Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Πήγα και είδα και εγώ το Joker , ήταν προγραμματισμένο αλλά συνέπεσε με την φασίζουσα επιδρομή της αστυνομίας, που μάζεψε ανηλίκους που έβλεπαν, την ταινία. Μια φασίζουσα τραγελαφική περίπτωση που ο ένας υπουργός ρίχνει την ευθύνη στο άλλο υπουργό, και όλοι τους στην γραφειοκρατία.

Στο επίπεδο της ταινίας κάποια μικρά σχόλια:

1) Πρόκειται για μια ταινία φτιαγμένη  στα μέτρα του πρωταγωνιστή, η παρουσία του, το καταπληκτικό παίξιμο του,  κάνει πολύ δυνατή την ταινία, και οδηγεί  τον θεατή να αναμετρηθεί με την εκδήλωση και την έκρηξη πολλαπλών αντιθέσεων. Για αυτό το λόγο έχουμε μια ταινία με πολλαπλά επίπεδα  , μια ταινία που παρουσιάζει ,  μια γκάμα ζητημάτων , από την ψυχική ασθένεια , έως και τις ταξικές συγκρούσεις και ανισότητες.

2) Η ταινία κινείται σε ένα κλίμα σκοτεινού ποπ, με την εμφάνιση όλης της γκάμας των ταξικών, κοινωνικών, προσωπικών και ψυχολογικών αντιθέσεων του πρωταγωνιστή και της ολότητας.  Πάνω στο σώμα του πρωταγωνιστή , πάνω στο σώμα της πόλης εμφανίζονται , εκδηλώνονται  και εκρήγνυνται όλες οι πολλαπλές στοιβάδες των αντιθέσεων μιας κοινωνίας , μιας ολότητας σε βαθιά παρακμή και εμφανή  έλλειψη προοπτικής και αξιακών προτύπων.

3) Το βαθύ ψυχολογικό τραύμα του πρωταγωνιστή,  δεν είναι παρά η υλική  εκδήλωση ενός βιοπολιτικού μπλοκαρίσματος  στο επίπεδο του σώματος του. Η βία , η καταπίεση, η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός ρατσισμός που  υφίσταται , δεν είναι  παρά η υλική και ιδεολογική εκδήλωση της κανονικότητας , απέναντι στους μη- κανονικούς

4) Η βία που εκδηλώνει ο πρωταγωνιστής-  δίχως να δικαιολογείται-  είναι η απάντηση στην καταπίεση, στην περιθωριοποίηση και στο κοινωνικό ρατσισμό. Βία που γίνεται σύμβολο  μιας γενικευμένης εξέγερσης, με εμφανή τα μηδενιστικά χαρακτηριστικά, μιας μητροπολιτικής εξέγερσης, με άκρως αντιφατικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοιου εξέγερση,  είναι η μόνη δυνατή,  σε αυτές τις συνθήκες, του ύστερου , ολοκληρωτικού καπιταλισμού, όπως έδειξε και η εμπειρία του «Δεκέμβρη 2008».  Ενώ υπάρχει εμφανή αδυναμία – σε αυτές τις συνθήκες- για την παραγωγή των υλικών και ιδεολογικών όρων μιας επανάστασης, με ότι συνεπάγεται αυτή σε σχέση με την εξέγερση.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση