙ.

Και τώρα τι κάνουμε , και τώρα τι μπορούμε να περιμένουμε; Τίποτε άλλο από το να γίνουμε εμείς – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αυτοί που θα ανοίξουν το επόμενο κύκλο αγώνων , στις νέες αυτές συνθήκες, ανεξαρτήτου του αποτελέσματος.

Είτε βγει η ΝΔ αυτοδύναμη, είτε θέλει την βοήθεια του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, είτε την άκρα δεξιά, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια αγωνιστική κινηματική απάντηση, γρήγορα και άμεσα.

Αυτό δεν συνεπάγεται να ξεχάσουμε ή να αγνοήσουμε το αγωνιστικό κύκλο που ζήσαμε: Τον αγωνιστικό κύκλο που ξεκίνησε από την εκπαίδευση το 2006, με το αέρα και την ορμή του κινήματος κατά τις παγκοσμιοποίησης, έβαλε φωτιά το 2008 με τα Δεκεμβριανά, στάθηκε ως ανυπότακτος πύργος στην διετία 2010-12 στην μνημονιακή λαίλαπα, ύστερα στοιχημάτισε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ένα αρνητικό ή με ένα θετικό τρόπο , έπαιξε τα ρέστα του με το ΟΧΙ , προδόθηκε και παραδόθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Την ευθύνη για την προδοσία δεν βαραίνει μόνο τον Αλέξη, βαραίνει όλο το ΣΥΡΙΖΑ, είτε έμεινε σε αυτό, είτε πήγε στην ΛΑΕ ή σήμερα στο ΜΕΡΑ25. Αντίστοιχη- όχι όμως την ίδια ευθύνη- βαραίνει το ΚΚΕ και σε ένα άλλο επίπεδο τις οργανώσεις της «άκρας» αριστεράς που δεν κατάφεραν ή δεν επιθύμησαν να συγκροτήσουν μια εναλλακτική.

Επιστρέφω, και τώρα τι;

Α) να κρατήσουμε την υπόθεση της κοινωνικής κομμουνιστικής απελευθέρωσης ζωντανή, να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές δομές – που έως και  τα σήμερα – έπαιξαν ένα πρωτοπόρο αγωνιστικό  ρόλο.

Β) Να αναστοχαστούμε με βάση τις νέες συνθήκες  πως μπορούμε να ξεδιπλώσουμε την δυναμική μας ή τις δυναμικές που  θα αναδείξουν οι συνθήκες.

Γ) Να συγκροτήσουμε τα κοινά αγωνιστικά πλαίσια -που μια σειρά από διαφορετικές  πολιτικές και ιδεολογικές παραδόσεις- θα παλέψουν μαζί και ας προχωρούν χώρια.

Δ) μεγάλο – σημαντικό ρόλο – θα παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως έχει κλείσει ένας κύκλος αγώνων, έτσι έκλεισε και ένας κύκλος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ  που ήταν αποτέλεσμα αυτών των αγώνων. Δεν έχει κλείσει όμως ο  βιοπολιτικός κύκλος και η χρησιμότητα της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απεναντίας καλείται στις νέες συνθήκες να παίξει ένα αναβαθμισμένο κοινωνικό , πολιτικό και κινηματικό ρόλο.

Ε) Είναι αναγκαιότητα η μετεξέλιξη η αναβάθμιση, η αναγέννηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό συνεπάγεται 1) να παραμείνει το σύνολο όλων των δυνάμεων στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 2) Να διευρυνθεί με νέες δυνάμεις. 3) Να ανοίξει μια τίμια και ανοικτή συζήτηση για την μετεξέλιξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα σύγχρονο ενιαίο αντικαπιταλιστικό κόμμα και την υπέρβαση όλων των συλλογικοτήτων που την απαρτίζουν. Αυτό δεν οδηγεί στην υποτίμηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, μπορεί να οδηγήσει  και στο αντίθετο την αναβάθμιση των  κομμουνιστικών χαρακτηριστικών.  Αυτών των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών που συμβαδίζουν με την εποχή μας και όχι  με τον 20ο αιώνα.

Κατά συνέπεια με βάση αυτή την οπτική είναι μονόδρομος η υπερψήφιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το βλέμμα στους αγώνες που έρχονται και θα έρθουν.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση