Κυ. Ιαν 23rd, 2022
Στο πολύ ενδιαφέρον  άρθρο  του με τίτλο «Συναγερμός»: Ο αντι-ανθρωπισμός επιτίθεται!    ο Νίκος  Σέργης ασκεί δριμεία κριτική τις πολιτικές που καταστρέφουν τον ανθρωπισμό με αφορμή την πανδημία.   Τις πολιτικές – όπως και της κυβέρνησης του Μητσοτάκη- που επιβάλει , που επιχειρεί να επιβάλει   ένα αδυσώπητο ολοκληρωτισμό με βοηθό τις νέες τεχνολογίες και τα ΜΜΕ.  Ο συγγραφέας κλείνει αισιόδοξα θεωρώντας πως αργά ή γλήγορα η κοινωνία θα εξεγερθεί.

Α)  Στην οπτική του Ν. Σέργη θα συμφωνήσω πως σε ένα μεγάλο βαθμό η πανδημία και ο ιός,  είναι ευκαιρία, είναι αφορμή για να αλλάξουν οι συνθήκες της κυριαρχίας και των εκδοχών της  εκμετάλλευσης. Με στόχο να γίνει μια νέα  οριοθέτηση ανάμεσα σε αυτούς που εξουσιάζουν και σε αυτούς που εξουσιάζονται.  Μπορεί η οικονομία να βογκάει σε αυτή την φάση αλλά οι κυρίαρχοι ευελπιστούν σε κέρδη απέναντι σε ένα “εσωτερικό εχθρό”  που έχει παραδώσει τα όπλα.

Β) Όχι δεν ευελπιστώ είναι βέβαιο πως οι κυρίαρχοι, όπως και οι κυβερνήσεις τους , σε αυτή την περίπτωση οι κυβέρνηση του Μητσοτάκη , θα ξαναχάσουν. Αυτό το ολοκληρωτικό μοντέλο που ονειρεύονται δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν, δεν είναι ανθρώπινο να υπάρξει.    Πάντα την τελευταία στιγμή η ανθρωπότητα πάντα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν επιτρέπει στην κυριαρχία να ζήσει το όνειρο της, ένα όνειρο ολοκληρωτικά, ολοκληρωτικής κυριαρχίας.

Γ ) Βέβαια  σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμαστούμε για το τίμημα που θα πληρώσουμε. Είτε το τίμημα να γίνουμε πρόβατα που θα εργάζονται και θα καταναλώνουν, είτε το τίμημα μιας καθολικής εξέγερσης που δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση