Σα. Ιαν 29th, 2022

Στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή ζούμε ιστορικές στιγμές , έλαχε και σε μας να ζήσουμε ιστορικές στιγμές και τούτο θα πρέπει να μας χαροποιεί ιδιαίτερα  και να μην μας τρομάζει.

Άλλωστε το σπάσιμο της κανονικότητας είναι το πρώτο κροτάλισμα που δυνητικά ανοίγει το δρόμο στις επαναστατικές διαδικασίες ως απόρροια της εκδήλωσης διακλαδώσεων πολλαπλών επιλογών, θετικών και αρνητικών.

Και ζούμε αυτές τις ιστορικές στιγμές, εντός μιας εποχής εξεγέρσεων και όχι επαναστάσεων ως απόρροια: α) του ολοκληρωτικού καπιταλισμού που λειτουργεί και ως ιός και μολύνει κάθε «αντιστασιακή φωνή», β) της αδυναμίας των αντισυστημικών δυνάμεων να εκφράσουν μια σύγχρονη επαναστατική πρόταση.

 Επειδή όμως- παρά τον ιογενή χαρακτήρα του- ο παγκόσμιος ολοκληρωτικός καπιταλισμός συνεχίζει να αναπαράγει σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις  του και αυτές οδηγούν σε εκρήξεις και εξεγέρσεις με ακραία αντιθετικά και αντιφατικά χαρακτηριστικά.

Από αυτή την οπτική τόσο η παλλαϊκή εξέγερση στα νησιά, όσο και η απόπειρα των μεταναστών να σπάσουν τα σύνορα και να μπουν στο Ελληνικό- Ευρωπαϊκό έδαφος είναι δύο αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοαποκλειόμενες  οπτικές μέσα στο πολλαπλό σύμπαν των σύγχρονων εξεγέρσεων  του  πλήθους.

Αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοαποκλειόμενες εξεγερσιακές οπτικές, που στην μια ή στην άλλη εκδοχή, επενδύονται με διαφορετικού επιπέδου, έντασης και δύναμης,  συναισθηματικά  φορτία.

Η επίδραση που έχουν αυτά τα διαφορετικού επιπέδου, έντασης και δύναμης,  συναισθηματικά  φορτία έχει ως αποτέλεσμα:  είτε οι εξεγέρσεις να οδηγούν σε ανοίγματα να οδηγούν σε ξέφωτα, να δημιουργούν επαναστατικές , αντισυστημικές δυναμικές,  είτε να μπλοκάρουν δυναμικές , να προκαλούν καρκινώματα, να γεννοβολούν φασισμούς και ρατσισμούς.

Με γνώμονα  την οπτική των από τα «κάτω» σε σχέση με την συγκυρία:

Είμαστε με τους κολασμένους και τους εξεγερμένους, αυτό δεν συνεπάγεται πως τους κάνει αγίους αυτούς τους κολασμένους , αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες ή τους κάτοικους των νησιών του Αιγαίου

 Της γης οι κολασμένοι αποκτούν μια άλλη ποιότητα, μια εξεγερσιακή μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και δεδομένα. Από την άλλη πλευρά να ανόητο, είναι εκφασισμός ,συμμετοχή στο εκφασισμό , να στρέφουμε τα βέλη σε αυτούς τους «βάρβαρους» ή αυτούς τους «μικροαστούς»,  και να αφήνουμε στο απυρόβλητο αυτές τις δυνάμεις που από «πάνω»  κρατούν τα σκήπτρα της κυριαρχίας και της εξουσίας.

Και αυτές οι δυνάμεις είναι τα κράτη της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι αστικές τάξεις αυτών των χωρών, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καθώς και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πρωτίστως και συνειδητά πρέπει να τεθούν στο στόχαστρο της επαναστατικής κριτικής οι δυνάμεις, τα πεδία, της παγκοσμιοποιημένης , περιφερειακής  και εθνικής κυριαρχίας.

Συγκροτώντας με ανοικτό τρόπο, διαλεκτικά , ρεαλιστικά, και  σε ένα βαθμό δίχως αυταπάτες ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των από τα «κάτω». Με αίτημα και στο στόχο τα διεθνή και εθνικά κέντρα εξουσίας.

Με στόχο να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε το ανατρεπτικό και επαναστατικό χάος. Με στόχο να διαλύσουμε ή να σπάμε την «κανονικότητα» τους με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα.

Είμαστε ικανοί/ες, είμαστε δυνατοί/ες, θα αντέξουμε, θα δράσουμε ..η ιστορία θα δείξει…. Εμείς πάντως θα τολμήσουμε…..

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση