Πα. Ιαν 28th, 2022

Ζούμε μια νέα χούντα, μια νέα δικτατορία(ΝΔ) , όπως αυτή των απριλιανών του 1967-1973, έχουμε μια ακροδεξιά ΝΔ τύπου ΕΡΕ ή Κ. Καραμανλή 1974 ή μήπως μια  ΝΔ που είναι μια σοβαρή εκδοχή ΕΠΕΝ, ΛΑΟΣ και Χ.Α.

Σίγουρα δεν είναι χούντα και δικτατορία τύπου Απριλιανών, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι χούντα και δικτατορία, παρόλο που διατηρεί το κοινοβουλευτικό μανδύα.

Είναι χούντα και δικτατορία όπως είναι ο Ερντογάν ή μια σειρά από ελεγχόμενες και αυταρχικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, που εκφράζουν με κυνισμό  την ολιγαρχία του πλούτου , την ολιγαρχία των γραφειοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, την ολιγαρχία του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.  

 Σαν κόμμα η ΝΔ  έχει, κρατήσει,  στοιχεία που παραπέμπουν σε ΕΡΕ κτλ και σίγουρα με Βορίδη και Άδωνη και ξεπουπουλιασμένη την φιλελεύθερη και  Καραμανλική πτέρυγα  έχει κάτι από ΕΠΕΝ, ΛΑΟΣ, Χ.Α και «Πολιτική Άνοιξη».

Η φαιδρά όμως και ταυτόχρονα άγρια καταστολή που έχει αρχίσει ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι, ενάντια στην νεολαία, προβάλλοντας μια στενόμυαλη, συντηρητική ατζέντα  έχει όμως μια ποιοτική αναβάθμιση σε σχέση με την ατζέντα των παραπάνω ακροδεξιών σχηματισμών.

Μια ποιοτική αναβάθμιση που παραπέμπει σε μια σύγχρονη αντιδημοκρατική αυταρχική κεντροδεξιά, νεοφιλελεύθερη , πολιτική δύναμη, για αυτό το λόγο έχει καταφέρει να ενσωματώσει το ΠΑΣΟΚ ή τα άλλα κεντροδεξιοαριστερά σχήματα, έχει καταφέρει να ηγεμονεύσει σε μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού και να σιωπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορεί να εκφέρει αντιπολιτευτικό λόγο.

 Έχει δυστυχώς καταφέρει να οικοδομήσει ένα βαθιά δεξιό, συντηρητικό, αντιδραστικό συναινετικό λόγο, παρά τις πολιτικές της αποτυχίες στην οικονομική πολιτική ή στο ζήτημα των μεταναστών.

Απεναντίας ο αναβαθμισμένος συναινετικός κατασταλτικός λόγος της ΝΔ είναι μια επιτυχημένη πολιτική απάντηση, μια διέξοδος και στο ζήτημα των  μεταναστών ή των άλλων πολιτικών και οικονομικών αποτυχιών.

Και ταυτόχρονα πρόκειται για μια καθεστωτική συναινετική πολιτική παρέμβαση που στοχεύει  στα ζητήματα που ανοίγονται επί των ζητημάτων της εργασίας ή του περιβάλλοντος. Φιλοδοξία τους να τεθούν σε μια ιδιότυπη ή πραγματική παρανομία οι φωνές , οι δυνάμεις της πραγματικής αντίστασης.

Είναι αναγκαία μια απάντηση, μια απάντηση που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αντίσταση, το δικαίωμα και το καθήκον στην πραγματική αντίσταση, το δικαίωμα στην δημοκρατία , στην πραγματική δημοκρατία που είναι το δικαίωμα στην αντίσταση, στην ανατροπή , στο κράτος των ενεργών δημοτών.

Απέναντι σε αυτή την συναινετική κατασταλτική καθολικότητα, χρειάζονται πλατιές, μαχητικές,  λαϊκές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και μέτωπα. Δεν είναι έργο μιας πρωτοπορίας, είναι έργο μιας ενεργούς και πραγματικής πλειοψηφίας να απαντήσει.

Ταυτόχρονα όμως δεν φτάνουν τα ρηχά και επιφανειακά πολιτικά πλαίσια, ιδιαίτερα τα ρηχά και επιφανειακά αντιδεξιά πλαίσια με το ΣΥΡΙΖΑ  ή και κάθε ΣΥΡΙΖΑ.      Απαιτείται ένα αναβαθμισμένο πολιτικό πλαίσιο που να καλύπτει και να συνδυάζει τα δημοκρατικά με τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντολογικά δικαιώματα. Με το δικαίωμα και το καθήκον στην αντίσταση και στην πραγματική συμμετοχή της πλειοψηφίας στην δημοκρατική,  λαϊκή αυτοδιοίκηση, αυτοκυβέρνηση, στην οικονομική , πολιτική, κοινωνική και οικολογική αυτοδιοίκηση και  αυτοργάνωση.

Και από αυτή την οπτική το φετινό πολυτεχνείο αποκτάει ένα πρωτόγνωρο μήνυμα λαϊκής και εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση