Αρχείο κατηγορίας ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Για το καλο μας: Το κράτος ως ιατρός και οι ιατροί ως κράτος.

Στα πλαίσια της πανδημίας είδαμε το κράτος , την κυβέρνηση,  να συμπεριφέρεται ως γιατρός και να μας προτρέπει, να μας προτείνει , και να μας επιβάλει,  «θεραπευτικούς» κώδικες και οδηγίες , που πάλι ως άτομα- η διαολεμένη κοινωνική ευθύνη-  έπρεπε και πρέπει να ακολουθούμε.

Συνέχεια ανάγνωσης Για το καλο μας: Το κράτος ως ιατρός και οι ιατροί ως κράτος.

στο ορίζοντα της κοινωνικής ενσυναίσθησης

 Δυστυχώς και ευτυχώς ο ιός που μας απειλεί επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του δημοσίου – κρατικού- τομέα της υγείας. Δίχως το δημόσιο – κρατικό – τομέα της υγείας το σύστημα θα είχε καταρρεύσει και τώρα θα ζούσαμε μια απίστευτα – μεγάλη- τραγωδία.

Συνέχεια ανάγνωσης στο ορίζοντα της κοινωνικής ενσυναίσθησης

Αναπηρία: Ένα Βαθύ Κοινωνικό Ταξικό Ζήτημα

Τα γεγονότα ως συνήθως πάντα μας υπερβαίνουν.

Την Παρασκευή 19/4/2019 στο Ε.Κ.Χ. εγώ και ο Χρήστος Τσίουρης συζητήσαμε για το ζήτημα των ΑμεΑ ,  την προσβασιμότητα , και τα δικαιώματα τους.

Δύο μέρες μετά  με την κόντρα  Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis – Στέλλιος Κυμπουρόπουλος , η πραγματικότητα μας ξεπέρασε.

Ας θυμηθούμε το τι είπε ο ΑμεΑ υποψήφιος  της ΝΔ Σ. Κυμπουρόπουλος:

«Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει».

Και του απάντησε ο υπουργός Π. Πολάκη με το γνωστό μπρουτάλ ύφος:

«Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες»

Εκ των πραγμάτων τόσο η δική μου τοποθέτηση όσο και του Χρήστου Τσίουρη αποτελεί μια συνολική τοποθέτηση στο ζήτημα.

Με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

Α) Ο ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου, όχι μόνο συνέχισε την αντιαναπηρική πολιτική της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ αλλά επιπλέον , με το νόμο Κατρούγκαλου, έκοψε τις αναπηρικές συντάξεις.
Β ) Η ΝΔ του δεύτερου, με την νεοφιλελεύθερη πολιτική των τάχα.
τάχα μου ίσων ευκαιριών, δηλαδή της τυπικής ισότητας, πραγματικής ταξικής ανισότητας, είναι η ολοκλήρωση της καταστροφής του θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τα ΑμεΑ.
Γ) Ναι είναι η αναγκαιότητα η παραγωγή μιας πολιτείας, μιας ελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας , που θα οικοδομεί όρους μιας πρακτικής και πραγματικής πρόσβασης για όλους τους πολίτες , ΑμεΑ και μη ΑμεΑ, μιας ελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας που θα αυτοεξουσιάζεται από τους ίδιους τους ώριμους εργαζόμενους πολίτες.
Δ) μιας ελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας που θα έχει ως μοντέλο μια κοινωνία που θα ξεκινά από την δυνατότητα του καθενός και θα οδηγείται στην ανάγκη του καθενός, ναι έτσι θα έχουμε μια κοινωνία ίσων και δίκαιων ευκαιριών.

Δυστυχώς η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί αυτή την γραμμή είναι οι δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς , όπως είναι η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και στα Γιάννενα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακολουθεί η δική μου τοποθέτηση που πρωτοδημοσιεύτηκε

στο https://www.babylonia.gr/2019/04/23/anapiria-ena-vathy-koinoniko-taksiko-zitima/?fbclid=IwAR26wMWxJSJC5KL8NhBK8OSrvZUoBLHwRyxb5FAsDyl2g7s7ikb2qEJ-eBY

 

Συνέχεια ανάγνωσης Αναπηρία: Ένα Βαθύ Κοινωνικό Ταξικό Ζήτημα