Πε. Ιαν 27th, 2022

Λόγω της συγκυρίας- θα ξανατοποθετηθώ- με ένα όσο γίνεται σύντομο  σχολιασμό, για το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, σε σχέση με το τι συμβαίνει στη Λέσβο.

Αυτές τις μέρες στην Λέσβο- στην Μόρια-  είχαμε μια μικρή διαμαρτυρία / εξέγερση των προσφύγων, μεταναστών για τις τραγικά απαράδεκτες συνθήκες ζωής.

Πρόκειται για μια απολύτως δίκαιη διαμαρτυρία/ εξέγερση, που θα έπρεπε να στηριχτεί από όλη την δημοκρατική Ελλάδα και την αριστερά, κάτι που δεν επετεύχθη.

Απέναντι σε αυτή την απολύτως δίκαιη διαμαρτυρία/ εξέγερση βρέθηκε η κυβέρνηση , καθώς και  το σύνολο του ντόπιου πολιτικού κατεστημένου από την άκρα δεξιά έως την αριστερά,  που «έπαιξαν» με τις φοβίες του κόσμου και «φούντωσαν» τα ρατσιστικά στερεότυπα.

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί χώρος στις φασιστικές συμμορίες να βγουν «παγάνα» και «παγανία», κυνηγώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παίζοντας τους «προστάτες» του λαού.

Αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις φοβίες και τα στερεότυπα  των κατοίκων που μπορεί- και σε ένα βαθμό- να έχουν μια λογική βάση, και να μην βασίζονται μόνο επάνω σε μια συναισθηματική «επένδυση».

Μόνο που σε μια αντικειμενική βάση η διαμαρτυρία/ εξέγερση των μεταναστών / προσφύγων που ζητούσαν α) καλύτερες συνθήκες ζωής, β) ελευθερία κινήσεων, ελευθερία να πάνε όπου θέλουν, ήταν , είναι προς το συμφέρον και των κατοίκων.

 Και για αυτό το λόγο -και πάνω σε αυτή την βάση- έπρεπε να στηριχτεί από τους κάτοικους και μάλλον έγινε το αντίθετο. Αν και αυτή είναι η εικόνα των ΜΜΕ που και αυτά «ξερνούν» ρατσιστικό δηλητήριο και δεν τα εμπιστεύομαι.

Ενώ το δικό τους αρνητικό ρόλο παίζουν και οι ΜΚΟ , αυτοί οι παγκόσμιοι κερδοσκοπικοί μηχανισμοί που σαφώς ζουν απ΄ αυτή την τραγωδία, έχοντας την στήριξη της ΕΕ , των παγκόσμιων μηχανισμών έλεγχου, του τοπικού κράτους και των κυβερνήσεων.

Μπορεί οι ντόπιοι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί ή και η κυβέρνηση να φωτογραφίζουν τις ΜΚΟ για τους υπευθύνους των «ταραχών», μόνο που συχνά πίσω από τις ΜΚΟ βρίσκονται άνθρωποι της κυβέρνησης , του κόμματος ή της νεολαίας του κόμματος, και για αυτό το λόγο «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μπορούμε να μιλάμε για σκοινί».

Με βάση την παραπάνω οπτική:

Α) Η μετανάστευση ή τα κύματα των μεταναστεύσεων, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στην ανθρώπινη ιστορία και μέχρι την πλήρη ενοποίηση της με βάση τον κομμουνισμό και την ελευθερία.

Επίσης σε ένα βαθμό και σε ένα βάθος χρόνου, η μετανάστευση και τα κύματα των μεταναστεύσεων έπαιξαν πάντα ένα προοδευτικό ρόλο, παρά τις τεράστιες- επιμέρους και καθολικές- δυσκολίες που δημιουργούν.

Ο προοδευτικός ρόλος που παίζει, που έπαιξε , η μετανάστευση και τα κύματα των μετανάστευσης βασίζονται επάνω στην δυναμική που προκαλεί , που προκαλεί η δυναμική της υβριδοποίησης των ανθρώπων και των πολιτισμών.

Β) Σε αυτή την ιστορική φάση το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών συσχετίζεται 1) με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ/ ΕΕ/ ΡΩΣΙΑ κτλ,  2) με την παγκόσμια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, 3) Με το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ, 4) με το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος 5) με τον θρησκευτικό σεχταριστικό φανατισμό και τον εθνικισμό.

Και επειδή αυτά τα ζητήματα δεν νομίζω πως επιλυθούν σύντομα, απεναντίας αναμένεται να αυξηθούν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα έρχονται να σωθούν, το ζήτημα της προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί σε μια προοδευτική, αριστερή , ταξική κατεύθυνση.

Σε μια κατεύθυνση που θα αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους ως τμήμα των καταπιεζόμενων, ως τμήμα του προβλήματος των καταπιεζόμενων, της ζωής των καταπιεζόμενων  και όχι ως αντίπαλο ή ως εισβολέα που θα μας «χαλάσει» το πολιτισμό μας.

Γ) Κατά συνέπεια το αντιρατσιστικό κίνημα πρέπει να κινηθεί ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της.

 Να αγωνιστεί να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ανοίξουν όλες οι πόλεις και τα χωριά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η διαδικασία σημαντικό και καθοριστικό ρόλο να παίξει το κοινωνικό και εργατικό κίνημα και όχι οι ΜΚΟ

Ενώ είναι αναγκαιότητα ο αγώνας για την ελεύθερη μετακίνηση όλων των μεταναστών και των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.

Να αγωνιστεί για μια πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων, να τρέξουν οι διαδικασίες παροχής πολιτικού άσυλου και οι διαδικασίες παροχής ίσων κοινωνικών και στην συνέχεια πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες μείνουν και μένουν στην χώρα μας.

Ένα αντιρατσιστικό κίνημα που πρέπει να συνδυαστεί με το εργατικό κίνημα ενάντια στα ντόπια και ξένα αφεντικά και με το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Να αγωνιστεί ενάντια σε αυτή την βαθιά δεξιά,  ρατσιστική κυβέρνηση.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση