Σα. Ιαν 22nd, 2022

Κάποια τελευταία σχόλια για την απαγόρευση του τσιγάρου, για το νέο νόμο για την απαγόρευση του τσιγάρου , ένα νόμο που σε αντίθεση με ότι λέει ο Πρωθυπουργός έχει ως στόχο τον καπνιστή και όχι το καπνό, ένα νόμο βαθιά και πολύπλευρα  κατασταλτικό. 

Α) καπνίζω πούρα, σαν αυτά που καπνίζουν ο Μαρινάκης και η Γιάννα , πια Γιάννα ,ελάτε τώρα η γνωστή Γιάννα. Κατά συνέπεια η απαγόρευση δεν με αφορά , η απαγόρευση αφορά τα τσιγάρα και όχι τα πούρα.

Όπως καταλάβατε κάνω ταξικό χιούμορ: Αν κάποιος καταγγείλει τον Μαρινάκη στο 1142, τότε ας κάνει κανένα τσεκάπ, για να μάθει από τι θα πεθάνει , αν κάνει για μένα, μπορεί να πάρει και βραβείο και εγώ το πρόστιμο.

Ενώ έχω μια περιέργεια να δω- πως και αν εφαρμοστεί – στα μεγάλα στέκια της άρχουσας τάξης ή της μαφίας, εκτός και εφαρμοστεί μόνο στο κυρ Γιάννη με το καφενείο στο Τζαμί στην Καλούτσιανη.

Β) Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος- υπήρχε και παλαιότερος πιο ορθολογιστικά κατανεμημένος, που δεν εφαρμόζονταν σε μεγάλο βαθμό- ο νέος νόμος είναι κοινής συναινετικής προέλευσης, νομίζω πως όλα τα κόμματα, σίγουρα τα μεγάλα αστικά κόμματα το στήριξαν, δεν είμαι σίγουρος για τα κόμματα της αριστεράς.

Συναινετική λοιπόν η προσαρμογή σε μια συντηρητική κατασκευή με αφορμή την  υγεία.  Αντίστοιχη προσαρμογή  σε μια συντηρητική κατασκευή με αφορμή την ασφάλεια για  το ζήτημα των Εξαρχείων, με τους αναρχικούς και τις καταλήψεις, σε ένα βαθμό εξίσου συναινετική.

Με την ελευθερία να είναι πλέον η συντηρητική προσαρμογή στην υγεία, στην ασφάλεια και στο θέαμα, αυτό το ούλτρα εμπόρευμα που λέγεται θέαμα, μια βαθιά αλλοτριωμένη ελευθερία.

Γ) Μα το τσιγάρο δεν πειράζει στην υγεία, πειράζει, όπως πειράζει και η μεγάλη φτώχεια , η μόλυνση του περιβάλλοντος, το άγχος και το στρες, η μεγάλη μοναξιά, η πνευματική φτώχεια  και σίγουρα το φαγητό. Η επιμονή στο ζήτημα του τσιγάρου σίγουρα δεν είναι αθώα, ειδικότερα από δυνάμεις που με την πολιτική τους σπέρνουν το θάνατο με την φτώχια, την μόλυνση του περιβάλλοντος, με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, το συνεχές στρες, την μοντέρνα ζωή, το γρήγορο φαγητό ,  πόσο μάλλον με το πόλεμο. Όπως είπα η αντικαπνιστική εκστρατεία δεν είναι καθόλου τυχαία, και δυστυχώς υπάρχουν και προοδευτικοί άνθρωποι που πέφτουν μέσα.

Δ) Το ότι έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ ή ακόμη και στην Τουρκία δεν συνεπάγεται πως είναι κατά ανάγκη και απαραιτήτως  προοδευτικό, μάλλον είναι το μέλλον μας , μια προσαρμογή σε μια δυστοπική ανελεύθερη κοινωνία.

Φυσικά κατανοώ απολύτως αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας , και εγώ έχω  ή αυτούς που θέλουν να πίνουν το καφέ και τον ποτό τους σε ένα καθαρό περιβάλλον. Σε ένα βαθμό, ίσως τα ίδια δικαιώματα να έχουν και αυτοί που καπνίζουν, να έχουν ένα δικό τους χώρο κλειστό και όχι να παθαίνουν πνευμονία σε εντελώς ανοικτούς χώρους.

Είναι βέβαιο πως αν είχαμε μια πραγματικά ελεύθερη και πραγματική δημοκρατική κοινωνία,  θα έβρισκε λύση, θα βρίσκαμε λύση ως δημοκράτες.

 Είναι ένα ζήτημα που θα το αντιμετώπιζε, που θα το αντιμετωπίζαμε από την οπτική των προσωπικών και κοινωνικών ελευθεριών και όχι από την οπτική της καταστολής και της προσαρμογής σε νεοσυντηρητικά στερεότυπα, τότε ναι υπάρχουν ορθολογιστικές απαντήσεις.  Μόνο που όπως είπα πιο πάνω το ζήτημα δεν είναι η υγεία και η ασφάλεια , αφορμές είναι.

Φυσικά κάποιοι θα πουν  πως μια ιδεατή κοινωνία που κάποιοι θα την ονομάσουν και κομμουνιστική , δεν έχει ανάγκη τέτοια, δεν θα χρειάζεται τσιγάρο, ποτό ή και ουσίες.

Δεν ξέρω αν υπάρξει μια τέτοια ιδεατή κοινωνία,  με εξίσου ιδεατούς ανθρώπους, μακάρι να υπάρξει κάποτε με πραγματικά ιδεατούς ανθρώπους. Μόνο που αυτό δεν δύναται να γίνει με όρους καταστολής και προσταγής, τα αποτελέσματα τα είδαμε.

Μιλάω για μια πιο ελεύθερη και  δημοκρατική κοινωνία που το προσωπικό θα είναι σε σχετική ισορροπία με το συλλογικό και σίγουρα όπως ξαναείπα το ζήτημα του τσιγάρου είναι κάτι που σχετικά επιλύεται.

Φυσικά σε αυτή την φάση ούτε η ιδεατή κοινωνία υπάρχει, ούτε μια πιο ελεύθερη κοινωνία, είμαστε σε περίοδο μιας ολικής εμπορευματοποίησης, και μιας ολικής συντηρητικής προσαρμογής.

Ε) Προσωπικά τι θα κάνω : θα καπνίζω όπου μπορώ και όπως μπορώ και σίγουρα με ολοφάνερο κίνδυνο να πληρώνω πρόστιμα ή να  πάθω πνευμονία  , το κρύο στα Γιάννενα δεν αντέχεται

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση