κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Είναι ολοφάνερο πως ζούμε σε μια εποχή νέων μαζικών μετακινήσεων πληθυσμιακών ομάδων, αναμένεται πως στις επόμενες δεκαετίες, πάνω από 40 εκατομμύρια θα μετακινηθούν από το νότο και την ανατολή προς την ευρωπαϊκή δύση.

Ένα γεγονός που έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν και σε ένα βάθος χρόνου μάλλον συνετέλεσε στην ανανέωση των κοινωνικών και πολιτισμικών παραδειγμάτων, παρά τις επιμέρους δυσκολίες και εμπόδια.

Είναι βέβαιο πως υπάρχει στο άνθρωπο ένα αρχετυπικό νομαδικό πνεύμα μόνο  που αυτό εκδηλώνεται όταν υφίστανται αντικειμενικές συνθήκες και δυσκολίες που αναγκάζουν τον άνθρωπο να αναζητήσει την ευτυχία και την ελευθερία έξω από το γενέθλιο τόπο.

  Στις σημερινές συνθήκες αυτό που διαμορφώνει αυτές τις συνθήκες  είναι: Α)η εκτεταμένη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε συνεργασία με τις εθνικιστικές , φυλετικές και θρησκευτικές πολεμικές συγκρούσεις.  Β) Οι οικονομικές συνθήκες που προκαλεί ο διεθνοποιημένος νεοαποικιοκρατικός καπιταλισμός . Γ) Οι μεταβολές στο περιβάλλον και στην φύση, μεταβολές που δεν προκάλεσε μόνο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.  Δ) Η στρατηγική ήττα του αριστερού , προοδευτικού , κομμουνιστικού, αντιαποικιοκρατικού κινήματος. Αυτού του κινήματος που επιχείρησε μια άλλη μορφή και εκδοχή οικονομικής και παραγωγικής ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

 Από αυτή την οπτική το λεγόμενο δυτικό παράδειγμα, ο διεθνοποιημένος νεοαποικιοκρατικός καπιταλισμός, ο αναπτυγμένος βοράς έχουν τεράστια ευθύνη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα. Ενώ στα ίδια πλαίσια εμείς ο υποκείμενα, είμαστε θύτες και θύματα αυτού του κύματος.

Εάν το επικεντρώσουμε στα εν Ελλάδι , ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου αυτού του κύματος , μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παρακάτω: Α) Η κύρια ευθύνη δεν ανήκει στην Ελλάδα  και στην εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, η κύρια ευθύνη ανήκει στο σύνολο της ΕΕ, μια ευθύνη που κατά βάσει αποποιείται με την ευθύνη , το καθήκον  να πέφτει στο Ελληνικό λαό και στην Ελληνική κυβέρνηση. Ευθύνη και καθήκον να αντιμετωπίσει με γνώμονα την ανθρωπιά και την κοινωνική και πανανθρώπινη αλληλεγγύη τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Β) Με βάση αυτό το καθήκον , αυτή την ευθύνη , οι  Ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι μόνο ανίκανες ή λίγες, αλλά απεναντίας συμμετέχουν στην αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική καταιγίδα.   Με την νέα κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθεί μια ανοικτή και απροκάλυπτη  ρατσιστική πολιτική που αρνείται στους  πρόσφυγες και τους μετανάστες μια στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη.

Γ) Τα πράγματα δεν είναι καλά και θα πάνε ακόμη πιο άσχημα. Αν η Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί ή μάλλον δεν επιθυμεί να φιλοξενήσει ή να ενσωματώσει 70 , 80 και 100000 ανθρώπους , πρόσφυγες και μετανάστες τι θα πράξει για 200, 300 και 500000 ανθρώπους;

Δ) Κακά τα ψέματα η Ελληνική κυβέρνηση , το Ελληνικό κράτος , ούτε οι ΜΚΟ δεν θέλουν και δεν μπορούν να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, εδώ δεν θέλουν και δεν μπορούν να προσφέρουν στους Έλληνες φτωχούς. Το δεν θέλουν και δεν μπορούν δεν συσχετίζεται με την ικανότητα ή την ανικανότητα τους, αλλά με τα ταξικά συμφέροντα τους.  Ο ανθρωπισμός τους όπως είναι γνωστό πως πάντα σταματάει μπροστά στα ταξικά συμφέροντα τους.

Ε) Και τότε τι;  και τώρα τι;   Η ευθύνη , το καθήκον πέφτει, ανήκει στο Ελληνικό λαό , η ευθύνη, το καθήκον  πέφτει στην Ελληνική αριστερά. Η ευθύνη, το καθήκον να οργανώσουν τις οργανωμένες δυνάμεις και τους μετανάστες ενάντια στους ντόπιους και τους ξένους δυνάστες.

Με αντικειμενικό στόχο η εξουσία, η πολιτική , κοινωνική και οικονομική εξουσία να περάσει στις οργανωμένες λαϊκές και εργατικές δυνάμεις, να περάσει στις δομές του εργατικού κράτους, που θα θέσει ζήτημα μιας άλλης μετακαπιταλιστικής, σοσιαλιστικής, κομμουνιστικής κοινωνικής και παραγωγικής συγκράτησης.  Βέβαια αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να νικήσει, παρά μόνο αν διεθνοποιηθεί σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Δημιουργός: Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση