Γιώργος Παπανδρέου: Φανταστείτε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία χωρίς σύνορα


θα μου πείτε τώρα γιατί δημοσιεύω ομιλία του Γιωργάκη, αυτού που μας παρέδωσε στα  σαγόνια των καρχαριών της τρόικας και του ΔΝΤ. Μα γιατί μου άρεσε, έλεγε αλήθειες και έδειχνε ένα δρόμο, ένα δρόμο ημιτελή, ρεφορμιστικό σε μεγάλο βαθμό, αλλά πολύ μπροστά από τα συστημικά σκουπίδια  που μας κυβερνούν..Λόγου χάρη οι απόψεις-που υπάρχουν σε μια πλειάδα στοχαστών- για την ευρωπαϊκή υπηκοοτητα των μεταναστών. Τέλος το δημοσιεύω για να προκαλέσω μια συζήτηση όχι για αυτόν, μα για αυτά που γράφει.

Φυσικά ο Γιωργάκης φάνηκε και λίγος και υπερβολικά συστημικός για να σηκώσει το ανάστημα μου, με μια έννοια ήταν η γκροτέσκο εκδοχή του Ανδρέα… Η κρίση είναι τόσο βαθιά και αδιέξοδη εν πολλοίς,  που δεν χωράει αστούς οραματιστές. Άρα μόνο αν ξεφύγουμε από αυτό το συστημα, αν δραπετεύσουμε ή αν το ανατρέψουμε μπορούμε να οραματιστούμε μια Ευρώπη, ένα κόσμο δίχως σύνορα,, με το πλήθος να αυτοκυβερνάτε σε μια σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας αγοράς, με τους ιδιώτες να έχουν εξαφανιστεί.

Και αυτό δεν το περιμένω από τον Γιωργάκη και από κανένα συστημικό πολιτικό, μα απ΄το πλήθος, όταν και όποτε αυτό νιώσει δυνατό  για  να τα βάλει με την ισχύ της οικονομικής ελίτ και των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

2 απαντήσεις στο “Γιώργος Παπανδρέου: Φανταστείτε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία χωρίς σύνορα”

  1. Η άποψη μου για τον Γιώργη είναι γνωστή: εάν βρισκόταν σε μια άλλη χώρα, σε μιαν άλλη συγκυρία, θα ήταν ένας μοντέρνος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός που θα έβγαζε δυο τετραετίες (“ευρωπαίο Ομπάμα”, τον ήθελε ένας φίλος υποστηρικτής του). Αλλά του έκατσε η Ελλάδα των χαρισματικών λαϊκιστών ηγετών, στην εποχή όπου έπρεπε να εφαρμοστούν μαζεμένες όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Αφήστε μια απάντηση